Tudomány zöldövezet

Tiltott vegyülettel pusztítja az ózonréteget egy ázsiai ország

Egy új vizsgálat szerint meglepően magas a fluor-triklórmetán (CFC-11) koncentrációja az atmoszférában. Az anyag és a többi kloro-fluorokarbon (CFC) súlyosan károsítják az ózonréteget.

A CFC-k kibocsátását a montreali jegyzőkönyv korlátozta 1987-ben. A megállapodás megkötése óta a fluor-triklórmetán koncentrációja az elvárásnak megfelelően visszaesett, 2012-től kezdődően azonban a csökkenés látványosan lelassult – írja a BBC.

Az új tanulmány szerint a CFC-11-kibocsátás forrása valahol Kelet-Ázsiában van.

A vegyületet azért fejlesztették ki az 1930-as években, hogy hűtőközegként használják, utóbb pedig hajtógázként is elkezdték alkalmazni.

A szakértőknek évtizedekbe tellett, mire rájöttek, hogy a CFC-11 a légkörben lebomolva képes elpusztítani az ózonmolekulákat. Utóbb a kutatók azt is felfedezték, hogy a CFC-k károsító hatása miatt egyre nagyobb lyuk keletkezik az Antarktisz feletti ózonrétegben.

Ezen felismerések eredményeként született meg 1987-ben a montreali jegyzőkönyv, amely többek közt a fluor-triklórmetán előállítását is betiltotta. A vegyület létrehozását a fejlett országokban az 1990-es években, a fejlődő államokban pedig legkésőbb 2010-ben kellett felfüggeszteni.

A tudósok a megállapodás óta folyamatosan vizsgálják az ózonréteg állapotát. Az utóbbi idők adatai regenerálódást mutatnak, ez azonban nem jelenti azt, hogy minden rendben lenne.

Kép: Thinkstock

A közelmúltban ismertetett kutatás alapján 2012 óta 50 százalékkal lassult a CFC-11-koncentráció csökkenése. A jelenség hátterében álló szennyeződés készletekből vagy régebben leszerelt épületekből szivároghat, de az sem lehetetlen, hogy az anyag véletlenül vagy vegyi üzemek melléktermékeként keletkezik.

A kutatók szerint nem valószínű, hogy a kibocsátás hátterében illegális gyártás állna.

Stephen Montzka, az Egyesült Államok Nemzeti Éghajlati Adatközpontjának munkatársa a BBC-nek azt mondta, nem tudni, hogy a gáz pontosan honnan érkezik. A szakértő hozzátette, ahhoz, hogy azonosítsák a forrást, az érintett régió kutatóinak kell vizsgálatokat folytatniuk.

Montzka kiemelte, a montreali jegyzőkönyv által szabályzott anyagok előállításáról azonnal jelentést kell tenni. A kibocsátás globális szinten jelenleg gyakorlatilag nulla.

Még közvetett vagy melléktermékként történő termelésről sem tudunk

– mondta a kutató.

Mióta a fejlődő országokban betiltották a CFC-k kibocsátását, a helyi üzemek más anyagokra tértek át. Ezek a vegyületek hasonlóan veszélyesek lehetnek az ózonrétegre.

Montzka bízik benne, hogy a nemzetközi közösség nyomására az érintett kelet-ázsiai ország vizsgálatot kezdeményez, és felszámolja a CFC-11 kibocsátását.

Bár a fluor-triklórmetán szintje továbbra is csökken, megfelelő lépések nélkül ez könnyen megváltozhat.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik