Tudomány zöldövezet

Skócia ismét megmutatta: a megújuló energiáé a jövő

Skócia egyetlen hónap alatt képes volt 5 millió háztartás ellátásához elegendő energiát termelni csak szélerőművek segítségével. Ez már csak azért is megsüvegelendő, mert az országban nagyjából fele ennyi háztartás van.

A WWF elemzése alapján a skóciai szélerőművek az év első három hónapjában 5 millió megawattóra elektromosságot állítottak elő – írja az IFLScience. Ez a korábbi, 2017-es rekordadathoz képest 44 százalékos növekedést jelent.

Az új analízis azt is felfedte, hogy tavaly 26 százalékkal nőtt a megújuló energiaforrásokkal termelt energia mennyisége.

2017-ben az ország energiaszükségletének 68 százalékát fedezték megújuló energiaforrások.

2018 első negyedében március 1-e volt a legtermelékenyebb nap, ekkor 110 149 megawattóra elektromos energiát generáltak a szélerőművek – ezzel 9 millió otthon napi szükségletét fedezhették volna. A teljes energiaszükséglet az érintett napon nagyjából fele volt a szélenergia segítségével előállított energiának.

Sam Gardner, a WWF Skócia igazgatója szerint az ország új rekordja azt igazolja, hogy a gazdaság és a környezet szempontjából is megéri befektetni a technológiába. A skót kormány már tavaly bejelentette, hogy céljuk az, hogy 2020-ra 100 százalékban átálljanak a megújuló energiaforrásokra az elektromos energia termelésében.

Az elmúlt években nemcsak Skócia ért el látványos eredményeket a megújuló energiaforrások segítségével, hanem többek közt Costa Rica, Hollandia és Kína is.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik