Tudomány zöldövezet

Rekordot döntött a Föld órája

Minden korábbinál több, összesen 188 ország csatlakozott idén a WWF Föld órája kezdeményezéshez. Március 24-én világszerte közel 18 000 épület és objektum sötétült el egy órára.

A 2018-as Föld Órája alkalmából március 24-én 20:30-kor olyan látnivalók díszvilágításait kapcsolták le, mint a párizsi Eiffel-torony, a Sydney-i Operaház, a londoni Big Ben és a Parlament, az egyiptomi piramisok, a New York-i Empire State Building, a tokiói adótorony, a Rio de Janeiro-i Krisztus-szobor és az Abu Dhabiban található Zájed sejk mecset

– mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. Hazánkban többek között a Budai Várnegyed, a fővárosi hidak, a Parlament, a Nemzeti Színház, a tatabányai Turul emlékmű, illetve Győr, Hajdúszoboszló, Hollóháza, Mórahalom, Nyíregyháza, Sopron, Szolnok, Veszprém és Eger díszvilágításait kapcsolták le.

Észre sem vesszük, mennyi energiát használunk
Csupán egy óra alatt Budapest és a lakosság összefogással bőven megtakaríthatnánk az egy főre jutó éves áramfogyasztási mennyiséget.

Az #EarthHour és az idén bevezetett #Connect2Earth hashtaget több mint 3,5 milliárd alkalommal használták a közösségi médiában január és március között – áll a WWF közleményében. A Föld órája kapcsán 250 közszereplő, többek közt Andy Murray, Jared Leto, Ellie Goulding és a The Killers zenekar is felszólalt bolygónkért.

Kép: MTI/EPA/Sam Mooy

Idén a kezdeményezés mottója a „Kapcsolódj a Földhöz!” volt. Az esemény világszerte arra ösztönözte az embereket, hogy megmutassák, mit is jelent számukra a természet – Peru fővárosában, Limában például több száz kilogramm hulladéktól tisztították meg a tengerpartot.

A tudomány ma már egyértelművé teszi: a természet pusztulása globális krízissé vált, a vadvilág közel 60 százalékkal zsugorodott az elmúlt negyven évben. Egy kimerült bolygón pedig nem lehet fényes jövőnk. Együtt azonban változtathatunk ezen. Cselekednünk kell, a kormányokat és vállalatokat pedig a biológiai sokféleség és a természet megóvása érdekében tett még komolyabb lépésekre kell sarkallnunk

– mondta Marco Lambertini, a WWF nemzetközi főigazgatója.

Emmanuel Macron francia elnök a Föld órájáról szóló nyilatkozatában kijelentette: „a tagadás ideje már rég elmúlt, és lassan elveszítjük a harcot az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség összeomlása ellen.” Az ENSZ főtitkára, António Guterres hasonló gondolatokat fogalmazott meg videóüzenetében. Szerinte az embereknek együtt kell dolgozniuk a fenntartható jövő építéséért.

A következő Föld óráját 2019. március 30-án 20:30-kor rendezik meg.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Kovács Tamás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik