Nagyvilág

Az egész ország megújuló energiával működik

napelem(210x140).jpg (napelem, napenergia, megújuló, tető, )
napelem(210x140).jpg (napelem, napenergia, megújuló, tető, )

Costa Rica figyelemre méltó eredményt ért el. Európai követői is akadnak.

Már 75 napja kizárólag megújuló energiaforrásokat használ az áramtermeléshez a közép-amerikai Costa Rica – írja a Quartz. A vízerőművek ugyanis a nagy mennyiségű csapadéknak köszönhetően megtermelik az ország csaknem teljes energiaszükségletét, a maradékot pedig geotermikus-, nap- és szélerőművekkel állítják elő.

Minderre persze rásegít, hogy az ötmilliós országban nincs nagy energiaigényű ipari termelés, a környezeti adottságok viszont rendkívül kedvezőek. Az eredmény ennek ellenére is figyelemre méltó.

A térségben a holland fennhatóság alatt álló Bonaire-szigetet is csaknem teljes egészében zöldenergiára „állították át”, sőt, itt tengeri algából is egyre nagyobb mértékben termelnek áramot.

Eközben persze a világ más részein is nagy szerepet kap a megújuló energia. Különösen nagy ütemben zajlik a fejlődés Kínában, ahol szükség is van a zöldenergiára, mert hatalmas gondokat okoz a széntüzelésből adódó környezetszennyezés.

Európában Izland érte el elsőként, hogy az áramszükségletet teljes egészében megújulókból fedezzék. Három másik ország – Európa, Bulgária és Észtország – pedig már most elérte a 2020-ra kitűzött zöldenergia-arányt. Dániában annak a céldátuma is megvan, hogy mikorra mondanának le teljesen a fosszilis energiahordozókról: 2050-ben. Jelenleg szélerőművekkel az ország áramfelhasználásának 40 százalékát lehet biztosítani.

Egy nagyobb szárazság ugyanakkor előidézhet olyan helyzetet Costa Ricában, hogy ismét rászoruljanak a fosszilis energiahordozókra. Ugyanakkor Japán és az Európai Fejlesztési Bank finanszírozásával egymilliárd dollár értékű geotermikus erőmű-projektbe kezdenek. A közép-amerikai ország rengeteg pénzt fordíthat megújuló energiára, mivel védelemre egyáltalán nem költenek – 1948 óta nincs az országnak hadserege.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik