Gazdaság

Kína megint lehagyta az USA-t

Miközben az USA épp elfordul a megújuló energiától, a kínaiak iszony ütemben zöldítenek. Le is körözték Trump maradi országát.

Kína a megújuló energia termelésében 2016-ban megelőzte az Egyesült Államokat a BP olajtársaság hétfői, legfrissebb Statistical Review of World Energy tanulmánya szerint. A megújuló forrásokból termelt energia mennyisége tavaly a valaha feljegyzett legnagyobb mértékben, 14,1 százalékkal emelkedett. A megújuló energia csak 4 százalékát teszi ki ugyan az elsődleges forrásokból előállított energiának, a teljes növekedésnek azonban egyharmadát adta.

A megújuló forrásokból előállított energia globális növekedésének 40 százalékát pedig Kína produkálta, azaz egymaga többet, mint az OECD tagországok együttesen.

Kína emellett tavaly meg is előzte az Egyesült Államokat, mint a világ legnagyobb energiatermelője megújuló forrásokból – mondta Spencer Dale, a BP vezető közgazdásza.

Kínában növekedett a legnagyobb mértékben a vízenergia- és az atomenergia-termelés is. A globális vízenergia-termelés 2016-ban 2,8 százalékkal emelkedett, ennek 40 százalékát Kína adta. A globális atomenergia-termelés 1,3 százalékkal nőtt tavaly, ami 9,3 millió tonna olaj energiaértékének a kiváltásával egyenlő, és ezt szinte teljes egészében Kínának volt köszönhető.

A globális szén-dioxid-kibocsátás az elmúlt három évben alig változott, 2016-ban 0,1 százalékkal növekedett. Kínában viszont tavaly 0,7 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

“Kína szén-dioxid-kibocsátása az elmúlt két évben már csökkent, azt követően, hogy a megelőző tíz évben viszont 75 százalékkal növekedett” – mondta Spencer Dale.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik