Tudomány

Kísérteties sötét folt jelent meg az Arab-tengeren

Sötét erők gyülekeznek az Arab-tengeren a NASA egyik új műholdfelvételén. Bár a jelenség igen kísértetiesnek tűnhet, valójában egy teljesen természetes és gyakori folyamat áll a hátterében.

A NASA Terra műholdja még április 11-én készítette el a fotót a fedélzetére szerelt Közepes Felbontású Képalkotó Spektroradiométer segítségével.

A sima vízfelület tükörként veri vissza a fényt, ha azonban egyszer hullámok keletkeznek, a helyzet alaposan megváltozik: a víztömegről a fény különböző irányokba szóródik szét, így jóval kevesebb éri el a műhold fotodetektorát.

Bizonyos esetekben, amikor a Nap, a műhold és a vízfelület megfelelő rendszert alkot, a víz sokkal fényesebbnek tűnik. Ezt a jelenséget napbecsillanásnak (sunglint) nevezik.

A napbecsillanást számtalan műholdas felvételen lehet felfedezni, a jelenséget általában a képek közepén található fényes vízfelület jelöli. A NASA új fotója kivételesnek mondható, hiszen itt a világosabb terület inkább a kép alján húzódik.

A felvételen tehát valójában nem is a sötét, hanem a fényesebb régiók számítanak különlegesnek.

Bár a napbecsillanást a leggyakrabban műholdak szokták megörökíteni, vízparton ücsörögve bárki észrevehet hasonlót. A földfelszínről érzékelhető fényjelenséget, amely a Balatonnál például igen gyakori, aranyhídnak, vagy fényhídnak nevezik (glitter path).

Napbecsillanás az Arab-tengeren Kép: NASA

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik