Tudomány

Nincs szükség teremtőre az élet kialakulásához

A Richard Dawking Alapítvány honlapjának szerzője, Paul Rosenberg úgy fogalmaz, hogy a Jeremy England által felvetett elmélet megrémíti a keresztényeket, és a kreacionisták még sokkal rosszabbul jönnek ki belőle, mint Darwin okfejtéséből az evolúcióval kapcsolatban.

Ex nihilo nihil fit – Azaz semmiből nem lesz semmi, hangzik a régi bölcsesség, ami egyben az élet kezdetéről való elmélkedés legnagyobb gátját is jelenti. Azaz: mikor volt az a pillanat, amikor élettelenből élővé váltunk? Aki a tudományos tényekkel összhangban akar isteni beavatkozásra apellálni, jó eséllyel ezt a pillanatot választja gondolatmenete alátámasztására.

Jeremy England elmélete azonban azt sugallja, hogy az élet nem véletlenszerűen jött létre úgy, hogy valami külső beavatkozás érte volna élettelen anyagokat. Vélekedése szerint az élet létrejötte abszolút szükségszerűség volt, amely legalább annyira követi a természet törvényeit, mint az, hogy egy dombon megrúgott kő lefelé fog gurulni.

Az MIT egyetem kutatója szerint amikor egy atomcsoportot hosszú ideig energiának tesszük ki, azok úgy fognak átrendeződni, hogy hatékonyabb energiafelvételre legyenek képesek – az élő dolgokat pedig az különbözteti meg az élettelenektől, hogy jobban fel tudják venni a környezet energiáját, majd pedig hőként leadják azt.

„Ha fogunk egy maréknyi atomot és elég sokáig világítjuk meg őket, meg se kell lepődnünk, ha egyszer csak növény lesz belőle” – magyarázza England.

Ahogy Rosenberg, az ateizmusáról is híres Richard Dawkins követője írja, már a preszókratikus filozófusok is úgy vélték, hogy az élő dolgok az élettelen dolgokból jöttek létre, de England matematikai számításokon alapuló elmélete az első, amely elég kipróbálható tényanyagot tartalmaz ahhoz, hogy tudományos úton bizonyítható vagy cáfolható legyen.

(via The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik