Tudomány

Tudósok ölték meg a legöregebb lényt

Ming (ming, kína, császár, )
Ming (ming, kína, császár, )

Pedig Ming annyira jól tartotta magát, hogy 100 évet bőven letagadhatott a korából. Tévedésből megölték, mielőtt kiderült volna: 507 évig élt.

Minget, a mélytengeri kagylót 2006-ban találták meg az Atlanti-óceánban Grönland közelében. A jól bevált gyakorlat szerint “jégre dobták”, hogy később tanulmányozzák. Amikor 2007-ben kivették a fagyasztóból, a kagyló már természetesen elpusztult. A kutatók pedig megállapították, hogy 405-410 éves lehetett. Magyarul akaratukon kívül megölték a világ legidősebb állatát, amivel ember valaha találkozott.

I. Erzsébet kortársa?

Nevét az 1644-ig trónon ülő kínai Ming-dinasztiáról kapta, hiszen úgy vélték, a kagyló az ő uralkodásuk alatt születhetett. Bekerült a rekordok könyvébe is, ahol testhosszal verte az addigi hivatalos csúcstartót, a 220 éves korában elhalálozott kagylót. A nem hivatalos rekorder egyébként egy 375 éves állat – ugyancsak kagyló – volt. Ming megjelenése után azonban mindez már mindegy volt.

Az angolszász sajtó világgá is kürtölte, hogy a kagylómatuzsálem I. Erzsébet uralkodása alatt született, hogy Shakespeare az Otellót és a Hamletet írta. Nem fokozzuk tovább. Korát úgy becsülték meg, ahogy az évgyűrűkből következtetnek a fák korára: megszámolták a kagyló meszes héján látható gyűrűket. A puhatestű meszes vázára ugyanis minden nyáron növekedésével párhuzamosan egy-egy újabb karéjt épít.

507 éves!

A kagylót most újabb, “alaposabb” vizsgálatnak vetették alá, és kiderült: évei számát illetően korábban egy jó évszázadot tévedtek. A magas kor miatt évgyűrűi ugyanis annyira összetömörödtek, hogy csak nagyon finom módszerekkel tudták őket sorra venni. Ming tehát nem 405 esztendősen, hanem 507 évesen pusztult el. Fél évezrede, 1499-ben látta meg a tengerfeneket.

Erzsébet királynő születésekor tehát a kagyló már évtizedek óta a fenéken kuksolt. Sőt, “születésekor” Erzsébet apja, VIII. Henrik még egyetlen feleségét sem végeztette ki. Tekintve, hogy “hátulgombolós” kisfiú volt, kilenc éves. Magyarország még Mátyást siratta, II. Ulászló ült a trónon, Corvin János még élt, és török területen ütötte a pogányt.

Szerencsétlen Minget ez már nem vigasztalja, de halálával is a tudományt szolgálja. A kagylóhéj vizsgálatából a kutatók évszázadokra visszanyúló adatokat nyernek az óceánokban uralkodó viszonyokról…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik