Tudomány

Horgászoktól rabolt halat egy cápa – videó

Egy makócápa úgy gondolta, hogy a horogra akadt 600 kilós kardhalat inkább ő fogyasztja el. A másik videón egy kardhal csaknem megöli a horgászt.

Új-zélandi horgászok csaknem átélhették Hemingway történetét, ahol az öreg Santiago hősies küzdelme árán is csak a hal csontvázával érte el a partot. Igaz, nekik csak egyetlen cápával kellett megküzdeniük.

Matt Watson és csapata fél órát fárasztotta a 600 kilós halat, mire sikerült a hajó közelébe húzniuk, és már csak a fedélzetre kellett volna húzni. Ez utóbbit akarta megakadályozni a hirtelen felbukkant makócápa.

Kardhalat fogni egyébként cseppet sem veszélytelen vállalkozás, mint alább látszik is, az állat nemcsak a vízben küzd. Az eset 2008-ban történt, mikor Stephen Schultz édesapjával és húgával horgászni indult. Testvére lelkesen filmezni kezdte, a 900 kilósra becsült állattal vívott harcot, amikor az váratlan ellentámadásba lendült: a vízből kiugorva “kínzója” nyakába szúrt.

A férfi szerencsés volt, viszonylag gyorsan kórházba szállították, és pár öltéssel megúszta az esetet.

A történet mindkét állati szereplője igazi nehézsúlyú. A makócápa 3-4 méteresre nő meg, súlya átlépheti az 500 kilót. A Föld össze mérsékelt övi és trópusi tengerében megtalálható, a nyílt tengeren és a part közelében is vadászik. Ha kell, 700 méter mélyre is leúszik a napi betevőért, ami a legkülönbözőbb halakat, lábasfejűeket jelent. A nagyobb példányok a kardhalat is megtámadják. Az emberre is veszélyes, nem egy cápatámadásért ez a faj felelős.

Nem kell félteni a kardhalat sem. Öt méteresre is megnőhet, amit akár másfél méteres “kardjával”, azaz kardszerűen megnyúlt felső állkapcsával told meg. Az eddig kifogott legnagyobb példány 1443 kiló volt. Akár élő torpedónak is nevezhetnénk, áramvonalas, izmos testével képes elérni a70 km/órás sebességet.

Visszatérve a haltolvajokhoz, néha egy oroszlánfókának is jól jön a potya falat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik