Tudomány

Meghal Elvis Presley, a Király (1977)

Memphis, augusztus 16. - Tisztázatlan körülmények között meghalt a 20. század zenetörténetének legnagyobb ikonja, a rock and roll Királya.

Ikon, legenda, a szórakoztatóipar első meghatározó alakja volt (és halála után 33 évvel is az maradt) az 1935. január 8-án, a Mississipi állambeli Tupelóban született Elvis Aaron Presley. Tizennégyszer jelölték Grammy-díjra, ebből hármat meg is nyert, valamint a Grammy Életműdíját is neki ítélték 1971-ben.

Tízévesen énekversenyen bizonyított, később, miután Memphisbe költöztek, a blues hatott rá, az utcán zenélt. 1953. július 18-án 3 dollár 25 centet fizetett a Sun Recordsnál, hogy csináltasson egy kétoldalas demót a saját hangján. Édesanyjának készítette a lemezt megkésett születésnapi ajándékként. Később visszatért a stúdióba, ahol felfigyeltek rá.
Sam Phillips, a kiadó tulajdonosa más zenészekkel hozta össze Elvist, és az első lemezt ki is tudták adni 1954. július 19-én. Siker, majd fellépések követték a kezdeti próbálkozásokat, eleinte kocsmákban hallatta hangját a Király. A bő nadrág, a jellegzetes „csípő- és lábmunka” kuriózummá tette előadásmódját.

1955-ben a Sun korlátai után Parker leszerződtette Elvist az RCA kiadóhoz, az első közös lemez, a Heartbreak Hotel, melyből 1 millió példányt adtak el az Egyesült Államokban. Az 50-es években tehát jöttek a sikerek, a Jailhouse Rock, a Love me tender és a többi sláger.
Tom Parker ezredes – aki felkarolta – mai szóval élve igazi PR-menedzser volt, aki mindent mindenhol eladott Presleyvel és hangjával. Meghódították a televíziót is, igaz, a vad, fülledt stílust nehezen fogadta néhány prűd amerikai, nagy vihart kavart az első show. De aztán jött a többi, az amerikaiak már akkor is a nézettséget tartották szem előtt.

Jailhouse Rock – 1957:

>

1957-ben a legendás Ed Sullivan showban háromszor is fellépett Elvis, akkor hatalmas összegnek számító, 50 000 dollár fejében. 82,5 százalékos nézettséget ért el, ez 60 millió embert jelentett. Ekkor már legendásnak számított a fiatal lányok sikoltozása fellépésein. Az első sztár volt. Presley fehéren énekelt fekete dalokat, hitelesen, megfogalmazta a rockabilly stílus lényegét.

Elvis bálvány volt, aki folyton felizgatta a közönségét, emiatt több botrány is jellemezte azokat. Konzervatív kommentárok veszélyesnek tartották szexuálisan szabad stílusát. A katolikus egyház tiltakozása mellett egyes rádiók sem játszották dalait.

1957-ben már volt annyira sikeres Presley, hogy családja biztonsága érdekében megvásárolja a legendás Graceland birtokot 103 ezer dollárért. Ez vált állandó rezidenciájává és további zenei pályafutása központjává haláláig.

1957. december 20-án Presley behívó parancsot kapott, ami kétéves katonai szolgálatra szólította az Egyesült Államok hadseregébe. 1958. március 24-én a németországi Fiedbergbe került. A szolgálat alatt kezdődött gyógyszerfüggősége, amely halálának egyik oka is lehet. Egy őrmestere beszélte rá az amfetaminok jótékony hatására.

Közlegényből 1960 januárjában őrmester lett, szorgalmas volt, mesterlövész lett, megkapta a Jó Szolgálatért Érdemérmet is. 1960 márciusában visszatért az Egyesült Államokba, és őrmesterként szerelt le. Elvis harmincegy film főszereplője volt, de ezek nem voltak túl színvonalas produkciók, ráadásul nagyon hasonlítottak egymásra. Később nem zenés filmekben is játszott, sikerrel, a rendezők dicsérték kemény munkája miatt.

Az 1960-as években Presley 27 filmet csinált, amelyek cirka 130 millió dollárt hoztak, és nagyjából 100 millió lemezt adott el, amin 150 milliót kaszáltak. Mindezen felül ő volt a korszak egyik legjobban fizetett hollywood-i színésze. Azonban eljött az 1960-as évek vége, a fiatalok már áthangolódtak, kiszálltak a buliból, különböző szereket kezdtek szedni, Presley már nem volt elég ütős a fiatalok számára.

Love me tender:

>

1968-ban aztán a Special című produkcióval, amit később 68 Comeback Specialnek kereszteltek el, visszatért: megérezte, ha visszanyúl rock and roll gyökereihez, újra sikeres lehet. 1969 és 1977 között 1145 koncertet adott az Egyesült Államokban, úgy, hogy a Beatles és a Rolling Stones már ott volt neki nagy riválisként. Európában leginkább az In the Ghetto tört a csúcsokra 1970-ben.

Az MGM több filmet is felvett Presleyről, ekkor Grammy és Golden Globe díjak következtek, valamint 1957 után az első országos turnésorozat (a Madison Square Gardent többször is megtöltötte, ez neki sikerült először). Az 1973-ban Hawaion adott koncertjét szinte az egész világon közvetítették, ez volt az első műholdon sugárzott műsor.

1973-ban elvált Priscillától, egyre inkább magányosnak érezte magát, elhízott, gyógyszerfüggősége súlyosbodott, sokat romlott megjelenése, egészsége, viselkedése és ezzel együtt előadásai is. Priscilla Ann Beaulieuval katonasága idején ismerkedett meg, ő volt az ezredes lánya. 1967-ben feleségül vette. Az esküvő után kilenc hónappal megszületett egyetlen lánya, Lisa Marie Presley 1968. február 1-jén, 1973. október 9-én váltak el egymástól.

Teltházas turnéi 1975-ig zajlottak. Tizennégyszer jelölték Grammy-díjra, ebből hármat meg is nyert, valamint a Grammy Életműdíját is neki ítélték 1971-ben.

Presley utolsó éve és halála

1977-re a Király egészségi állapota tragikusan megromlott. A koncerteken csapongó és gyenge volt, sokszor napig ágyban feküdt, elhízott, gyógyszerezte magát, főleg Demerolt szedett.

Júliusban jelent meg Elvis Presley életében az utolsó album a Moody Blue. Jól ment a lemez, elérte az aranylemez státuszt még halála előtt. Ám Presley korai halála után, az USA-ban rögtön 1,5 millió példányra és világszerte 14 millióra ugrott az eladott másolatok száma. Az utolsó koncertet Indianapolisban, a Market Square Arénában adta 1977. június 26-án, lehengerlően, de kicsit elhízva. Augusztus 17-n indult volna következő turnéjára.

1977. augusztus 16-án ugyanakkor a gracelandi kastélyában a hálójához tartozó fürdőben a földön fekve találta meg 21 éves menyasszonya, Ginger Alden. Az orvosi vélemény szerint egy folt a fürdő padlóján azt mutatta, Presley hányt és megbotlott vagy megcsúszott és kúszott még néhány lábnyit mielőtt meghalt. A Baptist Memorial Kórházba vitték, ahol 15 óra 30 perckor az orvos halottá nyilvánította.

1977-re már számos betegségben szenvedett, így zöldhályogban, vesekárosodásban, magas vérnyomással is küzdött. A boncolási jegyzőkönyv 44 oldalas lett, az orvosokon és édesapján, Vernonon kívül (ő 1989-ben halt meg szívrohamban) nem látta senki, ráadásul 50 évig nem lehet felbontani. 2027-ben történhet meg mindez.

1977. augusztus 16-án (amikor a boncolás még tartott) Dr. Jerry Fransisco, Shelby megye halottkéme sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Elvis Presley halálát szívritmuszavar okozta, gyanús körülmények nincsenek. Később nyilvánosságra került, hogy a holttestben legalább tízféle, jelentős mennyiségű drogot találtak. Mivel másnap kezdődött volna turnéja, nem hihetjük, hogy szándékosan túladagolta magát.

Egyes vélemények szerint halálos betegségben szenvedett, mások mégsem zárják ki az öngyilkosságot, holott fiatal kedvesével, Ginger Aldennel épp tervezett házasságukat jelentették volna be.

Priscilla 1985-ben kiadott könyvében arról ír, hogy Elvis álmatlanságban szenvedett, sok tablettát szedett, hogy aludni tudjon. A nő szerint kipróbálták a marihuánát is, de az ikon nem szerette, mert éhes lett tőle, hízni meg nem akart. David Stanley, Elvis féltestvére, aki Gracelandben tartózkodott, amikor Presley meghalt, állítólag kivitte a tűket és a drogos pakkokat a helyszínről, mire a helyszínelők megérkeztek, mert nem akarta, hogy a Presley nevet öngyilkossággal vagy kábítószer-túladagolással hozzák összefüggésbe.

Presley személyes orvosát, Dr. George C. Nichopoulos-t felmentették Presley halálának felelőssége alól, holott mintegy 10.000 adag amphetamint, barbiturátot, narkotikumot, nyugtatót, altatót, hashajtót és hormonkészítményt írt fel Presley számára.
Mások szerint Elvis bulimiás volt, és a szíve nem bírta a megterhelést. Ennek ellentmond, hogy halála előtti napon sportolt, a boncolás pedig a hírek szerint nem talált a szíven elváltozást.

A gyilkosságot is gyakran emlegetik, mint ahogyan egy ekkora bálvány esetében mindig. Az elmúlt években az FBI több alkalommal is nyilvánosságra hozott Elvis Presley-vel kapcsolatos, korábban titkosított dokumentumokat, s ezekből kiderült, hogy a halála napján Elvist és az apját is egy nagyszabású csalási ügyben koronatanúként valóban beidézték a memphisi bíróságra. A Presley-család tagjai áldozatként egy olyan ügybe keveredtek, amelynek felderítésén az FBI ügynökei már évek óta dolgoztak. Az egyik károsult Elvis Presley, akit magánrepülőgépe megvásárlása ürügyén csaknem 1 millió dollárral vertek át.

Elvis a közelgő turné miatt halála előtt 5 nappal teljes körű orvosi vizsgálaton vett részt, mindent rendben találtak. A kastély személyzetének a fürdőszoba mellett volt a szobája, mégis későn érkezett a segítség, mint ahogyan arról is beszélnek, hogy egy újságíró hívást kapott két órával azelőtt, hogy a mentősöket riasztották. Jim Kirk egy órával azelőtt, hogy Ginger megtalálta a holttestet, már tudott arról, hogy valami rendkívüli történt. Az újságíró később elmondta, hogy egy ismeretlen, elváltoztatott hangú telefonáló közölte, hogy szenzációs hírei vannak Gracelandből – Elvis halott.

1989-ben a People magazinban nyilatkozott Elvis egykori bizalmi embere, aki elmondta, maga adott be neki reggel egy altatót, de a következő adagot (mivel már nem tudta felébreszteni), a nagynénje vitte fel az emeletre. Ő látta élve utoljára Elvist.

Halála – visszhangok:

AJÁNLOTT LINKEK:

Elvis életpályája

Elvis hivatalos oldala

Minden a Királyról

Ajánlott videó

Olvasói sztorik