Tech

Bárki beszélgethet az állítólag öntudatra ébredt chatbottal

Getty Images
Getty Images

A Google gőzerővel dolgozik a LaMDA elnevezésű, mesterséges intelligencia (MI) alapokon nyugvó chatbotján, melynek kapcsán számos hír jelent meg az elmúlt hónapokban. Ezek közül a legismertebb, hogy a vállalat egyik mérnöke szerint az MI öntudatra ébredt. Blake Lemoine-t, aki sokat beszélgetett a chatbottal, azóta kirúgták a cégtől, viszont a napokban a Google AI részlegének kutatói bejelentették, korlátolt számú érdeklődő számára lehetővé teszik, hogy szóba elegyedjen a vállalat úttörő fejlesztésével – írja az Engadget.

Kapcsolódó
Érzései lettek a mesterséges intelligenciának, mondta a Google mérnöke – kirúgták
Tényleg eljutottunk odáig, a sci-fik azon korszakához, ahol a mesterséges intelligencia életre kel? A mérnökkel szemben a Google és a téma szakértői állítják, nem, és el is magyarázzák, miért nem.

A LaMDA chatbot a természetes nyelvek feldolgozásával (natural language processing – NLP) működő MI-k osztályába tartozik, melynek lényege, hogy felhasználó nyelvhasználatát és viselkedést tanulmányozza, majd ezeket alakítja parancsokká. Így nagyban hasonlít az Apple Sirijéhez és az Amazon Alexájához, de ugyanilyen alapokon működnek a valós idejű fordító- és feliratozó alkalmazások is. A mai modellek több száz nyelvet képesek valós időben lefordítani, és az egy beszélgetés során szerzett tanulságokat képesek átültetni a következő társalgásokba is.

Az NLP-vel való beszélgetést a Google AI Test Kitchen most lehetővé teszi a béta felhasználók számára.

Elsőként az amerikai Android-felhasználók számára nyitják meg ezt a lehetőséget, a következő hetekben viszont az iOS-eszközök tulajdonosai is regisztrálhatnak majd. A program egy sor irányított demót kínál majd, amelyek megmutatják a felhasználóknak a LaMDA képességeit. A vállalat chatbotjával azonban csak előre meghatározott témákról lehet majd beszélgetni, de állítólag így is számos érdekes demót mutat majd be a vállalat.

Az óvintézkedés nem véletlen, ugyanis a Microsoft korábbi, Tay elnevezésű chatbotja igen hamar rasszistává vált. Ennek hatására a legtöbb MI-vel foglalkozó vállalat szigorú korlátozásokat vezetett be arra vonatkozóan, hogy a felhasználók mit hozhatnak ki például a Midjourney vagy a Dall-E 2 képalkotó rendszerek segítségével.

Kapcsolódó
Így néz ki a halál a mesterséges intelligencia szerint
Rendkívül részletes fotókat készít a Midjourney elnevezésű MI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik