Tech

Csúszik az Apple pedofilvadász funkciója

Justin Sullivan/Getty Images
Justin Sullivan/Getty Images

Az Apple frissítette weboldalát, eltávolított minden utalást az augusztusban bejelentett, pedofiltartalmakat kiszűrni kívánó funkciójára (CSAM) – szúrta ki a MacRumors. A lap szerint valamikor december 10-13. közt módosulhatott a cupertinóiak weboldala. Mint kiderült: az Apple ennek ellenére nem kaszálja a fejlesztést, az csupán később érkezik, a működését ismertető dokumentumok elérhetők még a webhelyen.

Az eredeti tervek szerint a hét elején kigördült iOS 15.2 már tartalmazta volna, de a tervezett három biztonsági funkció közül már csak kettőt említ az oldal, a sokat kritizált CSAM-észlelésről nem esik szó. Az ütemezés vélhetően az adatvédelmi jogvédők és a funkció kritikusai miatt csúszik. Shane Bauer, az Apple szóvivője elmondása szerint sok visszajelzést kaptak az ügyfelektől, érdekképviseleti csoportoktól, kutatóktól, ezért döntöttek úgy, hogy a következő hónapokban több időt fordítanak arra, hogy összegyűjtsék a véleményeket, mielőtt kiadják a kritikus fontosságú gyermekbiztonsági funkciót.

A pedofilvadász funkcióként is említett fejlesztés működését augusztusban körvonalazta a cég: a bűnüldöző szervek adatbázist tartanak fenn azon képekről, melyeket a hatóságok tudomása szerint gyermekek elleni szexuális visszaélés keretében készítettek, és ezeket a képeket úgynevezett numerikus kódokká alakítják, melyek képesek képazonosításra, de nem képesek annak rekonstruálására.

Ez azonban több szakértőt is aggaszt, mivel visszaélésekre ad lehetőséget, például arra, hogy a kormány nyomására az Apple betekintést adhasson bizonyos személyek mobiljának tartalmába, vagy kémkedjen, ezzel pedig aláássa a végpontok közti titkosítást, és szembemegy a cupertinóiak azon narratívájával is, miszerint számukra a privátszféra és a felhasználók biztonsága az elsődleges szempont. Az Apple azzal védekezik, hogy a funkció semmilyen módon nem érinti a felhasználói adatok titkosítását, mivel az elemzés az eszközön fut.

Greg Nojeim, a Center for Democracy and Technology nevű, adatvédelemmel foglalkozó szervezet biztonsági és megfigyelési projektjének társigazgatója szerint az Apple „az ipari szabványú, titkosított üzenetküldő rendszerét megfigyelési és cenzúra-infrastruktúrával váltja fel, ami kiszolgáltatott lesz a lehetséges visszaélésekkel szemben, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem szerte a világban”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik