Tech

Így frissítheti fel régi androidos mobilját

Ha már több hónapja, akár évek óta használjuk androidos mobilunkat nap mint nap, idővel a rendszer lassulását tapasztalhatjuk, és valószínűleg már az aksi sem bírja úgy, mint fénykorában. Nem kell viszont rögtön az egyébként jól funkcionáló eszköz leváltásán gondolkodni, a PC World pár tippet összeszedett, amikkel némileg javíthatunk a helyzeten.

1. Indítsunk újra gyakrabban!

Ha csak nem érkezik új rendszerfrissítés, nem gyakran juthat eszünkbe a készülék újraindítása. Ez mindössze fél percbe kerül, de mivel bezáródnak a háttérben futó appok, és felszabadul némi memória, valódi felfrissülést jelenthet.

2. Figyeljünk a rendszerfrissítésekre!

Ugyan a Google Pixel és Nexus mobilok automatikusan telepítik az Android Nugat újabb csomagjait a háttérben, más androidos modellek nem így viselkednek. A beállításainktól függően akár figyelmen kívül is hagyjuk, ha újabb frissítés válik elérhetővé. A mobil általános beállításai alatt időről időre győződjünk meg arról, hogy tudunk-e telepíteni új javítást a rendszerhez, ami sokszor súlyos biztonsági résekre és hibákra is megoldást hozhat.

3. Töröljük a nem használt appokat!

A készülékünkre telepített legtöbb app nincs is a szemünk előtt nap mint nap, és nem mindenki távolítja el azokat a programokat, amiket már egyáltalán nem használ. Ugyan egy 128 GB tárhellyel felszerelt mobilon ez nem okoz nagy problémát, de ha valakinek például 32 GB-ot kell beosztania, hamar telítődhet a szabad területe. Semmi szükség, hogy foglalják a helyet, így váljunk meg tőlük.

4. Mozgassuk át a nagyobb fájlokat!

Az appok mellett már csak a letöltött fájlok tudnak jobban felhalmozódni a készülék háttértárán, legyen szó képekről, dokumentumról, videókról. Ha nincs rájuk szükségünk, akkor töröljük őket, a nagyobb fájlokat pedig, amik később még jól jöhetnek, másoljuk át SSD-re, vagy töltsük fel felhős tárhelyre. Így kéznél lehetnek, de nem foglalják az értékes megabájtokat.

Erről a trükkről minden androidosnak tudnia kell
Rejtett beállítással gyorsíthatjuk fel a mobil működését.

5. Játsszunk a megjelenítéssel!

A rendszer kezelőfelületének alapbeállításai a legtöbb esetben teljesen megfelelnek a felhasználó számára, ám pár trükkel felgyorsítható a teljesítmény és még üzemidőt is spórolhatunk úgy, hogy továbbra is kényelmesen használhatjuk az eszközt. Kézenfekvő lehetőség szerint a sötét mód használata, ami az OLED-es készülékeken kifejezetten jótékony. Ha nincs rá szükség, a kijelző felbontását is átállíthatjuk kisebbre, ami sok esetben egyáltalán nem zavaró, de némi energiát nyerünk vele.

6. Végezzünk gyári visszaállítást!

Ha úgy érezzük, hogy teljes a káosz és a telefon elviselhetetlenül lassú, akkor folyamodhatunk végső esetben a gyári visszaállításhoz, amivel minden telepített app és fájl eltűnik, emellett pedig a beállítások is alapértelmezett módba kerülnek. Ennek előnye, hogy egyúttal azok a lehetséges kártékony programoknak is búcsút intünk, amik a háttérben tevékenykednek és lassíthatják az eszközt. Mielőtt elindítanánk a folyamatot, természetesen győződjünk meg róla, hogy átmásoltuk biztonságos helyre a fontosabb fájljainkat.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik