Tech koronavírus

Kína a koronavírus mellett sem feledkezik meg a hongkongi tüntetőkről

Világszerte március 20-án került a boltokba a Nintendo Switch exkluzív Animal Crossing: New Horizons videojáték, ami villámgyorsan hatalmas népszerűségre tett szert. Bár Kínában hivatalosan nem kapható, hiszen az állami szervek nem engedélyezték a megjelenését, de szürke importból így is hozzá lehet jutni.

Legalábbis egy darabig így volt, ugyanis a kínai hatóságok elkezdték ellehetetleníteni a terjesztést, miután világossá vált, hogy a közösségépítésben és az önkifejezésben is erős játékot a koronavírus miatt a négy fal közé szoruló hongkongi tüntetők arra használják, hogy virtuális demonstrációk keretében szólaljanak fel a városállamot fenyegető kínai nyomás ellen.

Daniel Ahmad az ázsiai piacokra specializálódatt piaci elemző a napokban arról számolt be a Twitteren, hogy a kínai játékosok a megjelenést követően főleg a Taobao nevű online piactéren keresztül szerezhették be a játék amerikai, japán vagy európai verzióját, ugyanakkor múlt pénteken a kereskedő bejelentette, hogy többet nem tudnak importálni a játékból, és az oldalon az Animal Crossingra rákeresve eltűnt az összes találat, az érdeklődők csak üres oldalakat kapnak eredményként.

A kínai hatóságoknak így még a koronavírust érintő intézkedések mellett is jutott ideje arra, hogy bizonyos fokig ellehetetlenítsék a hongkongi tüntetők üzenetének terjesztését, ugyanakkor a mostani intézkedések különösebben hatásosnak nem nevezhetők, hiszen a játék továbbra is megvásárolható online, a fkínai elhasználóknak ehhez nem kell mást tenni, mint a Nintendo kézikonzoljának régióját Japánra állítani, és így a készülék online piacterén azonnal beszerezhetővá válik a kérdéses program.

Érdekesség továbbá, hogy a 2017. márciusában megjelent Nintendo Switch hivatalosan csak tavaly december óta kapható Kínában, és az illetékes hatóságok eddig csupán három játék forgalmazását engedélyezték, ezek a Super Mario Odyssey, a Mario Kart 8 Deluxe és a New Super Mario Bros. U Deluxe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik