Tech koronavírus

Vigyázzon, csalók használják ki a koronavírus körüli pánikot!

Ahogy egyre több áldozatot szed a koronavírus, érthető mód úgy nő az emberek aggodalma világszerte, nem véletlen, hogy ezt az érzékenységet a kiberbűnözők is kihasználják. Biztonsági szakértők egyre több olyan adathalász-kampányra figyelmeztetnek, amelyek az emberek egyik legalapvetőbb érzését, a félelmet próbálják kihasználni.

Az IBM X-Force és a Kaspersky kutatói fedezték fel azt a kampányt, aminek keretén belül a rosszakarók legitimnek tűnő információkat küldenek ki e-mailben a vírus elleni védekezéssel kapcsolatban, ám ahhoz egy kártékony mellékletet csatolnak, és próbálják rávenni a netezőt, hogy nyissa meg.

Amennyiben az óvatlan felhasználó így is tesz, támadásba lendül az Emotet nevű vírus, ami érzékeny személyes adatokra, jelszavakra pályázik.

A rendkívül fejlett kártevő emellett arra is képes, hogy a fertőzött eszközön további más támadásokat indítson.

Az IBM szerint számítani kell arra, hogy a jövőben még több ilyen kampányt indítanak a hackerek. Az alábbi lépésekkel viszont nagy esélyekkel elkerülhetjük, hogy becsapjanak minket:

  • Ne nyissuk meg ismeretlenektől kapott levelekben a csatolt mellékleteket!
  • Ne válaszoljunk gyanús telefonhívásokra!
  • Csak hivatalos forrásból származó frissítéseket, szoftvereket telepítsünk az eszközeinkre!
  • Mindig használjunk valamilyen antivírust!

Sajnos Magyarországon is támadásba lendültek már a csalók, akik a WHO nevében telefonon próbálnak pénzt kicsalni jóhiszemű emberektől. A hívások során egy gépinek tűnő hang a WHO nevében tájékoztatást ad az új koronavírussal kapcsolatban, egyben felkínálja, hogy  a készülék 1-es gombjának megnyomásával bizonyos összeg ellenében megrendelhető egy „megfelelő védettséget nyújtó maszk- és fertőtlenítőszer” csomag.

Koronavírus: a WHO nevében csalnak ki pénzt
Maszkot, fertőtlenítőszert tartalmazó csomagokat próbálnak eladni jóhiszemű embereknek Magyarországon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik