Tech hardverteszt

Egy ilyen porszívóval azért kényelmesebb a takarítás

A takarítás kevés ember kedvenc időtöltése, de a technológiai fejlődés bőven tett azért, hogy az életterünk tisztán tartása egyre kevésbé legyen macerás és időigényes. Elég csak a mosogatógépekre gondolni, vagy a robotporszívókra, amikből a jobb darabok képesek javítani a tulajdonos életminőségén. Utóbbiak ugyan még mindig nem veszik át teljesen a feladatot az embertől, de már vannak olyan modellek, amikkel a hagyományos kerekes/zsinóros megoldásoknál kényelmesebben végezhető a porszívózás.

Vettem egy robotporszívót, azóta boldogabb ember vagyok
A kínai Xiaowa Plus E35 gépre költött összeg az elmúlt évek egyik legjobb befektetésének bizonyult.

Ezen újhullámos eszközök tagja a Xiaomi Roidmi F8S GL (S1 Special) is, ami a kifejezetten pofás kinézete mellett számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik: aksiról működik, így nem kell a vezetékkel vacakolni, teljesen felszerelve sincs 3 kg, multifunkciós, ráadásul a szívóerejére sem lehet panasz.

Xiaomi F8S GL: társ a mindennapokban

A porszívó itthoni ára 79 990 forint, és ezért a pénzért egy tartalmas csomagot kapunk: lepattintható tartállyal szerelt porszívó, hosszabbító cső, két különböző hengerkefe, lapos szívófej, kefefej, az előbbiek tisztítására szolgáló „fésű”, extra HEPA filter és egy fali rögzítő. A dobozban persze megtaláljuk a töltéshez szükséges adaptert, illetve a használati útmutatót is.

Az üzembe helyezés nem ördöngösség, a megfelelő részeket csak össze kell pattintani, majd a bekapcsoló gombot hosszan nyomva be is indul a gép. A készüléken összesen két kapcsolót helyeztek el, a másikkal – ami pont a markolat hajlatánál található – a szívóerő fokozata állítható, normálról tornádóra és vissza. A porszívó maximális teljesítménye 415W, amit egy 100 000 rpm fordulatszámú motornak köszönhet, de ez nem keverendő össze a valós szívóerővel. Ez a tesztalanyunk esetében 18 500 Pa, ami percenként 1100 liter felszívott levegőt jelent, és ennél a típusnál ez kifejezetten jó értéknek számít.

Tartalmas csomag, és a képről a lapos szívófej még le is maradt. Fotó: Marjai János / 24.hu

Normál fokozaton az F8S GL persze nem fejt ki ekkora szívóerőt, de nincs is rá szükség, hiszen az alapjárat is bőven elég arra, hogy megbirkózzon a porcicákkal, szöszökkel, hajszálakkal és állatszőrrel, az elhullatott morzsákkal és egyéb piszkokkal, sőt még az ilyen szempontból már méretesnek számító macskaalom és a szerteszét gurult száraztáp sem okoz neki gondot – mind a tartályban végzi. Tornádóra akkor érdemes váltani, ha egy hosszú szálú szőnyeget szeretnénk rendesen kitakarítani, illetve a bútorkárpit vagy a párnahuzatok portalanításánál és atkátlanításánál lehet rá szükség.

Utóbbi esetben kihasználhatjuk a Xiaomi porszívó kifejezetten praktikus megoldásait, azaz a hosszabbító csövet lecsatolva, a szilikonlapátos hengerkefét felcsatolva kényelmesen és hatékonyan tudunk nekiesni a bútoroknak és kiegészítőknek, sőt a lapos szívófejet használva a plafon sarkaiba szőtt pókhálók is különösebb erőlködés nélkül eltávolíthatók, hiszen

ilyen állapotban a porszívó súlya mindössze 1,5 kg.

A portartály mindössze 0,4 literes, ami első blikkre nem tűnik soknak, de egy 50-60 négyzetméteres lakáshoz bőven elég, és van egy olyan remek tulajdonsága, hogy HEPA-filterrel is felszerelték. Ez a gyártó ígérete szerint a por 99%-át kiszűri, egészen a 0.3μm részecske méretig, ami főleg azoknak lesz remek hír, akik allergiától vagy asztmától szenvednek. A filtert persze időnként muszáj cserélni, éppen ezért komoly pozitívum, hogy a gyártó még egy extra darabot is mellékel a porszívója mellé.

A HEPA filternek hála a por nem jut vissza a lakásba. Fotó: Marjai János / 24.hu

Szintén jelentős előny sok más hasonló árú kínai modellhez képest, hogy a Roidmi F8S GL zárt kamrás tisztítófejjel rendelkezik, azaz a motor kikapcsolását követően a por és egyéb piszkok nem hullnak vissza a padlóra. A 270 fokban elforduló fej ráadásul remekül használható, hiszen ennek hála egészen szűk helyekre is be tudjuk tolni a porszívót, és nem feltétlenül kell szívófejet cserélni, ha nehezebben elérhető pontokról szeretnénk eltüntetni a szennyeződéseket.

Piros pont jár a fali rögzítőért is, ami lényegében egy speciális, kör alakú, bemélyedéses konzol, mágnessel felszerelve, ami pont elég ahhoz, hogy megtartsa a hozzá kapcsolódó porszívót. Leemelni egy mozdulat, és a Xiaomi megoldásának éppen ez az egyik legnagyobb előnye: nem kell előrángatni, kihúzni a zsinórját, bedugni a konnektorba és rászerelni a csövet. Csak megragadjuk és pár pillanat alatt felszippantjuk vele a cipőről lepergett koszt, a kiömlött lisztet, vagy a macska által az alomból kikapart szemcséket – a segítségével pillanatok alatt eltüntethető minden olyan szennyeződés, amiért alapesetben nem szívesen rángatunk elő egy régebbi típusú masinát.

Játék az üzemidővel

Akkumulátorként egy 8 darab 2200 mAh-s lítium cellából felépülő telepet kapunk, amit a gyártó úgy reklámoz, hogy akár 50 percig is képes üzemeltetni a porszívót normál módban. A valóságban az aksi jó esetben is 40 perces takarítást biztosít, míg tornádó fokozatra kapcsolva pedig maximum tíz percig élvezhetjük a csúcsteljesítményt. Ezen adatokat figyelembe véve elmondható, hogy egy 50 négyzetméteres lakás körbeporszívózására bőven elég a szufla, ennél méretesebb élettér esetén viszont az alapos felhasználóknak számolni kell azzal, hogy a gép nem bírja ki egyetlen feltöltéssel.

Azért az nem mindegy, mekkora lakásban kezdjük el használni. Fotó: Xiaomi

A lemerült akkumulátort maximumra tölteni két és fél óra, ami nem túl szerencsés, ha a takarítás közepén merül le a szerkezet, és ennél a modellnél a telep nem cserélhető, így esély sincs arra, hogy egy pótaksival oldjuk meg a helyzetet. Éppen ezért a Xiaomi Roidmi F8S GL (S1 Special) főleg kicsi és közepes méretű lakásokban lehet megfelelő partner a takarításban, egy nagyobb, esetleg többszintes családi ház felporszívózását nem ezzel a készülékkel fogjuk elvégezni egyhuzamban.

Figyelembe kell venni továbbá azt is, hogy a Xiaomi dizájnos ketyeréje nem olcsó mulatság, az érte kért 80 000 forintból már meglehetősen extra modellek vásárolhatók a hagyományos zsinóros típusból. Persze ez a porszívó még mindig nem olyan drága, mint a Dyson hasonló megoldásai, és az elmúlt hetek tapasztalatai alapján bátran állíthatjuk, hogy a megfelelő lakásban használva nem fog csalódni, aki hajlandó kifizetni ennyi pénzt egy ilyen masináért.

A tesztterméket a Xiaomi Magyarország (Lurdy Mi Store) biztosította számunkra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik