Tech hardverteszt

A Xiaomi legújabb vezeték nélküli porszívója nem vallott szégyent takarítás közben

A Xiaomi Jimmy JV83 vezeték nélküli porszívó első blikkre komoly hasonlóságot mutat a JV51 és a CJ53 modellekkel, de azért akadnak lényegi különbségek, és ezek mind előremutató változások. Frissebb dizájn, hosszabb üzemidő, HEPA filter, és még az árazásnál sem szaladt el a ló.

A Jimmy JV83-at szépen felszerelték kiegészítőkkel, amik elég jól variálhatók, számos feladat lefedhető velük, az autó kipucolásától a sarkok kiporszívózásán át a kanyarban történő kotorászásig. Mondanunk sem kell, hogy a hagyományos porszívóknál – amik átlagosan 12 kilogrammosak – jóval könnyebb emelgetni a nagyjából 1500 grammos gépet, és a kábel sem akar lépten-nyomon elgáncsolni minket. Próbáltatok már létrára felcibálni 10+ kilós testeket? Simán beférne a fegyencedzés gyakorlatai közé.

Leteszteltük és összehasonlítottuk a közelmúlt két legjobb porszívóját
Kipróbáltuk a Xiaomi két vezeték nélküli porszívóját, és cikkünkből az is kiderül, hogy kinek melyiket érdemes választani.

A csomag tartalma nagyjából megegyezik a korábbi modellek felszereltségével, íme a teljes lista:

  • 2 db elektromos fej
  • 3 db nem motoros fej a különböző felületek és sarkok takarításához
  • flexibilis cső
  • falra szerelhető tartó (erre akaszthatók a fejek)
  • toldószár
  • tápegység
  • könyök a kanyarban történő takarításhoz (ezt a korábbi porszívókhoz nem adják)
  • 1 db 2500 mAh-s akkumulátor
  • leírás
  • és persze maga a motor, benne elrejtve a HEPA filter

A dizájn egy picit eklektikus: a toldócső felülete kifejezetten igényes, matt, homokszórást imitáló kékség, a központi egység eltérő kékje viszont eléggé bazári. Kinézetre a porszívó egyáltalán nem unalmas, de remek lenne, ha szolidabb színvilággal is elérhető lenne, hiszen a barna-kék-piros és ezeknek az árnyalatai eléggé rikító összhatást eredményeznek – főleg, ha a falra fúrt kiegészítőben tartjuk a készüléket.

Galéria
Fotó: RendeljKínait

Jól használható, de…

Az ilyen jellegű porszívók legfontosabb tulajdonsága, hogy a szívóteljesítményt a levegő előgyorsításával érik el. A technológiát a Dyson találta ki, és azóta mindenki ezt utánozza: a motoros fej folyamatosan forog, és rásegít a szívásra. Ehhez megadnak egy szívóteljesítményt, az air wattot (AW), és a JV83 ebben a tekintetben a Xiaomi legerősebb modellje, hiszen 135 AW-ot képes felmutatni.

Érzetre ez nem sokkal durvább, mint a korábbi modellek, de már azok is tisztességes szívóerővel rendelkeztek. Alattomos módon az iroda tárgyalójában teszteltük először az eszközt, sűrű padlószőnyegen, ahol a száliránnyal szemben erőltetett motoros kefe néha bizony lefulladt. Ilyenkor viszont csak fel kell emelni a szerkezetet és hagyni, hogy újra felgyorsuljon a fej. Mivel a kapcsolók csak a szívóteljesítményt befolyásolják (ami viszont teljesen független a motoros kefétől), így nincs lehetőség arra, hogy maximum fokozatra kapcsolva mentsük meg a helyzetet. Ettől függetlenül a szívóerőre nem lehet panasz, csak fel kell nyomni a három fokozat közül a legmagasabbra. Ez ugyan jelentős hangemelkedéssel és üzemidő-csökkenéssel jár, de még az elviselhető 70-80 decibel alatt marad.

Ami az üzemidőt illeti, a gyári értékeket 9/20/40 és 11/30/60 percben határozták meg, az első sorozat a három erősség fejjel, a második fej nélkül értendő, de a gyakorlatban ennél többet tudott a porszívó: a méréseink alatt a legkisebb fokozaton 45 és 63 percet működött. A 2500 mAh-s aksi ráadásul cserélhető, így plusz telepek beszerzésével a porszívózás időtartama igény szerint kitolható. Erre pedig azért is érdemes figyelni, mert a feltöltés nagyjából 4 óra, ami nem ideális egy nagyobb lakás takarítása közben.

Érdemes még kitérni a fejekre: a nagyobbik az általános takarításhoz ajánlott, a kisebbik pedig az atkaeltávolító. Mindkettő elég hatékony, szépen kiszedi a dzsuvát a fugák mélyedéseiből is, viszont komoly hibájuk, hogy nincsen zárószelep a portartály és a csőrészek között. Emiatt a nem megfelelő szögben rázott gépből visszahullik a kosz a földre, különösen, ha nehezebb anyagokról van szó (pl. macskaalom). A HEPA filtert a porszívó felső részéből emelhető ki, ezt néha érdemes kipucolni. Bár konkrét információnk nincs, de jó eséllyel ez is elmosható, pont úgy, ahogy a portartály többi része.

Összehasonlító táblázat

Fotó: RendeljKínait

Összegzés

A Xiaomi Jimmy JV83 nem vallott szégyent, de hatalmas újdonságokkal azért nem szolgál. Hozza a másik két testvére minőségét – sőt a JV51-nél egyértelműen jobb –, az üzemidő elfogadható, érdekes a dizájnja, tartalmaz HEPA filtert, és atkaeltávolító fej is jár hozzá.

A legnagyobb hiányossága a koszzáró szelep hiánya, és nem biztos, hogy a plusz erőért és a hosszabb üzemidőért érdemes kifizetni a JIMMY10 kuponkóddal elérhető 68 000 Ft-os árat. Persze ha azt is beleszámoljuk, hogy a JV51 már csak két akkuval tudná ugyanezt, máris eltüntettétek az árbeli különbséget. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy ez már az EU raktáras ár, vagyis gyorsan ideér a készülék, méghozzá többletköltségek nélkül.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik