Tech hardverteszt

Vettem egy robotporszívót, azóta boldogabb ember vagyok

A robotporszívók sokak fantáziáját megmozgatják, hiszen egy ilyen gép rengeteg vesződséget képes levenni a vállunkról. A gond az, hogy a márkásabb típusok ára akár a negyedmilliót is eléri, míg a kínai masinákkal kapcsolatban sokan bizalmatlanok. Én az utóbbi megoldást választottam, és állítom, hogy a Xiaowa Plus E35-ra költött pénz az elmúlt évek egyik legjobb befektetésének bizonyult.

Mielőtt rátérnék a gép tulajdonságainak ecsetelésére, gyorsan vegyük át, hogy miért is akartam robotporszívót. Van egy macskám, aki önhibáján kívül rendszeresen hullatja a szőrét, ami engem, a közepesen erős rendmániával megáldott embert meglehetősen zavar – mármint amikor a szőrrel megbolondított porcicák szerteszaladnak minden ajtónyitáskor.

A robotporszívó beszerzésének elsődleges oka: Oberon – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

A macsek ráadásul rendre kikaparja az almot, és a száraztápot is szétszórja, a saját magam okozta koszról nem is beszélve. A rendmániám az ilyesmit nehezen viseli, így korábban hetente többször ragadtam hagyományos porszívót, sokszor még akkor is, ha este tizenegykor estem haza.

Korábban már teszteltem robotporszívót, tisztában vagyok vele, hogy nagytakarításra nem alkalmas, ugyanakkor a fentebbi anomáliák eltüntetésére bőven megfelel, így amikor megjelentettük a legjobb kínai robotporszívókról készített összeállításunkat, eldöntöttem, hogy végre én is beszerzek egy sajátot. A rendelésben segített a RendeljKínait csapata, és direkt egy olyan modellre esett a választás, amiről még nem írtunk, hogy cikk formájában is legyen értelme a tapasztalataim megörökítésének.

Az öt legjobb kínai robotporszívó, amiért érdemes pénzt adni
Nem kerülnek egy vagyonba, de mégis nélkülözhetetlen társsá válhatnak az otthonainkban. Mutatjuk a legjobb vételeket.

XIAOWA PLUS E35 ROBOTPORSZÍVÓ

A Xiaowa Plus E35 a sokak által ismert kínai Xiaomi harmadik generációs robotporszívója, de nem olyan drága modell, mint az általunk korábban már bemutatott Xiaomi Roborock S50 – miközben szinte mindent tud, amit a nagytestvére. Gyorsan vegyük is sorra, hogy mire képes a készülék, amit jelenleg 399 dollárért, azaz 120 000 Ft környékén lehet beszerezni.

A dokkolót persze közvetlenül a fal mellé érdemes tenni, mi a kép kedvéért húztuk középre – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A LEGFONTOSABB FUNKCIÓK:

  • lézeres térképkészítés
  • tárgyelkerülés és finom érintés
  • szívóerő kiválasztása négy fokozatban: csendes, normál, erős, maximum
  • leesés elleni védelem
  • automatikus dokkolás
  • felmosás
  • időzítés
  • Do Not Disturb lehetőség (beállítható, mikor ne induljon újra a robot)
  • virtuális távirányító
  • valós idejű eszközinformáció
  • karbantartási információk, szűrőcsere riasztás

Mindez papíron nagyon jól hangzik, de kínai termék esetén persze még ma is felmerül a kérdés, hogy a gép valóban képes-e minderre, és ha igen, akkor milyen minőségben. Jelentem, a Xiaowa Plus E35 egy tétel kivételével abszolút megállja a helyét: egyedül felmosni nem tud rendesen, ami engem speciel nem is zavart, hiszen soha nem is terveztem, hogy ilyesmire használjam a robotporszívómat.

EZ A GÉP NEM VICCEL

A gép takaros kis csomagban érkezik, és a kötelező elemek mellett (maga a robot, dokkoló, por- és víztartály) olyan bónuszokat is kapunk, mint egy extra szűrő, egy kefetisztító fésű, és egy pót „felmosórongy”, amit a vizes blokk aljára lehet felcsatolni, ha mégis használnánk a felmosás funkciót.

Az összeszerelés nem atomfizika: a dokkoló két részből áll, ezeket össze kell pattintani, rádugni egy konnektorra, a robotba pedig be kell helyezni a portartályt, és nagyjából meg is vagyunk. Ezt követően le kell tölteni a Mi Home alkalmazást, az applikációban megjelenő lépéseket követve wifin keresztül összekötni a telefont a robotporszívóval, és már indulhat is az első takarítás.

Curtis munka közben, a fenekével felénk – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A Xiaowa Plus E35 összesen 13 szenzorral lett felszerelve (köztük infrával és dupla giroszkóppal), ami meglepően biztonságos és precíz navigálást eredményez. A robotporszívó egyrészt nem tud leesni lépcsőkről, mert időben érzékeli a szintváltozást, másrészt akár két centi magas akadályokon is képes magától átmászni, tehát a nagyobb küszöbök sem jelentenek számára akadályt.

Ami ennél fontosabb, hogy akkurátusan feltérképezi a lakást,

az információt pedig tárolja, és minden egyes alkalommal alaposan végigjárja az otthonunkat. A robot emlékszik a tisztítandó terület alaprajzára, nem véletlenszerűen kóricál, hanem pontosan tudja, hogy merre kell kitakarítania (ráadásul mindig két kört megy), mielőtt automatikusan visszatérne a helyére.

A rengeteg érzékelő ugyanakkor nem csak abban segít, hogy a porszívó tudja, merre kell dolgoznia, de ezeknek köszönhetően a gép képes felismerni a tárgyakat, sőt a masina az elején található rugós ütköző segítségével finom mozdulatokkal azt is fel tudja mérni, hogy az útjába kerülő tárgy az fal-e, vagy valami olyasmi (mondjuk egy szék, vagy egy doboz), ami körbejárható. Ha az utóbbi esetről van szó, akkor a gépünk nem megfordul, hanem szépen kikerüli az adott akadályt és mögötte is folytatja a dolgát.

Összesen két kefe gondoskodik arról, hogy semmi ne maradjon a padlón és a szőnyegen – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

És ez még nem minden, a Xiaowa Plus E35 érzékeli, ha sarokhoz ér, ilyenkor megnöveli a szívóerőt és még jobban felpörgeti a jobb oldalán körkörösen forgó kefét, hogy még a kerek forma miatt elérhetetlen részekből is kiszippanthassa a port a nagyobb légáramlás segítségével.

A kapcsolódó appban ugyanakkor az is beállítható, hogy érzékelje a szőnyeget: ilyen felületeken szintén teljes erőbedobással és a sima padlónál jóval alaposabban dolgozik, és a hason található hengerkefének köszönhetően nemcsak a morzsákat, de a felszínen ragadt hajat és állatszőrt is képes eltüntetni.

A gép automatikusan felismeri, ha szőnyegre érkezik – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

TISZTA LAKÁS, NYUGODT LÉLEK

Ami a takarítási képességet illeti, abba nem tudok belekötni. Visszatérve a cikk elején tárgyalt problémához, mióta augusztus végén megvettem a gépet, a hagyományos porszívót már tényleg csak akkor veszem elő, ha rendes, mindenre kiterjedő nagytakarításnak vetem alá a lakást.

Pascal, avagy szívóerő

A különböző takarítóeszközök szívóerejét többek között pascalban szokták megadni, amit Pa-nak vagy kilopascal esetén kPa-nak jelölnek. Ez az az érték, amivel a porszívó az elé kerülő koszt felszívja, vagyis ekkora nyomást fejt ki a takarítandó felületre. Jellemzően a különböző eszközök egymáshoz képesti összehasonlítására is használják, annak ellenére, hogy ez a mutatószám nem fedi le teljesen a takarítási képességeket, hiszen azt például az elektromos forgófej által keltett légáram, illetve egyéb más paraméterek is befolyásolják.

Szőrnek és porcicáknak mostanában nyoma sincs, a robotporszívó gond nélkül bejár az ágy és a kanapé alá (viszlát hajlongás!), ott sem gyűlik fel a kosz, ráadásul a 2000 Pa szívóerőre képes motornak hála megbirkózik olyan dolgokkal is, mint a tálkából kiszóródott száraztáp, a szertehordott alomkavicsok, a morzsákról, hajszálakról, kintről behordott földről és egyéb szennyeződésekről nem is beszélve.

Ami viszont a legjobb, hogy még tanúja sem vagyok a takarításnak,

csupán a tiszta lakásba érek haza, ugyanis a Mi Home applikáción keresztül könnyedén beprogramozható, hogy a Curtis névre keresztelt gép a távollétemben végezze a dolgát. Amíg én melózom, a robotporszívó szintén szorgoskodik, csak arra kell figyelni, hogy ne hagyjunk felesleges dolgokat a földön, mikor elmegyünk otthonról.

A gépet főleg a kábelek tudják feltartani, így ezeket érdemes valamilyen módon rögzíteni, vagy a falhoz közel helyezni. Ha a robotporszívó mégis elakadna, arról még a távollétünkben is értesítést kapunk a telefonon keresztül, így hazaérve senkit nem érhet meglepetésként, ha mégsem patyolattiszta a padló.

A portartály könnyen eltávolítható és takarítható – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Az 5200 mAh-es akkumulátor akár két óra folyamatos takarítást is képes kiszolgálni: az én 40 négyzetméteres lakásomban 40 percnél tovább sosem tartott a művelet, így akár egy 100 négyzetméteres nagyobb alapterület is kitakarítható egyetlen töltéssel. A gép a lemerülés előtt vagy a takarítást befejezve magától visszamegy a helyére, ha pedig nem végzett, akár feltöltődve folytatni is tudja a takarítást.

A gép közepesen nagy, 640 ml-es tartályt pedig a kosz mennyiségétől függően 3-4 alkalom után kell üríteni: csak ki kell pattintani a gép tetejéből, kiszórni a piszkot, majd a csap alatt kimosni.

OKOS KÉSZÜLÉK

A robotporszívó mellé járó appal ráadásul nem csak időzíthető a masina, de távolról bármikor elindítható, és egy virtuális térképen nyomon követhető, hogy éppen hol áll a takarítás. Három fokozatban (csendes, normál, erős, maximum) szabályozható a teljesítmény, és azt is beállíthatjuk, hogy a töltés miatt megszakadt takarítás mikor ne induljon újra – így például nem fordulhat elő, hogy az éjszaka közepén feltöltődött készülék a frászt hozza ránk alvás közben.

A porszívó állapota bárhonnan nyomon követhető, és időzíthetjük, hogy mikor takarítson – Fotó: Birkás Péter / 24.hu

Az alkalmazásban van távirányító, így akár kézzel is vezérelhetjük a gépet, sőt a szoftver szépen számon tartja a takarítással töltött órákat, így láthatjuk, hogy mikor érdemes takarítani és ellenőrizni az alkatrészeket, sőt az app figyelmeztet, ha eljött az idő a szűrő teljes cseréjére. Utóbbi egyébként szintén könnyen kivehető és csap alatt tisztítható: 4-5 teljes menet után erre is érdemes időt fordítani.

Látjuk, hogy mennyire használtak az alkatrészek, és azt is merre takarított már ki a robot a távollétünkben – Fotó: Birkás Péter / 24.hu

BOLDOGABB EMBER LETTEM

Bár a felmosást nem akartam a gépre bízni, azért ezzel a funkcióval is tettem egy próbát. Ehhez egy vízzel teli lapost tartályt kell a gépre illeszteni, és a masina az aljára feszített, nedvesített ronggyal végzi a takarítást. Utóbbi persze túlzás, én inkább maszatolásnak nevezném: az előszoba járólapon még nem olyan vészes a dolog, de a nappali fa padlója inkább rosszabb lett, mint jobb a gép munkája után.

Így néz ki a mosótartállyal felszerelt robotporszívó – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Külön probléma továbbá, hogy szoftveresen nem lehet virtuális falat felállítani a gép számára, így szőnyeget is tartalmazó szobában egyszerűen elindítani sincs értelme a felmosást. Ha valaki ilyen funkcióra vágyik, és rendszeresen használná, a Xiaowa Plus E35-tel biztos nem lesz megelégedve.

A porszívózás terén viszont tényleg nincs ok panaszra:

két hónapnyi tesztelést követően kijelenthető, hogy teljesen megbízható készülék, alapos és eredményes munkát végez. Nekem rengeteg órát spórolt meg az elmúlt hetekben, hazaérve már szinte sosem bosszankodom a koszra, sőt rendmániásként túlzás nélkül állíthatom, hogy egy csipetnyivel még boldogabb ember is vagyok, mióta egy robotporszívó munkálkodik a lakásban a távollétemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik