Tech hardverteszt

Ez a kütyü az autótól a lakásig mindent szépen kitisztít

A takarítás mindig nyűgöt jelentett az emberiség nagy részének, de szerencsére a 21. században rengeteg jobbnál jobb megoldás kínálkozik ennek feloldására. Ilyen a Dibea LW-200 többfunkciós porszívó is, ami kézközelbe hozza az amerikai filmek vágyott kiegészítőjét, ráadásul az ára is padló közeli, mindössze 18 000 forintot kérnek érte - ezt az eszközt tesztelte most le a RendeljKínait csapata.

KICSOMAGOLÁS

A Dibea LW-200 fehér dobozában szépen elrendezve kapjuk az eszközt, mindennek van helye, nem csak bedobálták az alkatrészeket. Kipakolva elégedetten csettintettünk, mert ezek a „dibeás srácok” aztán nem hagytak ki semmit a csomagból. Annyi különböző fejet adnak a géphez, hogy szinte már meg is hatódtunk a bőségtől – legjobban a kiskedvenc-simogató adapter tetszett, ami összegyűjti, és el is nyeli a szőrt.

Ebben a csomagban tényleg minden van – Forrás: RendeljKínait

Ráadásul bónuszként, két aprócska hosszabbító csövet is kapunk a kézi porszívó mellé, kiegészítve egy járólap tisztító fejjel, így akár teljes értékű álló porszívóvá is varázsolható a tesztalanyt, hogy már szinte uras kényelemben zümmöghessünk végig vele a lakáson. Ennek a műfajnak egyébként a kínai Dysonnak is becézett Xiaomi Roidmi F8 a csúcsa, igaz a Dibea árának többszöröséért.

A csomag része még a dokkolóállomás, ami kínai dugóval érkezett (így adapter szükséges), viszont a használati utasítás angol és elég részletes, ha esetleg nem tudnánk kezelni a készülék egyetlen gombját.

Arra érdemes felkészülni, hogy a kínai dugasszal felszerelt dokkolóhoz adapterre lesz szükségünk – Forrás: RendeljKínait

TESZTÜZEM

Az anyagminőség jó, Philips/Electrolux szint. A bekapcsoló finoman kattan, a portartály leválasztó gombja is masszív darab, jó nyomásponttal. A porzsák érdekes kialakítású, mert egy egyszerű, de okos megoldással elérték, hogy száraz/nedves működésű legyen. A porzáró membrántól viszont ájultunk el, elég egyszerű darab, szerencsére már elérhető hozzá egy jóval pofásabb verzió, potom 10 dolláros áron.

Szétkapni sem atomfizika – Forrás: RendeljKínait

A porszívónak elég combos a szívóereje: az adatlapján 5000 Pa-os érték virít. Az összehasonlítás kedvéért tegyük mellé a nagytestvér, a Dibea C17-es 4000 Pa-os alapjárati és 7000 Pa-os turbó fokozatát – az LW-200 nagyjából fele annyiért nyújt mindössze egy kategóriával kisebb teljesítményt. Az akkumulátora 2.000 mAh, ami kényelmes 20-25 percnyi tényleges működést jelent, a töltés pedig 4-5 órát igényel, ami alapvetően egy teljesen elfogadható érték.

Pascal, vagyis szívóerő

A különböző takarítóeszközök szívóerejét többek között Pascalban szokták megadni, amit Pa-nak vagy kPa-nak jelölnek. Ez az az érték, amivel a porszívó az elé kerülő koszt felszívja, vagyis ekkora nyomást fejt ki a takarítandó felületre. Jellemzően a különböző eszközök egymáshoz képesti összehasonlítására is használják, annak ellenére, hogy ez a mutatószám nem fedi le teljesen a takarítási képességeket, hiszen azt például az elektromos forgófej által keltett légáram, illetve egyéb más paraméterek is befolyásolják.

Amivel semmiképpen nem vádolható a készülék, hogy túl halk lenne, ugyanis használat közben a gyári 65 dB-t bőven meghaladó 75 dB-es értéket kaptunk, de racionálisan végiggondolva aztán a fülünk magasságában is megejtettünk egy mérést, ahol a műszer már – elfogadható – 50 decibelt mutatott.

A gép egész pofás, és ha rápattintjuk a dokkolóra, simán elhelyezhető a lakás bármely részében, hogy közel legyen, ha szükség lenne rá. Lehullott a szotyihéj a kanapéra? Minden háztartásban megesik, főleg a labdarúgó világbajnokság alatt. Csak felkapod a Dibea LW-200-at és huss. Kiborult a fröccsöd a padlóra? Neked nincs okod ugyanezt tenni, csak felkapod a zümmögőt, és véget vetsz a „vis maiornak”.

Viszont az egyik legfontosabb funkció, hogy a kütyünknek hála végre megszabadultunk a benzinkutas porszívóktól. A Dibea-t csak megfogjuk, leslattyogunk a kocsihoz, és kellemes zümmögés közepette 20 hatékony perc alatt kipucoljuk az autót. A végeredmény nem fogható egy vezetékes porszívó hatásfokához, és a húsz perc sem világmegváltó tétel, de simán kiváltja a benzinkutas mizériát.

A második kedvenc részünk a hosszítócső a parkettafejjel, amivel az LW-200 már belemar az álló, vezetéknélküli porszívók piacába is, de akár a Dibea C17 konkurenciája is lehet – a nagytestvér tesztjét ide kattintva olvashatjátok. A kézi porszívónk ugyan nem pótol egy 18 000 Pa-os szívóerejű vezetékes, 1.800 wattos klasszikus készüléket, de szépen kitolja a rendes takarítások közti időt.

Még a felesleges szőrszálak begyűjtésére is jó lehet, persze csak akkor, ha a kedvenceinket nem zavarja – Forrás: RendeljKínait

ÖSSZEGZÉS

Amikor végiggondoltuk a Dibea LW-200 szerepét az életünkben, magunkat is megleptük a konklúzióval, miszerint ez egy kézi robotporszívó, csak multifunkcionális. Természetesen nem akasztja le magát a falról, és nem indul el felügyelet nélkül, de

a megerőltetés nélküli szuper egyszerű használat már-már az önjáró megoldásokkal helyezi egy szintre ezt a praktikus kézi porszívót.

Az egy kilogrammos tömege szinte elhanyagolható, viszont van annyira erős, hogy a mindennapi port, morzsát vagy állatszőrt felszippantsa a padlóról vagy a mennyezetről. Naponta 5-8 perc alatt végigszaladhatunk vele egy 55 nm-es lakáson, és közben nem ébred fel a gyerek és nem remeg a kutya a sarokban. Helye van a konyhában főzésnél és a nappaliban nassolásnál, használhatod a kocsihoz és simogathatod vele a kisállataidat is. Mindezért a 18 000 forintos ár kifejezetten korrekt – vásárlás esetén viszont érdemes figyelni arra, hogy a vám- és áfamentes European Direct Mail szállítást válasszuk.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik