Tech

Nem hallgatja le többet az Apple, hogyan szexelünk

Nemrég számoltunk be arról, hogy egy Apple dolgozó kitálalt: a digitális segéd által felvett hanganyagok egy részét emberi alkalmazottak nézik át, és bizony van közöttük rengeteg olyan is, amibe nem feltétlenül jó, ha bárki belehallgathat. Ilyen például az, amikor a Siri-eszköz tulajdonosai szexelnek, vagy amikor drogügyleteket bonyolítanak le a Siri “füle hallatára”. De előfordulhat, hogy szigorúan titkos üzleti titkokba is belehallanak, vagy nagyon személyes egészségügyi problémákról szereznek tudomást.

Szex, drogok, üzleti titkok – olyan dolgokat is hall a Siri, amiket nagyon nem kellene
Az Apple alkalmazottai olyan beszélgetéseknek és privát helyzeteknek is fültanúi, amit általában nagyon nem szeretnénk, hogy más is halljon.

Bár az Apple ezt nem közli egyértelműen a felhasználási feltételeiben vagy az adatvédelmi szabályzatában, a Siri által rögzített felvételek egy kis részéhez hozzájutnak a vállalat alkalmazottjai, méghozzá azért, hogy osztályozzák, mennyire működik jól a digitális asszisztens. A feladatuk az, hogy megállapítsák, a Siri jó válaszokat adott-e, gyorsan kapcsolt-e be, vagy véletlenül reagált olyan kifejezésekre, amikre nem kellett volna.

Fotó: iStock

Ennek a munkafolyamatnak most vége, írja a TechCrunch, a módszert az Apple felfüggesztette adatvédelmi problémák miatt. A Siri egy következő verziójában, egy jövőbeli szoftverfrissítést követően pedig minden felhasználó eldöntheti majd, hogy részt akar-e venni a minőségellenőrzésben, és hozzájárul-e ahhoz, hogy random felvételek az Apple dolgozóinak kezébe juthassanak.

Persze nem csak az Apple-t kell megkövezni az ilyenért, nemrég az Amazon is beismerte, hogy az alkalmazottai belehallgathatnak Alexa által felvett beszélgetésekbe, és a Google Asszisztens is hasonló módon rögzíti a körülötte történő dolgokat. Ezeknél a vállalatoknál legalább részben szabályozhatjuk, hogy a digitális asszisztensek mihez férhetnek hozzá, az Apple esetében viszont eddig erre nem volt lehetőségünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik