Tech

Szex, drogok, üzleti titkok – olyan dolgokat is hall a Siri, amiket nagyon nem kellene

Az Apple munkatársai sokkal többet tudnak a magánéletünkről, mint azt szeretnénk – legalább is azokéról, akik olyan eszközzel rendelkeznek, amely Sirit használ. Az amerikai vállalat dolgozóinak minőségellenőrzés címen többször bele kell hallgatniuk a Sirinek adott parancsokba, és ezzel az is együtt jár, hogy olyan dolgokat is hallanak, amiket nagyon nem kellene.

A The Guardian cikke szerint ilyen például az, amikor a Siri-eszköz tulajdonosai szexelnek, vagy amikor drogügyleteket bonyolítanak le a Siri “füle hallatára”. De előfordulhat, hogy szigorúan titkos üzleti titkokba is belehallanak, vagy nagyon személyes egészségügyi problémákról szereznek tudomást.

Fotó: Thinkstock

Bár az Apple ezt nem közli egyértelműen a felhasználási feltételeiben vagy az adatvédelmi szabályzatában, a Siri által rögzített felvételek egy kis részéhez hozzájutnak a vállalat alkalmazottjai, méghozzá azért, hogy osztályozzák, mennyire működik jól a digitális asszisztens. A feladatuk az, hogy megállapítsák, a Siri jó válaszokat adott-e, gyorsan kapcsolt-e be, vagy véletlenül reagált olyan kifejezésekre, amikre nem kellett volna.

Az Apple szerint az adatok arra szolgálnak, hogy minél jobbá fejlesszék a digitális asszisztenst.

A The Guardiannek az Apple szóvivője elmondta, hogy a felvételek mindössze egy nagyon kis része, nagyjából 1 százaléka kerül tovább az alkalmazottakhoz, és ezek a felvételek is általában néhány másodperc hosszúak. Sőt, a felvételekhez nem társul az Apple ID, ami azt jelenti, hogy nem lehet beazonosítani, kitől származnak. Egy neve elhallgatását kérő dolgozó azonban nem gondolja, hogy ez felmenti a vállalatot az alól, hogy belehallgat a személyes beszélgetésekbe, főleg azért, mert a Siri gyakran aktiválódik véletlenül, ami azt jelenti, hogy nagyon érzékeny információk is a dolgozók kezébe kerülhetnek.

Az informátor azt mondta, hogy számtalanszor vettek már fel privát beszélgetéseket orvos és páciens között, üzleti tárgyalásokon, lehetséges bűncselekmények közben, vagy szexuális aktusokat is. Ez azért lehetséges, mert a Siri könnyedén elindul magától, ha félreért néhány kifejezést, sőt, ha valakinek Apple Watch-ja is van, és felemeli a kezét, majd beszél az órához közel, a digitális asszisztens akcióba lép.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Bár az Apple ID-t nem párosítják a felvételekhez, az eszköz lokációját, a tulajdonos kontaktjait és az applikáció adatait is látja.
Az Apple azt mondja, hogy a dolgozóknak jelenteniük kell a véletlen bekapcsolásokat, de csak úgy, mint technikai baki, a felvételekről szó sem esik. Az informátor szerint a dolgozók nem is igazán foglalkoznak a felvételek tartalmával, mert van egy előre megadott targetük, amelyet el kell érniük.

A dolgozó azt is megjegyezte, hogy nincs különösebb szűrés arra vonatkozóan, hogy ki dolgozik a felvételekkel, és elég magas az esélye, hogy egyszer illetéktelen kezekbe kerülhetnek. Ráadásul a munkavállalók viszonylag nagy adathalmazhoz férhetnek hozzá, olyanokhoz is, amelyek érzékeny információkat tartalmazhatnak.

Apple ID nélkül sem nehéz azonosítani a felvételen hallható embereket a lokációjuk, az elejtett nevek és címek alapján.

Persze nem csak az Apple-t kell megkövezni az ilyenért, nemrég az Amazon is beismerte, hogy az alkalmazottai belehallgathatnak Alexa által felvett beszélgetésekbe, és a Google Asszisztens is hasonló módon rögzíti a körülötte történő dolgokat. Ezeknél a vállalatoknál legalább részben szabályozhatjuk, hogy a digitális asszisztensek mihez férhetnek hozzá, az Apple esetében viszont nincs erre lehetőségünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik