Tech

Bődületes, mit pakolt az Apple az eddigi legerősebb Mac gépbe

Miután az Apple beismerte, hogy a 2013-as, leginkább fényes szemeteskukára emlékeztető Mac Pro egy tévedés volt, egyben ígéretet is tett arra, hogy a professzionális, erőteljesebb munkákra szánt számítógép egyszer visszatér, méghozzá modulárisabb felépítéssel. Az idei WWDC-n meg is mutatta magát az új monstrum, ami nem csak, hogy teljesen új külsőt kapott, de specifikációk terén is erős számokkal dobálózik.

A megosztó külsejű „sajtreszelőről” egy könnyű mozdulattal lerántható az alumíniumház, így láthatóvá válnak benne a komponensek. Akár 28 magos Intel Xeon processzort is rejthet (ami magában 300 wattot fogyaszt), memória terén hatcsatornás rendszermemóriá kapunk akár 1,5 terabájtig. A bővíthetőség jegyében rengeteg csatlakozó került rá: 8 darab PCI slot van benne, ezen felül két Thunderbolt 3 és két USB-A port, és a kijelzőtámogatás sem semmi: három kétkábeles 5K-kijelző, illetve hat Thunderbolt kijelző csatlakoztatható hozzá. Grafika terén sem átlagos gép, két Radeon Pro Vega II grafikus processzort képes használni, amik az úgynevezett MPX modulban fekszenek. Az Afterburner nevű grafikus gyorsítóval pedig  akár három egyidejű 8K videó lejátszása, vagy 12 4K videó lejátszása is lehetséges.

Forrás: Apple

A hőelosztásban nagy szerepet kap az egységes hőelvezető mag, aminek titka, hogy a processzortól és a grafikus egységtől elvezetett hőt egyenletesen szétoszlatja a mag körül. Így ha az egyik processzor kisebb számítási terhelést kap, mint a többi, a hőkapacitásbeli többlet hatékonyabban oszlik meg közöttük. Az erőműre kerekeket is lehet választani, ha valaki mozgatná a munkaállomást.

Az új Mac Pro ősszel válik elérhetővé, a nyolcmagos, 32 GB memóriával felszerelt alapmodell AMD Radeon Pro 580X-szel 5999 dollárról indul, ami kb. nettó 1.7000.000 forint.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik