Tech

Megáll az ész, mi történik a képernyőn

Ez lehet a rajzolás következő lépcsőfoka: a GauGAN nevű applikáció olyan mesterséges intelligenciát használ, amely a legbénább firkákból is képes realisztikus, valósághű képet kreálni mindössze annyi segítséggel, hogy a rajzolónak meg kell adnia, éppen mit akart ábrázolni a felületen. A firkában megjelöli, hogy hol szerepeljen a fű, hol a szikla, és hol a fák,

a program pedig saját maga fogja kiegészíteni elképesztő pontossággal a vázlatos rajzot fotóminőségű képpé.

Az NVIDIA Research kutatócsoport mesterséges intelligenciája generatív kontriktív, vagyis ellentétes hálózatokat (GAN-okat) használ a munkához. Ezek a hálózatok nagyjából úgy működnek, hogy két neurális hálózat vitázik egymással egészen addig, amíg megfelelő kép nem születik – gyakorlatilag pixelenként ellenőrzik egymást, így lesz ilyen tökéletes a végeredmény. Az algoritmust milliónyi fotón tréningezték, így tényleg olyan pontos eredményt hoz, mintha egy fényképet néznénk.

A kutatócsoport szerint az algoritmus azért különleges, mert nem lemásol egy fotót, hanem újat alkot a semmiből, úgy, ahogy egy művész tenné. A GauGAN egyelőre csak tájképeket képes létrehozni, de az alapjául szolgáló algoritmus tud épületeket is, ezért óriási segítség lehet majd várostervezőknek vagy tájépítészeknek, de egyébként játékfejlesztőknek is, akik nem feltétlenül tudják hatásosan lerajzolni azt, ami a fejükben már összeállt. A GauGAN segíthet kibontakoztatni azok tehetségét is, akik ugyan kézügyességben nem a legjobbak, de fantáziában csak úgy szárnyalnak.

A program neve egyébként a posztimpresszionista festőnek, Paul Gauguinnek állít emléket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik