Tech

Erősödik a harc a bosszúpornó ellen

A Facebook eddig csak akkor tudta megvizsgálni a beleegyezés nélküli erotikus tartalmakat (vagyis bosszúpornókat), ha a felhasználók jelentették az ilyen tartalmat – egészen addig az oldalon maradt a kontent, mindegy, mennyire hozta kínos helyzetbe a rajta szereplő személyeket. Korábban a közösségi oldal még arra is felhívta a figyelmet, hogy saját, hasonló fotók beküldésével a felhasználók megnövelhetik az esélyét annak, hogy a rendszer előbb megtalálja az ilyen tartalmakat, de érthető módon azért ezzel nem sok ember akart élni, főleg a Facebook jelenlegi adatfelhasználási botrányai miatt – írja az AP.

A közösségi oldal most bejelentette, hogy egy új algoritmust indított útjára, amelynek az a feladata, hogy a Facebook berkein belül minél hamarabb és hatékonyabban megtalálja az ilyen kéretlen tartalmakat, és azonnal le is tiltsa, majd tovább küldje őket ellenőrzésre.

Getty Images Hungary

Az algoritmus mesterséges intelligencián alapul, és olyan képekkel tanították, amelyeket a Facebook moderátorai korábban bosszúpornó miatt letiltottak. Képes felismerni egy majdnem meztelen emberről készült fotót, és a hozzá fűzött olyan szövegeket is, amelyek arra utalhatnak, hogy a képet valaki ártó szándékkal tette fel. Így, ha például egy mérges ex egy fehérneműs fotót posztol a volt párjáról, nem éppen polkorrekt képaláírással,

az algoritmus felismeri, letiltja, majd továbbküldi a moderátoroknak.

A Facebook már pár éve harcol a bosszúpornó ellen, de eddig a felhasználókra bízta az észrevételt, ez azonban azt jelentette, hogy mire lekerült az oldalról, már többen látták. Az algoritmus képes azonnal azonosítani az ilyen tartalmat, és azelőtt letiltani, hogy bárkinek felbukkanjon az üzenőfalán. Persze egyelőre ez sem képes minden esetben hibátlanul működni, így amíg az algoritmus tanul, a felhasználókra is ugyanolyan nagy szüksége van a Facebooknak az illetlen képek jelentésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik