Szórakozás

Erőszak a kastélyban, pedofília és DNS-teszttel igazolt apaság – botrányok az uralkodói házakban

Jeff J. Mitchell / Getty Images
Jeff J. Mitchell / Getty Images
Szexuális zaklatás miatt tíz hónap börtönre ítélték II. Erzsébet királynő unokaöccsét, Simon Bowes-Lyont. Az ítélet apropóján összegyűjtöttük a szexbotrányokat, illetve házasságon kívül született gyerekek történeteit a királyi családok múltjából.

Erőszak a királyi lakban

A legfrissebb uralkodói családokhoz köthető szexbotrány főszereplője Strathmore grófja, Simon Bowes-Lyon, aki Erzsébet brit anyakirályné ükunokaöccse. A 34 éves grófnak most tíz hónapra börtönbe kell vonulnia, mert 2020 februárjában otthonában, a skóciai Glamisi kastélyban rátört egy 26 éves vendégre, akit aztán húsz percig fogdosott, miközben próbálta az estélyi ruháját letépni. Az épület egyébként a 14. század óta a Bowles-Lyon család rezidenciája, itt a nőtt fel a jelenlegi uralkodó anyja, és itt adott életet II. Erzsébet húgának, a renitens Margit hercegnőnek (rá még visszatérünk).

Amikor a történteket a gróf beismerte a bíróság előtt, azzal védekezett, hogy túl sokat ivott, majd azt is hozzátette, ez nem lehet mentség a cselekedeteire. Az ügyben nyilatkozó seriff szerint nem ez volt az első eset, de aznap az áldozat szerencsésen megfékezte a grófot, a következő reggel pedig azonnal elhagyta a kastélyt. A nőnek, aki egy háromnapos PR-esemény vendégeként volt a kastélyban, a mai napig rémálmai vannak.

A grófnak először ötéves börtönbüntetéssel kellett szembenéznie, de rögtön az eset után szakértőkhöz fordult segítségért, és mivel tettét is beismerte, a bíróság tíz hónapra enyhítette a büntetését. A büntetés másik fele, hogy Simon Bowes-Lyon neve tíz évre felkerült a szexuális bűntetteket elkövető személyek listájára is.

Giuseppe Masci / AGF / Photononstop via AFP

Az Epstein-ügy

A trónörökös Károly walesi herceg második házassága és Kamilla hercegnével való kapcsolata is felvet bizonyos kérdéseket, de a királynő gyerekei közül mostanában talán András yorki herceg ártott leginkább a Windsor-ház megítélésének.

András az ezredfordulón került kapcsolatba az azóta a börtönben meghalt Jeffrey Epsteinnel, akit még a Buckhingam-palotába is elvitt bulizni magával. 2014 végén aztán kiderült, hogy a herceg és Epstein nemcsak nagyon jóban voltak, de Epstein legalább egy olyan fiatal lánnyal is összehozta, akit szexuális aktusra kényszerítettek vele. Epstein a második, 2019-ben kirobbanó pedofilügyét nem úszta meg olyan könnyen, mint az elsőt 2006-ból: emberkereskedelem és gyerekprostitúció vádjával elítélték, és bűnei miatt kemény bánásmódban részesítették. Végül 2019 augusztusában felakasztva találták meg szigorúan ellenőrzött cellájában.

Mivel Epstein egyik áldozata vallomásában Andrást is megnevezte mint szexuális ragadozót, ezért a herceg kénytelen volt a BBC kamerái előtt számot adni Epsteinhez fűződő kapcsolatáról. Az interjú annyira balul sült el, hogy a herceg azóta visszavonult a közélettől.

Lábujj

Bár Sarah Fergusont, az egykori Sára yorki hercegnét a Windsorok már nem tekintik családtagnak – Meghan Markle és Harry herceg esküvőjére sem hívták meg –, az ő történetét is érdemes feleleveníteni. Ferguson 1986-ban ment hozzá a herceghez, akivel egészen 1996-ig együtt voltak. Házasságuk félidejében, 1992-ben azonban szemfüles lesifotósok képet készítettek arról, ahogy napozás közben egy másik férfi bekapja és szopogatja a lábujját. A fotóból, amit a Daily Mirror publikált, nagy botrány lett, de a hercegi pár még évekig együtt maradt utána.

Bár ez az ügy korántsem olyan súlyos, mint amit a volt férjéről lehet tudni, a pikáns lábfetisziszta részletek miatt az egykori hercegnét sem hagyhattuk ki a listából.

Giannis Alexopoulos / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A renitens húg

Margit snowdoni grófné, a királynő húga a maga idejében a család fekete báránya volt. Ez a történet nem egy konkrét szexbotrány, de érdekes képet ad a hercegnő magánéletéről, és segíthet elképzelni, milyen eltitkolt botrányai lehettek.

A Netflix The Crown című sorozata óta nem újdonság, hogy Margit az 50-es években intim viszonyt ápolt egy nála 16 évvel idősebb udvari testőrrel, Peter Townsenddel. A 22 éves hercegnő a kormány feltételei szerint akkor mehetett volna hozzá a testőrhöz, ha lemond rangjáról. Ezért aztán nem is ő, hanem egy Antony Armstrong-Jones nevű fényképész várta az oltár előtt 1960-ban.

CENTRAL PRESS PHOTO LTD / AFP

DNS-teszt

II. Albert király bátyja, I. Baldwin király halála után került a belga trónra 1993-ban, majd egészen 2013-ig uralkodott, amikor idős korára hivatkozva váratlanul lemondott. Albert házassága a 60-as években zátonyra futott még jóval azelőtt, hogy megkoronázták volna. Erről a 90-es években beszélt először nagy nyilvánosság előtt. Ugyanakkor nagyon sokáig cáfolta házasságon kívül született lányát, Delphine Boelt, aki 1997-ben állt elő a hírrel, hogy a király az apja. Boel nem akart pénzt vagy egyéb juttatásokat, csak annak az elismerését, hogy tényleg II. Albert lánya. Kitartó küzdelmének meglett az eredménye, ma már apasági teszttel tudja bizonyítani, hogy az egykori belga uralkodó nemzette.

ROYAL PALACE OF BELGIUM / AFP

Grimaldiék

II. Albert monacói hercegnek házasságából születő ikrein kívül két olyan gyereke is van, akiknek nem a felesége az anyjuk. Ráadásul két különböző nőtől, két különböző időszakból.

Azt azért fontos hozzátenni, hogy a herceg oldalági gyerekei, a 28 éves Jazmin Grace Grimaldi és a 17 éves Alexandre Grimaldi-Coste még jóval Albert és felesége, Charlene hercegné 2011-es esküvője előtt születtek, és mint látható, az uralkodó nevét is felvették.

VALERY HACHE / AFP

Halála előtt ismerte el második házasságon kívüli gyerekét

I. Julianna holland királynő férje, Bernát Lippe–biesterfeldi herceg hosszú életet élt, 2004-ben halt meg 93 éves korában. Feleségével négy saját gyereket neveltek fel. 1967-ben a herceg szeretője, Hélène Grinda megszülte közös gyermeküket, Alexia Grindát.

Bernát herceg másik házasságon kívüli gyerekéről egyetlen egyszer beszélt életében nyilvánosan, amikor halála előtt interjút adott. A beszélgetés közben megemlítette, hogy Alexia Grindán kívül van még egy lánya, Alicia de Bielefeld, aki 1952-ben született San Franciscóban egy német pilóta lányaként. A herceg és Bielefeld anyja egy évvel korábban ismerkedtek meg Mexikóban.

ANP / AFP

74 évesen lett herceg

XIII. Alfonz spanyol király ugyan 1941-ben meghalt, de története annyira különleges, hogy nem lehetett kihagynunk. 2003-ban ugyanis hivatalosan is bejelentették, hogy van egy házasságon kívül született gyereke, aki akkoriban még mindig élt, ezért 74 éves korában kapta meg a hercegi címet. Leandro Ruiz Moragas édesanyja, egy Carmen Ruiz Moragas nevű színésznő történetesen az egykori király egyik szeretője volt.

A királyi család kedvesen fogadta az új herceget, aki a BBC-nek akkor azt nyilatkozta, hogy a I. János Károly király egyszerűen csak nagybácsinak hívja.

Coll. Taponier / Collection Taponier / Photo12 via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik