Foci

Balogh Norbert még mindig azt kergeti, amit Sallai Roland már elért

Nem túlzás azt állítani, hogy Magyarországon mindenki fölkapta a fejét, amikor 2016-ban bejelentette Balogh Norbert szerződtetését a Serie A-ban szereplő Palermo. Az NB I-ből nagyon ritkán szerződnek játékosok top bajnokságba, több millió eurós transzferről nem is beszélve. Ezek után érthető, hogy a rengeteg sérüléssel sújtott támadó miatt mindenki csalódott. Pedig Sallai Roland már megmutatta, hogy nem lehetetlen a feladat. Akkor mi lehet a baj?

A Debrecen szurkolóinak valószínűleg sejtésük sem volt arról 2014 augusztusában, hogy ki az a 18 éves, nyurga fiú, akit Kondás Elemér a pályára küldött, miután az MTK vezetéshez jutott a hajrában. A szezon során azonban megtanulták Balogh Norbert nevét és 2015 tavaszára már teljesen megszokottá vált, hogy tőle várják a lendületet.

Balogh Norbert

Született: 1996. február 21., Hajdúböszörményben
Posztja: csatár
Klubjai: Debrecen, Létavértes, Palermo, APOEL
Válogatottság: 2

Élcsapatnak számított a DVSC, de a csatárok terén elkelt a vérfrissítés.

  • Tisza Tibor még ereje teljében játszott, de már ekkor is 30 évesen,
  • Kulcsár Tamás az egyik legstabilabb teljesítményt nyújtotta a posztján, de rendre megsérült,
  • Ibrahime Sidibe második debreceni korszakát töltötte az NB I-ben, ám már ő is 34 évesen futballozott,
  • L´Imam Seydit nem sikerült beépíteni a csapatba,
  • Szécsi Márkot pedig kölcsönadta a klub a Nyíregyházának.

A körülmények tehát adottak voltak, a fiatalítás előbb-utóbb bekövetkezett volna, így aztán Balogh a lehető legjobb helyen bontogatta szárnyait. Első idénye végén már megszerezte első gólját, rögtön duplázni tudott a Lombard Pápa ellen. A következő szezonban már az esetek többségében kezdett, ráadásul az Európa Liga-selejtezők során betalált a Skontónak is, sőt a Rosenborg ellen egy kiváló kapáslövéssel vétette magát észre.

Jóllehet csupán két találatig jutott az NB I-ben fél év alatt, ám a tény, hogy 19 évesen helyet követelt magának a Tisza, Kulcsár, Sidibe tengely dacára, mindenképpen megsüvegelendő. A csapatba is beépült, nem tűnt úgy, hogy megszeppent volna a lehetőségtől.

Nem Cavani, nem Ibrahimovic, de még csak Sallai sem

Mindezek ellenére is rendkívüli eseménynek számított, hogy egy olasz élvonalbeli csapat érdeklődéséről lehetett olvasni 2016 januárjában. Az utánpótlás válogatott futballista több helyen járt próbajátékon, egészen nagy érdeklődés mutatkozott iránta. Végül a Palermo lett a befutó, amely

2,2 millió eurót sem sajnált a Debrecen 19 éves játékosáért.

A szicíliai klubot az a Maurizio Zamparini tulajdonolta ekkor, aki rendkívül egyszerű játékospolitikát folytatott: rengeteg fiatal labdarúgót igazolt, akiket kölcsönadott. Nem lehetett benne senki sem biztos, milyen sorsot szán a magyar focistának csapatában, még ha a tulaj álomszerű jövőt is vizionált:

Balogh lesz az új Cavani, meglátjátok. Ötmillió eurót fizettem érte plusz a bónuszok, és rögtön nemet mondtam egy angol klubnak, amely tízmillió eurót ajánlott ezt követően

hangoztatta az olasz sportvezető az átigazolás napján. Ráadásul az említett ötmillióba már a játékos szerződése végéig kifizetendő fizetését is beszámította.

Baloghnak rendkívül komoly ellenfelekkel szemben kellett fölvennie a harcot, ha középcsatárként a Serie A-ban akart futballozni.

  • a világbajnok Alberto Gilardino helye 33 évesen is megkérdőjelezhetetlenek számított,
  • a 2015-ben szerződtetett Alekszandar Trajkovszki előrébb járt már ekkorra,
  • a Zamparini-féle igazolási politikának hála szintén Serie A-szereplésre hajtott Uros Gyurgyevics is,
  • a saját nevelésű Antonino La Gumina és Accursio Bentivegna szintén betört volna az élvonalba.

Két hónapot kellett várni, hogy Balogh esélyt kapjon, de csak epizodista lett belőle, négy bajnoki alatt összesen 51 perc jutott neki az Serie A-ban. Ennek ellenére 2016 nyarán nagyon biztatták, sőt a csapat vezetőedzője, Davide Ballardini odáig merészkedett, hogy a magyar játékos szerepét Zlatan Ibrahimovicéhoz hasonlította. Csakhogy az eddigi konkurenciából Gilardino hiába távozott, a helyére Ilija Neszterovszki egyértelműen első számú centerként érkezett Szicíliába. Négyen harcoltak a játékidőért: a magyar futballista mellett Trajkovszki, az új fiú Carlos Embaló és az első csapathoz irányított Simone Lo Faso.

A nagy versengésnek csúfos kudarc lett a vége. Mi sem bizonyítja jobban, minthogy a felsorolt támadók összesen egy gólt “termeltek” a 2016-17-es kiírásban, ezt a teljesítményt pedig az idényben kölcsönben szereplő Sallai Roland is hozta, pedig nem is csatárt játszott.

Fotó: Europress

Éppen ez az év bizonyult fordulópontnak, hiszen miközben Balogh Norbert különböző sérülésekkel bajlódott, Sallai, akinek Palermóban nem akadt komoly vetélytársa a szélső poszton, olyan meggyőző játékot produkált, hogy az olasz kölcsön lejárta után az APOEL 2017 nyarán végleg megszerezte a Puskás Akadémia  játékosát.

A Palermo eközben szenvedett: Neszterovszki 11 találattal is házi gólkirály lehetett, a többiek alig-alig játszottak eredményesen, simán kiestek az élvonalból. Pedig mikor mutathatta volna meg a 20 éves magyar, hogy rá van szükség, ha nem ekkor?

Sallai Roland: A Puskás Akadémia olyan színvonalas, hogy Németországban is kilógna
A 21 éves támadó lőtt már gólt a Serie A-ban, a Bundesligában és játszott a Bajnokok Ligájában. Ám újabb és újabb céljai, tervei vannak, amelyek elérésében a makacs sérülése sem gátolhatja meg. Interjú.

Cipruson építheti fel magát újra

Balogh szicíliai karrierjét beárnyékolták az állandó egészségügyi problémák. A klub szurkolói és vezetősége is kezdte megelégelni, hogy nem játszhat a méregdrágán szerződtetett, csodagyereknek kikiáltott támadó. Még a monzai Sporttudományi Központba is elküldték kivizsgálásra, mert egyszerűen nem értették, egy 21 éves futballista hogy lehet állandóan harcképtelen? Hosszas huza-vona után végül az APOEL nyújtott segítséget és nyáron egy évre kölcsönvették a magyar labdarúgót.

Fotó: apoel.net

Cipruson rögtön kezdőként kapott lehetőséget a Szuperkupán, azonban félidőben lecserélték, végül az AEK Larnaca tizenegyesekkel nyert, a magyar játékos pedig decemberig eltűnt a pályáról. Az APOEL-nek nem jött össze sem a Bajnokok Ligája, sem az Európa Liga-szereplés és bár vezeti a bajnokságot, a csatárok nem brillíroztak.

  • a brazil Leo Natel négy góllal a legeredményesebb támadó,
  • a norvég Zahid Ghayas mind a 14 meccsen pályára lépett, mégsem talált még be az ellenfelek kapujába,
  • az iráni Ghoochannejhad Reza 10/2-es mérlege sem rózsás,
  • a csapat házi gólkirálya jelenleg egy védekező középpályás, Morais Nuno 8 góllal.

Balogh kétszer állt be csereként decemberben, a ciprusi kupában viszont már kezdett is, sőt megszerezte első gólját is az APOEL-ben. Olaszországban nem talált be tétmérkőzésen, így

1159 nap után, egy Békéscsaba elleni 7-0-s sikert követően volt újra eredményes a támadó. Ez pedig önmagában elárulja, miért nem tudott maradandót alkotni Balogh Norbert: csatárként egyszerűen nem rúg elég gólt.

Nagyon szép eredménynek számít az is, hogy tizenéves korában bekerült egy NB I-es csapat kezdőjébe – ne feledjük, itthon nem divat az ilyesmi sajnos. Az sem elhanyagolható, hogy top bajnokságba tudott szerződni. A tény viszont tény marad:

80 mérkőzésen 10 gól édeskevés egy középcsatártól.

Nehezen indult, hiszen amikor megérkeztem, edzőváltás történt, és csak két hónap után kaptam meg a bemutatkozási lehetőséget. Ez jól is sikerült, adtam egy gólpasszt. Amikor az ember érzi a bizalmat és koncentrál, akkor minden összejöhet.

– mondta a Nemzeti Sportnak a ciprusi címvédő játékosa az elmúlt hónapokról.

Az APOEL-től megkapta a második nagy esélyt Balogh, hogy beverekedje magát akár a Serie A-ba, akár más top bajnokságba. Akár  a kupában, akár a ciprusi ligában, ha elkezdi rugdosni a gólokat, követheti Sallai példáját, aki éppen a ciprusi bajnoktól szerződött a Bundesligába. Az biztos, hogy a kupa fekszik neki, a Doxa elleni nyolcaddöntőben mestermunkát végzett.

Ebből kellene minél több és minél előbb, ha válogatottságra, top bajnokságra vágyik még Balogh Norbert. Sokkal több.

Balogh Norbert góljai

Magyarország (8)
NBI: 37 mérkőzés, 5 gól
Magyar Kupa: 1 mérkőzés
Ligakupa (már megszűnt sorozat): 6 mérkőzés, 1 gól
Európa Liga: 6 mérkőzés, 2 gól

Olaszország (0)
Serie A: 20 mérkőzés
Serie B: 2 mérkőzés
Olasz Kupa: 4 mérkőzés

Ciprus (2)
Ciprusi Bajnokság: 2 mérkőzés
Ciprusi Kupa: 2 mérkőzés, 2 gól

Ajánlott videó

Olvasói sztorik