Belföld

Ezek voltak az angolérettségi feladatai

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Ma angol nyelvi tudásukról kellett beszámolniuk az érettségizőknek. Összesen (a szóbelit és az írásbelit is beleértve) közép- és emelt szinten is 150 pontot lehet szerezni. Az írásbelivel középszinten maximum 117 pontot lehet szerezni;

  • 33-at az olvasott szöveg értésével,
  • 18-at a nyelvhelyességgel,
  • 33-t a hallott szöveg értésével és
  • 33-at az íráskészséggel.

Emelt szinten pedig minden vizsgarész maximum 30 pontot ér.

Az élő idegen nyelvi írásbeli érettségik középszinten 180, emelten 240 percesek. Minden idegen nyelvi érettségi írásbeli vizsgája – közép- és emelt szinten egyaránt – 4 részből áll: olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, illetve íráskészség.

Az Eduline szerint állatkert,a hírek káros hatása, Edinburgh és karácsonyi dekoráció témák is szerepelnek az idei középszintű angolérettségi első részében, a szövegértésben.

A vizsga első részében, vagyis a szövegértés feladatoknál közép- és emelt szinten is jellemzően négy hétköznapi nyelvezetű szöveget kapnak az érettségizők. Ezekhez feladatok is tartoznak, amelyekkel azt mérik, mennyire sikerül alaposan értelmezni a szövegeket.

Az idei vizsgában rengeteg a lyukas szöveges feladat. A vizsgázóknak többek között pótolniuk kell a kérdéseket egy lyukas interjúból, de kaptak olyan feladatot is, amiből szókapcsolatok vagy teljes mondatok hiányoznak.

A vizsgarészben általában 2-3 hétköznapi nyelvezetű, érdekes, normális tempójú hanganyagot kapnak a vizsgázók, amik többnyire anyanyelvi beszélők párbeszéde vagy egy történet elmondása.

A nyelvhelyességi feladatok között szerepel görögdinnye fesztiválról szóló szöveg, 17. századi bevásárlólista és egy szöveg arról, hogy milyen a biciklizés -30 fokban.

A nyelvhelyességi feladatra a 30 percük volt a diákoknak. Ezt követően a hallás utáni szövegértés következettm amire másfél órájuk volt.  A szövegeket általában kétszer lehet meghallgatni; elsőként egyben, majd a második hallgatás során néhány másodperces szünetekkel.

Margaret McCollum, antropológia és Guinness rekorder – ilyen témákat kaptak az angolból középszinten érettségizők a vizsga harmadik, hallás utáni szövegértés feladatrészében.

Az íráskészségi feladat volt. Minden évben két szöveget; egy rövidebb és egy hosszabb levelet kell írniuk a vizsgázóknak a megadott témákban és a megadott szempontok érintésével. A feladatra egy órájuk van az érettségizőknek.

  • Az első, rövidebb feladatban a vizsgázóknak egy 80-100 szavas félhivatalos levelet kellett írniuk egy Prágában felejtett e-book olvasóról.
  • A második feladatban el kellett olvasniuk egy barátjuk hosszabb levelét, amiben a túl kritikus édesanyjáról ír, és tanácsot adni neki, valamint megfogalmazni a saját véleményüket a történtekről.

Középszinten 34 491, emelt szinten pedig 20 824 diák érettségizik. A középszintű szóbeli vizsgákat június 5-12. között, az emelt szintűeket pedig június 17. és július 3. között fogják megtartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik