Belföld

Még 300 jelöltről kell dönteniük a helyi választási bizottságoknak

Péntek éjfélig kell dönteniük a helyi választási bizottságoknak az önkormányzati és nemzetiségi választáson indulni szándékozó jelöltek nyilvántartásba vételéről, a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a testületeknek még csaknem 300 döntést kell meghozniuk, illetve rögzíteniük az informatikai rendszerben.

Az egyéni jelöltek (polgármester-, főpolgármester- és képviselőjelöltek) és települési nemzetiségi önkormányzati jelöltek bejelentésének határideje hétfő délután négy óra volt.

A www.valasztas.hu-n olvasható összesítés szerint csaknem 57 ezer jelöltet jelentettek be a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására, 14 ezret pedig a települési nemzetiségi képviselők választására. Mintegy 300 jelölt esetében még nem született döntés a nyilvántartásba vételről.

A választási bizottságoknak a törvény szerint négy napjuk van arra, hogy – a választási irodák ellenőrzése alapján – megállapítsák, sikerült-e a jelölteknek a korábban meghatározott számú érvényes ajánlást összegyűjteniük, és döntsenek a jelölt nyilvántartásba vételéről.

Azokat a jelölteket tehát, akik közvetlenül a hétfő délutáni határidő előtt adták le ajánlásaikat, a választási bizottságok négy napon belül, azaz legkésőbb pénteken veszik nyilvántartásba.

A jelöltek bejelentését, illetve a választási bizottságok döntéseit a jelöltek nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok onnan kerülnek át és jelennek meg a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n. Mindezek alapján tehát bár a határidő hétfőn 16 órakor lejárt, a honlapon még egy ideig frissülnek a nyilvántartásba vett jelöltekre vonatkozó adatok.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik