kanta józsef (kanta józsef)
Foci sport

Az NB1 nagy őszi tesztje 5.: ő a passzkirály

Johan Cruyff óta tudjuk, az az üdvözítő, ha inkább a labda fut, ergo a pontos passz a futball lelke. Guardiola óta tudjuk, ehhez a csapattársaknak is rengeteget kell elmozogni. Íme a bajnokság legjobban passzoló játékosai, csapatai. Az NB1 ősz feketén-fehéren. Sport24 elemzés objektíven.

A futball semmiben sem különbözik az összes többi gólra, kosárra, vagy éppenséggel touch downra játszott labdajátéktól. Végcélja a gólszerzés. Másképp: szervezd úgy a támadásaidat, hogy legalább egy játékosodnak területet nyiss, szabad utat teremts a kapu felé.

Igen ám, de ehhez a játékoshoz el kell juttatni a labdát, ergo elengedhetetlen a pontos passzjáték. Kézzel sem egyszerű, hát még az ügyetlenebb végtaggal, lábbal. Ezért ördögien nehéz és egyben szép játék a futball.

A labda útvonala normál esetben a csapat védelmének tengelyéből indul és a lehető legrövidebb időn, útvonalon belül a klasszikus nevén irányító játékos(ok)hoz kell jusson. Ő az, aki megszabja a csapat játékának ritmusát. Ha kell lassítja, oldalra, vagy visszaforgatja, elölről kezdeti a játékot. Ha lehetősége adódik célirányos kezdeményező passzal vált ritmust és indítja támadásra csapatát.

Kanta birtokában van annak a ritka képességnek is, hogy gyakran már a labdaátvétellel átveri védőjét
Fotó: MTI

Így nem is lehet csodálkozni azon, ha az NB1 őszi passzrangsorát szemléljük, akkor jobbára védőket és belső középpályásokat találunk a passzstatisztika élén. Az ide vonatkozó négy kimutatás – passz /pontosság; extra támadó/kulcsfontosságú passz; gólpassz; passz az ellenfél térfelén/pontosság –, azaz a passzkirályok rangsorát ki más, mint Kanta József vezeti. Toronymagasan.

Ráadásul úgy, hogy a négy táblázatból hárman is az élen áll, egy helyen pedig második… Az MTK irányítója az a kategória, akibe, ha kicsit több szív és akaraterőt rak a jóisten, úgy európai topcsapatokban is nyugodtan eljátszadozhatna.

Se nem gyors, se nem lassú, viszont remek ütemérzékkel vált ritmust, mindig az ellenféltől távolabbi bokán tartja a labdát és olyan szeme, és olyan jobb lába van, de olyan… Ha Spanyolországban született volna egészen biztosan stabil tagja valamelyik nagycsapatnak, így azonban kieső helyen áll az MTK-val.

Más kérdés, 29 éves, most már csak itthon lesz király. Magyarországon viszont kétség kívül az. 16 fellépése alatt 1085-ször próbálta társaihoz továbbítani a lasztit (cc. 100-al veri a rangsor másodikat) – ez meccsenként majd 68, ami rendkívül magas szám.

Passzainak 77 százaléka ért célt, ami ezen a poszton nem rossz, figyelembe véve az általános magyar talajviszonyokat különösen nem az. Az 1085-ből 45 átadása volt un. kulcspassz, olyan amelyik veszélyes támadás indított el, vagy konkrét gólhelyzetet teremtett. Ez meccsenként, majd 3. Hat gólpasszt adott – lőtt öt gólt is –, amivel az idevonatkozó listát is vezeti, mi több, az ellenfél térfelén történő labdaszerzésben is második a listán (51), ergo, ha az MTK támadói kicsivel rutinosabbak, úgy a kék-fehérek stabil középcsapatként telelnének.

Kanta őszét két statisztikai adat csúfítja, emiatt nem tudjuk csillagos ötösre értékelni. A 77 százalékos passzpontosságnál azért akadnak jobbak. A szintén MTK-s Pölöskei Zsolt (936/798; 85 százalék), vagy a Fradis Besic (774/666; 86 százalék) is sokkal jobb nála. Utóbbit azért hasonlítottuk Kantához, mert az ősz folyamán nem egyszer játszott középpályán, és amikor eredendően belső védőként szerepelt, akkor is elég szabadon kezelte a pozícióját, rendre feltűnt a középpályások közt.

Kanta a labdavesztésekben is az élen jár. 270-szer, indultak le róla az ellenfelek, ami szintén rendkívül magas szám, nagyrész ezért írtuk azt fentebb, hogy ő már külföldön komoly bajnokságba eladhatatlan.

Ezektől függetlenül jár neki a honi passzkirály titulus!

Az elemzés kiindulópontja:

Alapvetés: a magyar labdarúgás mentes az objektív adatok mentén történő elemzésektől. Vannak jól passzoló, jól lövő, ügyesen cselező játékosok, akadnak szabályosan és szabálytalanul szerelők, de senki nem tudja milyen jók a jók, és mennyire durvák, a durvák…

Holott egy-egy játékos teljesítményének megítélése a világ élsportjában már régóta a statisztikai kimutatások mentén történik. Gondoljunk csak az amerikai sportokra. Az NBA, NHL, NFL elképzelhetetlen lenne szezonra, évadra, több évadra bontott statisztikai mutatók nélkül.

Ma már a világ labdarúgása is ebbe az irányba halad. Ha valaki játékost akar szerződtetni, előbb megnézi a piacon adott poszton szereplő játékosok mutatóit. Ez alapján leszűkíti a listát 2-4 kiszemeltre. Ez az objektív rész. A szubjektivitás, csak ezek után kerülhet szóba.

Az MLSZ haladna ezzel az iránnyal. Az Instat Football a 2012-es tavaszi és 2013-as őszi szezon valamennyi mérkőzését feldolgozta már feketén-fehéren, csapatra, játékosokra lebontva. Az NB1-re vonatkozó adatok egy része ma már elérhető bárki számára. A másik fele, a mélyebb elemzések halmaza csak a kluboknak, a szakmának enged betekintést. Annak, aki használja…

Mégis, vagy tán ennek ellenére Magyarországon a médiában és a szakmában egyaránt még mindig a szubjektivitás az úr. A Nemzeti Sport is elemez a saját, minden objektivitást mellőző osztályzatai alapján. Az újságíró kimegy a meccsre, megnézi azt, majd 1-10-ig bemondja a 22 osztályzatot saját szabályai benyomásai alapján. Ez a módszer is fontos, mert pont úgy zajlik ez, mintha a néző látná, ergo a nagyérdemű szemüvegén keresztül nézik ők is a meccseket.

Így mindenkinek, az újságírónak is meg van a maga favoritja. Egy-egy emlékezetes csel, a pályán eltöltött évtized, az érdekek például simán képesek felülírni valós a teljesítményt.

A sport24 ezzel a hagyománnyal kíván szakítani év végi hat részes csapatrészekre bontott elemzésével.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.