Élő Sport

Űrből jött időutazó fedezte fel, Tom Cruise népszerűsítette az olimpiát – így értek véget a párizsi játékok

Julie SEBADELHA / AFP
Tom Cruise és az olimpiai zászló
Julie SEBADELHA / AFP
Tom Cruise és az olimpiai zászló
Nagyszabású záróünnepséggel fejeződött be az idei párizsi olimpia, amelynek monumentális záróünnepsége látványos showműsort hozott. Tony Estanguet, a helyi szervezőbizottság elnöke szerint az olimpia minden várakozásukat és képzeletüket felülmúlta, Thomas Bach, a NOB elnöke szenzációs játékokról beszélt. A végén megérkezett Tom Cruise, aki a sportolók között motorkerékpárral indult el, majd (videofelvétel segítségével) ejtőernyővel landol az Egyesült Államokban, hogy felfusson az ikonikus Hollywood feliratig, és a két o betű segítségével olimpiai öt karikát formáljon. Párizs elbúcsúzott, irány Los Angeles 2028-ban.

A négyszeres olimpiai bajnok úszó Léon Marchand a Tuileriák kertjéből egy mécsesben áthozta az olimpiai lángot a stadionba, ahol a Marseillaise zenekari változatának eljátszása után 205 delegáció zászlajának behozatalával kezdődött a háromórás műsor. A magyar zászlót Csipes Tamara és Milák Kristóf hozta a küzdőtérre. Aztán az olimpia hősei, maguk a sportolók vonultak be az arénába és vegyültek el a küzdőtéren.

FRANCK FIFE / AFP Thomas Bach és Tony Estanguet

Tony Estanguet, a szervezőbizottság vezetője úgy fogalmazott, nem készülhettek fel arra, mennyi minden élnek át együtt, szerinte az olimpia minden várakozásukat és képzeletüket felülmúlta.

„Álmodozni akartunk, de Leon Marchand-unk lett. Olyan olimpiát éltünk át együtt, amelyet soha, még egy bálna is feltűnt a szörfösök versenyén, Tahitin.

Egyik napról a másikra Párizs ünnepséggé vált, Franciaország pedig egyesült és olimpia lett.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy az olimpia megrendezése önmagában nem képes békét teremteni, de képes arra, hogy ösztönzést mutasson a békés együttélés felé.

„Éljük meg ezt a békekultúrát, minden egyes napon” – mondta, majd hozzátette:

Ezek az olimpiai játékok az elejétől a végéig szenzációsak voltak. Köszönöm Párizs, köszönöm Franciaország, éljen az olimpiai játékok, éljen Franciaország!

Az olimpiai lobogót az olimpiai himnusz hangjaira leeresztették, majd Estanguet Párizs polgármesterének, Anne Hidalgónak, ő pedig Thomas Bachnak adta át, végül Karen Basshez, a következő nyári olimpiát rendező Los Angeles polgármesteréhez került.

Ekkor egy kis Hollywood költözött a stadionba: a tetőről leereszkedő Tom Cruise a sportolók között motorkerékpárral indult el, majd (videofelvétel segítségével) ejtőernyővel landol az Egyesült Államokban, hogy felfusson az ikonikus Hollywood feliratig, és a két o betű segítségével olimpiai öt karikát formáljon.

Kaname Muto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP Tom Cruise leereszkedett a stadion tetejéről

Az olimpiai zászlót a Coliseumban a legendás atléta, Michael Johnson vette át, végül a lobogó az óceán partján a Red Hot Chili Peppershez érkezett meg, de előbukkant Billie Eilish és Snoop Dogg is.

A július 26-án kezdődött játékokon 206 ország 11 110 sportolója vett részt. Magyarország hat arannyal, hét ezüsttel és hat bronzzal a 14. helyen végzett az éremtáblázaton.

Ez volt az élő hírfolyam az olimpia zárónapjáról.

A felfedezett öt karika

Egy lenyűgöző koreográfiai balettben az Arany Utazó felfedezi az olimpiai karikákat, amelyeket a Stade de France padlójából ástak ki, és a stadion közepén a levegőbe emelték.

Ezalatt a francia zongorista és operaénekes, Benjamin Bernheim a Himnusz Apollóhoz című dalát énekelte, míg Alain Roche zongorán játszott, miközben függőlegesen a levegőben függött.

De ki az Arany Utazó?

A jövőből érkező, kitalált karakter mögött Arthur Cadre áll. A 32 éves breaktáncos sportoló családba született, apja szörfbajnok volt (1988-ban részt vett a szöuli olimpián), édesanyja a francia röplabda-válogatott tagja volt.

Ismerik az olimpiai karikák történetét?

Röviden: Pierre de Coubertin báró fejéből pattant ki 1913-ban, a karikák pedig a földrészeket szimbolizálják.

Nyilvánosan először Párizsban vonták fel az ötkarikás zászlót, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megalakulásának huszadik évfordulóján. Először az 1920-as olimpián használták Antwerpenben.

Arany Utazó

Megjelent az égből az Arany Utazó, aki szeretné felfedezni a Földet. A karaktert a francia történelem ihlette, beleértve a Bastille szellemét is.

Az idegen újra felfedezi a görög zászlót, utalva arra, hogy az ókori olimpia mintegy 2800 éve indult el hódító útjára.

Köszöntik a sportolói bizottság négy új tagját

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottságának megválasztott új tagjait köszöntik: a hétszeres bajnok amerikai sprinter Allyson Felixet, a német tornász Kim Buit, a Párizsban két aranyérmet is szerző ausztrál szlalomkajakos Jessica Foxot, valamint Marcus Daniell új-zélandi teniszezőt.

A háromszoros olimpiai bajnok kardvívó Szilágyi Áron is pályázott, de végül nem került be.

A párizsi olimpián résztvevő sportolók a négy új tagot 32 jelentkező (18 nő és 14 férfi) közül választották meg.

Női maratoni éremátadó

Egy éremátadó is színesíti a programot, a női maratonfutás első három helyezettje most kapta meg az érmeit.

A holland himnusz Sifan Hassan tiszteletére szól, az ezüstérmet az etióp Tigst Assefa, a bronzot a kenyai Hellen Obiri kapta meg.

Franck FIFE / AFP

Nem Helif vitte az algériai zászlót

Az ökölvívók női 66 kg-os olimpiai bajnoka, Iman Helif ott van az ünnepségen, de nem ő vitte a zászlót, hanem egy másik aranyérmes, a tornász, Kaylia Nemour és a bronzérmes 800-as futó, Djamel Sedjati.

Nem világos, hogy miért változtatot az észak-afrikai küldöttség.

Lehet vegyülni

A zászlóvívőket a sportolók követik, akik közül sokan már hazatértek. De most nem is muszáj országonként vonulni, lehet vegyülni, örülni, integetni.

Jönnek a nemzetek zászlói

205 zászló vonul fel, a magyar lobogót Milák Kristóf és Csipes Tamara viszi.

Milák Kristóf a 100 méteres pillangóúszásban első, 200-on második helyezett lett, Csipes pedig 500 méteren kajak egyesben és Gazsó Alida Dórával kettesben ezüstérmet nyert, négyesben pedig Pupp Noémivel, Fojt Sárával és Gazsóval a harmadik helyen zárt.

Francia himnusz

Emmanuel Macron, a francia köztársaság elnöke, illetve Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke kezet fogott egymással, majd nagy szimfonikus zenekar által felcsendült a francia himnusz.

Olvasói sztorik