Sport

Szurkolói inváziót és babakocsi-őrületet hozott a feröeri kézilabdázók Eb-szereplése

SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Ünnep berlinben: így örültek a feröeriek a Norvégia elleni pontszerzésnek
SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Ünnep berlinben: így örültek a feröeriek a Norvégia elleni pontszerzésnek
Hosszú ideje várt a kézilabda egy olyan tündérmesére, amelyet a feröeri férfiválogatott előadott a németországi Európa-bajnokságon. Egy kis ország játékosai hatalmas meglepetésre jutottak ki történetük első felnőtt világversenyére, és ugyan győzelem nélkül zártak, az egyetlen megszerzett pontjukat a lakosság 10 százaléka előtt ünnepelhették. Történet egy csapatról, amely 1986-ban még ugyanúgy C csoportos vébén szerepelt, mint az azóta csúcsmagasságba emelkedett Franciaország, és amely 12 éve még Eb-selejtezőn sem indulhatott pénz hiányában.

Azért nem úgy kell elképzelni, hogy a helyiek napjainkra a semmiből teremtettek egy válogatottat (pláne nem honosításokkal), ha kicsit kutatunk az interneten, akkor számtalan fekete-fehér képpel illusztrált régi újságcikkre bukkanhatunk. A feröeriek az 1920-as évek eleje óta kézilabdáznak, 1943-ban rendezték meg az első férfi és női bajnokságot, 1969-ben épült az első fedett sportcsarnokuk, és ha hinni lehet a számoknak, akkor közel 20 sportegyesület működik az országban.

Hihetetlenül hangzik, de igaz: a feröeri klubok 1972 óta indulnak az európai kupákban, az első fecske a Kyndil Tórshavn csapata volt, amely 1972 őszén a BEK első fordulójában kettős vereséggel esett ki a finn HIFK Helsinki ellen (14-25, 14-22).

A férfiválogatott 1964-től kezdve már játszott nemzetközi mérkőzéseket, de győzelmeiket a legtöbbször a szintén nem túl magas szintet képviselő brit csapatok ellen érték el.

Miután a Nemzetközi Kézilabda Szövetség 1976-ban útjára indította a többosztályos világverseny-rendszerét, a Feröer-szigetek férfiválogatottja ott volt a portugáliai C csoportos vébén. És még csak meg sem égett, hiszen Luxemburg és Nagy-Britannia legyőzésével a hatodik helyen zárt a nyolccsapatos mezőnyben. Az első két helyen Portugália és Hollandia végzett.

1978-ban, Svájcban is a hatodik lett a csapat, igaz, akkor három vereséggel zárt, és csak gólkülönbséggel előzte meg az ugyanilyen szerényen teljesítő finneket és luxemburgiakat. 1980-ban aztán nagy lehetőség adódott, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) ugyanis a feröerieknek adta a rendezés jogát.

Az akkori sajtóhírek szerint igazi kézilabda-őrület tört ki Tórshavnban, zsúfolásig telt lelátók előtt zajlottak a meccsek, és ott érte el korai története legjobb teljesítményét a csapat, hiszen a tízfős mezőnyből a 6. helyen zárt.

Ami érdekesség, hogy maga a feröeri szövetség is csak abban az évben, 1980. április 19-én alakult meg, az első elnök Líggjas Jönsen volt.

Ezt követően még háromszor ott volt a vb-mezőnyben (1986-ban az utolsó lett, az első helyet Franciaország szerezte meg – a két csapat fejlődési görbéje azóta kissé eltért), ám a két utolsó C csoportos tornát, 1988-ban és 1990-ben már kihagyta.

SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP Az ország lakosságának tizede a helyszínen szurkolt a kedvenceknek az idei Eb-n.

Nincs pénz, nincs Eb-selejtező

A kezdeti fellendülést egy visszaesés váltotta fel, a világbajnoki rendszerek megszűnése miatt a válogatott sem volt annyira reflektorfényben, a pénzhiány pedig rányomta bélyegét a folytatásra.

Olyannyira, hogy a mélypont még 12-15 éve is érezhető volt, a válogatott például pénzhiányra való hivatkozással visszalépett a 2012-es Eb-selejtezőktől. A szövetség hiába tett meg mindent, hogy visszaszerezze a sportág hazai nimbuszát, és egy nagyszerű kultúrát teremtsen a fiatal játékosok számára, a sportra szánt állami támogatást megnyirbálták, az atlétáktól és a labdarúgóktól például 1-1 millió feröeri koronát vontak meg.

A nemzeti kormánynak az összeg csökkentése helyett inkább más sportágakra kellett volna fordítania a pénzt, vagy legalább annak egy részét. Például a kézilabdára, egy olyan sportágra, amely nem rendelkezik olyan bevételi lehetőségekkel, mint a futball

– írta 2010-ben egy feröeri portál.

Az ominózus cikk éppen a 2010-es férfi kézilabda Európa-bajnokságra hivatkozott, amelyet Franciaország megnyert, egy kis nemzet, Izland pedig – két évvel az olimpiai ezüstérem után – bronzéremmel zárt.

„Az izlandi Morgunbladid szerint a helyi kormány tízmillió izlandi koronával támogatja a kézilabda-válogatott részvételét a jövő évi svédországi világbajnokságon. Jóhanna Sigurdardóttir miniszterelnök külön köszöntötte válogatottat, azt mondta, a bronzérem örvendetes lökést jelent a nehéz időkben” – írta a lap, hozzátéve, hogy a legtöbb országban nem számít a pénz, amikor arról van szó, hogy a fiataloknak minden versenyen részt kell venniük.

Kristian Johansen, a feröeri szövetség egykori elnöke 2012-ben úgy nyilatkozott, az nagy örömmel tölti el, hogy utánpótlásszinten már látszik némi előrelépés, de az elszomorítja,

hogy a politikusok nem értik és nem érzik, hogy a sportba igenis pénzt kell tenni, és akkor nem azon siránkozna mindenki, hogy a fiatalok az utcán lődörögnek.

Öt éve elverték Európát

Ezek a hangok megtették hatásukat, a valóban jónak tűnő utánpótlás-nevelésre több pénz jutott, így a 2010-es évek második felére szilárd és megbízható pozíciót vett fel a férfiválogatott, és 2017-ben teljesen váratlanul kivívta az algériai juniorvébén való szereplést. A csapat a selejtezőtornán óriási meglepetésre 28-24-re legyőzte a favorit svájciakat, akik 28-26-ra verték Finnországot. Az utolsó körre maradt az északi rangadó, amelyet a feröeriek 29-28-re megnyertek, és kijutottak a világbajnokságra, ahol végül nyolc ellenfelet megelőzve a 16. helyen zártak.

2019-ben, Göteborgban a világ egyik legnagyobb utánpótlástornáján (Partillen Cup) a feröeri U17-esek 24 csapatból az első helyen végeztek. A középdöntőben 22-20-ra verték Magyarországot (amelyben a legeredményesebb játékos Fazekas Gergő volt 5 góllal), a döntőben végül a svédeket 36-29-re ütötték ki.

Abban a csapatban már ott volt a jelenlegi Eb-n is remeklő irányító, Elias Ellefsen á Skipagötu, aki gólkirály és MVP lett, de a torna csapatában helyet kapott a legjobb kapus, Pauli Jacobsen és a jobbszélső Hákun West Av Teigum is.

Ami ezután történt már történelem: az U18-asok a 2022-es Európa-bajnokságon a 9., a 2023-as vébén a 7. helyen végeztek, míg az U20-asok a 2022-es Eb-10. hely után a tavalyi vébén ugyancsak a hetedikek lettek.

Elmondhatatlan élmény

Ami a felnőtteket illeti a dán Peter Bredsdorff-Larsen 2021-ben vette át a válogatott vezetését, a szakember korábban a dán férfiválogatottnál volt másodedző még Ulrik Wilbek irányítása alatt (2008-ban Eb-aranyat ünnepelhetett), majd a Silkeborgnál dolgozott, és szerzett 2016-ban bajnoki címet.

Három éve két addigi segítőjével, Lars Möllerrel és Tom Jensennel érkezett meg a mindössze ötvenezer lakosú szigetközösségbe, és úgy látta, van olyan perspektíva a helyi kézilabdában, hogy érdemes vele foglalkozni. Olyannyira jól érezte magát és sikeresnek bizonyult, hogy a szövetség tavaly hosszabbított is vele, a jelenlegi szerződése a 2026-os Eb-ig szól.

A korábbi U-válogatottakra épülő csapat meglepetésre úgy vívta ki a mostani Eb-re a kvalifikációt, hogy otthon legyőzte az esélyesebb románokat és ukránokat.

„Mindig is az volt a célunk, hogy kvalifikáljuk magunkat egy nagy tornára, az, hogy ez már most bekövetkezett, csak egy plusz ajándék mindenkinek a munkájáért” – mondta a kapitány, aki hozzátette, nem érzi teljesen esélytelennek csapatát.

És valóban, a feröeriek a csoportban ugyan az utolsó helyen végeztek, de megszorongatták Szlovéniát (29-32), óriási csatában pontot szereztek Norvégia ellen (26-26), és a lengyelektől is csak négy góllal kaptak ki (28-32).

„Nem tudom, mit mondhatnék, annyi minden jár a fejemben” – nyilatkozta Óli Mittún a norvégok elleni döntetlent követően.

Szerintem ezt nem lehet szavakba önteni. Kicsit több mint 50 ezren vagyunk a Feröer-szigeteken, aztán döntetlent játszunk egy ekkora csapat ellen, ahol csupa sztár szerepel. Ez teljes őrültség.

Még a dán külügyminiszter, Lars Lökke Rasmussen is lelkes Feröer-rajongóvá változott (igaz, felesége onnan származik), és ezen örömét meg is osztotta a közösségi médiában.

Invázió Berlinben

Közben a világsajtó, főleg a német lapok, elolvadt a hangulattól: Berlinbe csaknem minden tizedik feröeri lakos jegyet váltott, a 11 ezer szurkolóból ötezren szurkoltak a kedvenceknek. A Frankfurter Allgemaine Zeitungot is lenyűgözte a szurkolói felvonulás és viselkedés, például az, hogy a mérkőzés bizonyos szakaszaiban három begyakorolt dal hangzik fel, köztük az 1906-os nemzeti himnusz, amelyben a nyáron elcsendesedett, télen hóval borított, csodálatos szigetekről és a legszebb országról énekelnek.

„Az ellenfél kifütyülése azonban nem szerepel a protokollban” – állapította meg a szerző meglepetten. Majd megfejtette a nagy titkot, a fejlődés mikéntjét:

A Feröer-szigetek kézilabdázói exportcikknek számítanak, fiatalon Dániába, Norvégiába vagy Svédországba mennek, akadémiákon képzik magukat, majd ott játszanak, akár a második ligában is.

A Spiegel azt emelte ki, hogy Feröer a legkisebb ország a kézilabda Európa-bajnokságok történetében (nem csupán résztvevőként, de pontszerzőként is), no meg azt, hogy a szervezők egyszerűen nem voltak felkészülve ilyen babakocsis rohamra.

Azzal ugyanis, hogy a csapat kivívta az Eb-szereplést, a sporttörténelmi tettnél mindenki ott akart lenni – nagymamák és nagypapák, anyák és apák, nővérek és testvérek –, azaz sok potenciális bébiszitter is. A Lengyelország elleni meccs kezdete előtt az egyik család azt mondta, hogy egyszerűen nem találtak otthon senkit, aki vigyázhatott volna a gyermekükre, így a legkisebbeket is el kellett vinniük magukkal.

„Amikor az emberek bevonultak az arénába, egyik babakocsit a másik után tolták be. Bernd Kühn, a berlini szervezőbizottság munkatársa elmondta, hogy a Feröer-szigeteki invázió előtt ehhez hasonlót még nem tapasztaltak. A végén 25 babakocsi állt a parkolóvá alakított standon, a messzi északról érkező babák pedig már zajvédő fejhallgatóval felszerelkezve érkeztek meg.”

A lap egyébként megszólaltatott néhány szurkolót is, köztük a hatvanas éveiben járó Birgirt, aki elmondta, azért van ott, mert nagyon büszke kis országára. És ugyan a repülőgép lenne a kézenfekvő és meglehetősen unalmas válasz arra a kérdésre, hogyan is érkezett meg Berlinbe, a lelkes szurkoló más történettel reagált.

„Először Dánia nyugati partjára hajóztam, az olyan 36-40 óra volt, majd autóval mentem tovább. De a kiesés után is maradok, összesen 18 napot tervezek Németországban. Aztán jöhet a visszaút, autóval, majd hajóval.”

Himnuszt csak halkan

A Zeit is megszólaltatott két szurkolót, Helgát és Hallát, akik arról beszéltek, már jóval a verseny előtt lefoglalták a komplett csomagot egy ügynökségen keresztül, így jutottak repülőjegyhez, buszhoz, szálláshoz és belépőkhöz. Azt mesélték, olyan sokan foglaltak szállást az Alexanderplatzon található Park Inn Hotelben, hogy a meccsek után is összeülnek.

Az első napokban gyorsan elfogyott a sör, de a folytatásra már jobban felkészült a szálloda.

A lap azt írta, állítólag a válogatott játékosai arra is megkérték a szervezőket, hogy halkabban játsszák el saját nemzeti himnuszukat, hogy jobban hallható legyen a pályán a szurkolók éneklése.

A sajtó által csak Fehér Falnak nevezett közönség pedig fergeteges hangulatot varázsolt.

És a folytatás? Jövőre horvát, dán, norvég közös rendezésű világbajnokságra kerül sor, a feröerieknek pedig selejtezniük kell. De már nem az első vagy a második fordulóban kapcsolódnak be, hanem a pótselejtező során. Az idei teljesítményből kiindulva senkinél nem lesznek a leginkább vágyott ellenfelek között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik