Sport

Közel állt a hatalmas bravúrhoz a kézilabda-Eb törpéje

Andreas Gora / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Aleks Vlah nyolc góllal járult hozzá a szlovén győzelemhez
Andreas Gora / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Aleks Vlah nyolc góllal járult hozzá a szlovén győzelemhez
A második félidőben még két góllal vezetett, öt perccel a befejezés előtt is volt esélye a pontszerzésre, végül vereséggel kezdte meg élete első Európa-bajnoki szereplését a feröeri férfi kézilabda-válogatott, amely 32-29-re kikapott Szlovéniától.

A kézilabda-Eb debütálója kis híján szenzációt keltett, noha azt Peter Bredsdorff-Larsen szövetségi kapitány már a torna előtt elmondta, számukra a kvalifikáció is maximális eredmény, egy esetleges győzelem extra teljesítmény lenne.

A kiscsapat nagyszerűen játszott, a félidei 13-13-as állást követően a Füchse Berlin jobbszélsője, Hákun West av Teigum vezérletével 17-15-re is elhúzott. A rutin azonban Szlovénia mellett szólt, Zarabec, Vlah és Marguc vezérletével a 47. percben már öt góllal vezetett (26-21).

Ugyan a feröeriek a hajrában egy 4-0-s sorozattal még visszajöttek 29-27-re, de ennel többre nem futotta erejükből. Szlovénia végül 32-29-re nyert, Vlah nyolc, Zarabec hét góllal zárt, a másik oldalon a Kiel irányítója, Elias Ellefsen á Skipagötu kilenc, Hákun West av Teigum pedig nyolc gólt szerzett.

Ami érdekesség, hogy a berlini meccsre csaknem minden tizedik feröeri lakos jegyet váltott, a 11 ezer szurkolóból ötezren szurkoltak a kedvenceknek.

A szigetország csapatához hasonlóan első Eb-mérkőzését játszó Grúzia 34-29-es vereséget szenvedett a hollandoktól, míg a görögöket Portugália verte meg 31-24-re.

A világbajnok dán válogatott 23-14-re nyert Csehország ellen úgy, hogy szünetben még csak 9-9 volt az állás, ám a második félidőben a szinte tökéletesen védekező dánok csupán öt gólt kaptak. A Barcelona kapusa, Emil Nielsen 18 lövésből 13-at kivédett.

Kézilabda, férfi Eb, 1. forduló

D csoport:
Szlovénia – Feröer-szigetek 32-29 (13-13)
Norvégia – Lengyelország 32-21 (15-10)

 

E csoport:
Hollandia – Grúzia 34-29 (19-12)
Svédország – Bosznia-Hercegovina 29-20 (14-7)

 

F csoport:
Portugália – Görögország 31-24 (18-14)
Dánia – Csehország 23-14 (9-9)

Kapcsolódó
Teher nélkül, felszabadultan akár Eb-bravúrra is képes lehet a férfi kézilabda-válogatott
Az olimpiai selejtezőt már egy éve kiharcolta a csapat, így a németországi Európa-bajnokságon nincs a megszokott eredménykényszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik