Sport

Spanyolország kapusbravúrokkal és nagy fordítással jutott Eb-döntőbe

KISBENEDEK Attila / AFP
KISBENEDEK Attila / AFP

Bejutott a fináléba a magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság döntőjébe a címvédő spanyol férfi kézilabda-válogatott, amely 29-25-re legyőzte a világbajnok Dániát.

Kapcsolódó
Gólerős kapusa segítette Eb-döntőhöz a svéd kézicsapatot
Svédország története során hatodszor jutott be Európa-bajnoki döntőbe, és 20 év után lehet ismét aranyérmes.

Az első percek főleg a védelmekről szóltak, a dánok hatékonyabban kezdtek: az első 11 spanyol kísérletből hetet hárító Niklas Landin vezérletével jól védekeztek, így először nekik sikerült kétgólosnál nagyobb előnyt kiharcolniuk (7-4), írta tudósításában az MTI.

A legutóbbi két Európa-bajnokságot megnyerő spanyolok időkérése sem tudta megtörni a dán lendületet, a játékrész utolsó perceiben viszont a skandinávok hibáit kihasználva Aleix Gómez vezérletével sikerült a felzárkózás (13-14).

Kapcsolódó
Eb-5. helyért ilyen drámai kézimeccset még nem játszottak
A dudaszó pillanatában dőlt el a vb-kvalifikációt jelentő hely sorsa.

A fordulat a szünet után következett be, Spanyolország a 41. percben vezetett először (17-16), majd meglépett három góllal. Gonzalo Pérez de Vargas nagyon elkapta a fonalat (37 kísérletből 14-et hárított), és ugyan a világbajnok időkéréstől kezdve a védekezésváltáson át sok mindennel megpróbálkozott, nem tudott közelebb kerülni.

A mérkőzést végül a spanyolok a 11 gólos Aleix Gómez vezérletével 29-25-re megnyerték, a Telekom Veszprém jobbátlövője, Jorge Maqueda kétszer talált be, a kapus Rodrigo Corrales egy hétméteres erejéig lépett pályára, ám hárítani nem tudott. A Veszprém dán csapatkapitánya, Rasmus Lauge Schmidt szintén kétszer volt eredményes.

A spanyolok legutóbb napra pontosan hét évvel előtt, a 2015-ös világbajnokság negyeddöntőjében tudták legyőzni Dániát, azóta a két csapat mind a négy találkozóját az északiak nyerték.

Férfi kézilabda-Eb, elődöntő

Spanyolország – Dánia 29-25 (13-14)
Svédország – Franciaország 34-33 (17-14)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik