Sport

Gólerős kapusa segítette Eb-döntőhöz a svéd kézicsapatot

KISBENEDEK Attila / AFP
KISBENEDEK Attila / AFP

Andreas Palicka szenzációsan védett és három gólt is szerzett, Svédország pedig nagy mérkőzésen 34-33-ra legyőzte Franciaországot a magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság elődöntőjében.

Kapcsolódó
Spanyolország kapusbravúrokkal és nagy fordítással jutott Eb-döntőbe
A világbajnok dánok legyőzésével vívhatnak finálét a kézi Eb-n, Budapesten.

Szenzációsan kezdte a mérkőzést a francia válogatott, amely pillanatok alatt 5-1-es előnyre tett szert, így a svédek szövetségi kapitánya, Glenn Solberg kénytelen volt időt kérni.

A svédek 10-10-nél érték utol a riválist, ebben Palickának kulcsszerep jutott, a Redbergslids kapusa néhány védés mellett három gólt is vállalt, mindannyiszor hibátlanul célozta meg az üres kaput.

Ez a fordulatot is meghozta, a svédek nem álltak meg az egyenlítésnél, hanem fordítottak, köszönhetően annak, hogy Jim Gottfridsson a félidő végén zsinórban háromszor is eredményes volt (17-14).

Kapcsolódó
Eb-5. helyért ilyen drámai kézimeccset még nem játszottak
A dudaszó pillanatában dőlt el a vb-kvalifikációt jelentő hely sorsa.

A második félidőben a skandinávok tartották az előnyt, mondhatni nem volt nehéz dolguk, mert a franciák kapusai gyakorlatilag nem találkoztak a labdával.

Ezzel együtt az 58. percre Franciaország még felzárkózott 32-31-re, de Gottfridsson gólja, és Palicka újabb bravúrjai eldöntötték a mérkőzést (34-33).

Svédország története során hatodszor jutott be Európa-bajnoki döntőbe, és 20 év után lehet ismét aranyérmes – ehhez vasárnap a címvédő spanyolokat kellene legyőznie.

Férfi kézilabda-Eb, elődöntő

Svédország – Franciaország 34-33 (17-14)
Spanyolország – Dánia 29-25 (13-14)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik