Sport

Sportlövőbotrány: Sidi Péter vallomást tett, ami újabb kérdéseket vet fel

A világ- és Európa-bajnok sportlövő a szerkesztőségünk birtokába jutott levélben ismertette saját verzióját arról, miért töltött 45 percet versenyzőtársa, Péni István szállodai szobájában annak engedélye nélkül.

Csütörtökön összeült a Magyar Sportlövők Szövetségének fegyelmi bizottsága annak érdekében, hogy meghallgassák Sidi Péter vallomását arról, hogy a márciusi indiai világkupa idején mit csinált 45 percen keresztül versenyző- és vetélytársa, Péni István szállodai szobájában, annak távollétében és engedélye nélkül. Péni azon a versenyen adott pozitív doppingmintát, és ugyan nem nevezett meg senkit, de azzal védekezett, hogy valaki jogosulatlanul járt a szobájában, és a vitaminjába tudtán kívül került tiltott szer.

Sidi nem jelent meg a testület ülésén. Bár a szövetség felfüggesztette a versenyzési jogát, ennek ellenére cikkünk írásakor is Eszéken, a sportlövők Európa-bajnokságán tartózkodik, mint a Román Sportlövő Szövetség hivatalos delegáltja, a román színekben versenyző felesége edzőjeként. Ezt az erdélyi Molnár Eliza sportlövő Facebook-oldalán található fotó is bizonyítja.

A szerkesztőségünk birtokába jutott dokumentum szerint Sidi maga helyett egy vallomásként értelmezhető levelet küldött, ebben jelezve, hogy távollétében ügyvédje képviseli az érdekeit.

A sportlövő levelét azzal kezdte, hogy a fegyelmi eljárás mielőbbi lezárása érdekében nyilatkozik a terhére rótt fegyelmi vétséggel kapcsolatban. Folytatásként megosztotta saját verzióját Péni, a bizonyítékok ismeretében a hazai és a nemzetközi szövetség által is szabotázsnak, szándékos mérgezésnek minősített pozitív doppingesetével kapcsolatban.

Az alábbiakban Sidi levelének legfontosabb állításait idézzük.

  • A sportoló azt állítja, hogy Péni az indiai világkupán, március 18.-án a reggeli után egy beszélgetésre invitálta az általa sokszor kritizált puskája tartozéka ügyében (ez volt a bipod körüli botrány, amiről a nemzetközi sajtó is beszámolt).
  • „Péni a zavartalan négyszemközti beszélgetésre a szállodai szobáját ajánlotta. Azt mondta, hogy 10:30-kor edzésre mennek az apjával és a klubtársával, de ő majd valamilyen ürüggyel visszamarad, hogy nyugodtan beszélgethessünk. Ezt nyomatékosítva adott egy kártyakulcsot, hogy várjam meg a szobájában.”
  • Sidi azt írja, a videófelvételen is látszik, hogy nem lopózkodva vagy elmaszkírozva jelent meg a megbeszélt időpontban.
  • „Nem volt a szobájában, ezért vártam rá. Arra gondoltam, hogy valami közbejött, és késik. Közben a telefonommal foglaltam el magamat. Nem néztem az időt, de egy idő után meguntam a várakozást, ezért a kártyakulcsot az asztalon hagyva elhagytam a szobát.”
  • Sidi azzal folytatja: utólag már tudja, hogy a négyszemközti beszélgetésre invitálásnak más volt a célja, „a kulcsot is azért adta, hogy becsaljon a szobájába, valójában nem akart velem beszélgetni. (…) Most már tudom, hogy a célja az volt, hogy okot csináljon egy fegyelmi büntetésre, hogy eltiltsanak, és ne tudjak részt venni a mostani Eb-n és az olimpián.”
  • Szerinte ez egy folyamat része, amit a vele szemben benyújtott folyamatos óvások mellett az is igazol, hogy Péni a „feljelentését csak az Eb előtt 10 nappal tette meg, nehogy korábban kiderüljön a vétlenségem.”

Sidi Péter a vallomása végén azzal a kéréssel fordult a fegyelmi bizottsághoz, a fentiekre tekintettel állapítsák meg, hogy nem követett el fegyelmi vétséget, és a vele szemben folyó eljárást szüntessék meg.

Az ügyben egyébként a fegyelmi vizsgálat mellett rendőrségi nyomozás is zajlik.

Előzmények:

Ajánlott videó