Sport

Sportlövőbotrány: Sidi Péter közleményt adott ki

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Múlt hét kedd óta zajlik minden idők legmocskosabb magyar sportügye két, amúgy eredendően a tokiói olimpiára készülő, mi több, olimpiai kvótával már rendelkező sportlövő, Péni István és Sidi Péter főszereplésével, továbbá a Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ), a Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF), illetve mint kiderült, a rendőrség részvételével.

Kapcsolódó
Sportlövőbotrány: nem kizárt, hogy Péni és Sidi is bukja az olimpiát
Kedd óta zajlik minden idők legmocskosabb magyar sportügye. Két, amúgy tokiói olimpiára készülő sportlövő, Péni István, Sidi Péter karrierje forog veszélyben. Elmagyarázzuk, mi, hogyan történhetett, és mi várható az ügyben.

Az első hét sokkolóan ható történései után szerda késő este a komáromi Sidi Péter közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, amelyet változatlan formában közlünk.

Sidi Péter közleménye

Tisztelt Szerkesztőség!

 

A tisztelt közvélemény napok óta érdeklődéssel kíséri az indiai vk–n történt eseményeket. A sajtóban megjelent közlemények alapján olyan hírek terjengenek, hogy engem gyanúsítanak Péni István doppingolása közreműködőjének, melyet visszautasítok. Mai napig a szövetség vezetése ezen körülményekkel kapcsolatosan nem keresett, viszont a Péni István által megküldött szállodai felvétel alapján az Elnökség fegyelmi eljárást kezdeményezett ellenem  és felfüggesztették a versenyzési jogomat. Azért indult ellenem eljárás mert szerintük jogosulatlanul beléptem Péni szobájába.

 

Azért vártam 2021.május 18-ig, mert e napra tűzték ki a fegyelmi tárgyalásomat. Úgy gondoltam, hogy ez az a fórum, ahol véleményemet az ügyről elmondhatom. A fegyelmi eljárást és a felfüggesztésemet az elnökség (egyébként mint II. fokú fegyelmi szerv) rendelte el a fegyelmi bizottság elnöke helyett. Ez sérti a fegyelmi felelősségről szóló kormányrendelet 4. paragrafusában foglaltakat. Ez egyértelműen prejudikálás, hisz a másodfokú fegyelmi szerv gyakorlatilag meghatározta a fegyelmi bizottság döntését.

 

A fegyelmi bizottság értesítéséhez jogszabály-ellenesen nem csatolták a bizonyítékokat, mely alapján a fegyelmit elrendelték – így különösen a szállodai videófelvételt,melynek eredetére sem kaptunk magyarázatot – ennek hiányában bármiféle nyilatkozat részemről megalapozatlan lenne. A videófelvételt a tárgyalás előtt néhány nappal ügyvédem is kérte írásban, akinek szintén nem bocsátották a rendelkezésére. Mindezek után nem lepődtünk meg, hogy a 18.-i tárgyaláson határozatképtelenül állt fel a fegyelmi bizottság, hiszen a három tagból csak kettő jelent meg, így a tárgyalást nem lehetett megtartani. A tárgyalásra nem idézték meg Péni Istvánt sem, holott ez egy alapvető követelmény, hogy a feljelentőt is nyilatkoztatják, különösen az ügy homályos előzményeire tekintettel. Ügyvédem a tárgyaláson ismételten kérte a felvétel kiadását, melyre ígéretet tettek, de a mai napig ezt nem teljesítették.

 

A következő tárgyalást május 27-re tűzték ki, melyen köztudottan sem Péni, sem én nem tudunk megjelenni.

 

Köztudott, hogy a Péni István doppingvétsége miatti eljárásban Péni István versenyzési jogát nem függesztették fel, ezzel szemben engem felfüggesztettek. Könnyen megállapítható, hogy a felfüggesztés abból a célból történt, hogy a 21.-én kezdődő eszéki Európa-bajnokságon ne vehessek részt. Nagyon készültem erre a versenyre, nagyon jó formában vagyok. Számításaim szerint körülbelül 5-6 éremre  lett volna reális lehetőségem, kiindulva az elmúlt hetek eredményeiből.

 

Az Európa-bajnokságon való részvételem megakadályozásának okai már korábbi évekre visszavezethetők. Csak a 2020. évi februári és szeptemberi országos bajnokságokon Péni István óvással és egyéb módon akadályozta a versenyzésemet, arra hivatkozva, hogy a fegyverem szabálytalan. Akkor még az óvásait elutasították, de a zaklatásai az eredményeimet negatív irányba befolyásolták, majd 2021. március 7-i újonc főbírónál az óvás eredményt ért el és kizártak a versenyből ugyanazon ok miatt.  Megjegyzem, hogy négy éve ugyanazon felszereltségű puskával versenyzek és azt minden nemzetközi versenyen szabályosnak találták.

 

Az indiai világkupán történt eseményeket a közvélemény már ismeri, ahol két csapattársam visszalépése miatt kizárták a magyar csapatot a döntőből. Ennek kapcsán a szövetség fegyelmi eljárást kezdeményezett. Nagy meglepetésemre azonban engem is megbüntettek, holott a fegyelmi vétség alapját képező visszalépésben nem vettem részt. A március 7.-i országos bajnokságon történt kizárásom és a világkupa visszalépés miatti fegyelmi büntetésem tárgyában keresetet nyújtottam be a Fővárosi Törvényszékre.

 

Ügyvédem kezdeményezte a szövetség vezetőinél, hogy vizsgálják felül a felfüggesztést, hogy részt vehessek az Európa-bajnokságon, figyelemmel arra, hogy sem a Péni doppingügyében, sem az ellenem indított fegyelmi eljárásban még bizonyítás nem került lefolytatásra és Pénit az ISSF nem függesztette fel. Úgy tűnik, a szövetség kettős mércét alkalmaz Péni István és köztem. Ő bármit elkövet, azért vagy nem büntetik, vagy az Ő felelősségének tompítására engem is megbüntetnek.

 

Az Eb-től való távoltartásom miatt feltételezem, hogy folytatni fogják ellenem a megtorló intézkedéseket és az olimpiai részvételemet is meg fogják akadályozni, holott a kvótát én megszereztem az országnak. A felfüggesztésemnek és a versenyektől való távoltartásomnak vannak haszonélvezői, akiknek a szerepe az ügy kialakulásában is jelentős volt. Az általam szerzett kvótára pályázni fog Pekler Zalán, aki a világkupán az aranymeccstől visszalépett, valamint Hammerl Soma, dr. Hammerl László fia, aki Péni István csapattársa az UTE-ban. Az előzményekből megállapítható, hogy nem én akadályozom Péni István  fejlődését, nem én indítok ellene eljárásokat megalapozatlanul, nem én lépek vissza csapatversenyektől, nem én kezdeményeztem az ő felfüggesztését és nem én alkalmazok tisztességtelen eszközöket hibám kivédésére.

 

Kérem, hogy az általam leírtakat mérlegeljék, a következő eseményekről szintén tájékoztatni fogom önöket.

 

Sidi Péter

Sokszoros világ–és Európa-bajnok, világcsúcstartó sportoló

Előzmények:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik