Sport

Vajon meg lehet úszni a kézilabda-Eb-t káosz nélkül?

MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt
A Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége nem tűzött ki konkrét célt a női válogatott elé a csütörtökön rajtoló Európa-bajnokságra. A fő feladatnak azt tartja a két szövetségi kapitány, hogy a csapat összeérjen a márciusi olimpiai selejtezőre (és remélhetőleg az olimpiára), ebbe pedig bármilyen eredmény beleférhet.

Alaphelyzetben egy olimpia utáni Európa-bajnokság mindig kisebb jelentőséggel bír, hiszen a szökőévekben elsikkad a jelentősége, rendszerint az olimpia utáni levezetőkre és/vagy az új csapatot építőkre oszlik a mezőny.

Kapcsolódó
Elek Gábor orosz ruletthez hasonlította az Eb-felkészülést
A Magyar Kézilabda Szövetségnek nincs számszerű elvárása a női Európa-bajnokságon.

Előbbi kategóriába tartozott nyolc éve Montenegró, amely a londoni ezüstöt megfejelte egy Eb-arannyal, utóbbiba a magyar válogatott, amely 2000-ben kihasználta a mezőny relatíve gyengeségét, és megnyerte a romániai tornát.

Az biztos, hogy a mostani, dániai Európa-bajnokságnak különös jelentősége van. Egyrészt ez lesz az első olyan nagyobb torna, amelyet a pandémia árnyékában megrendeznek, másrészt az olimpia elhalasztása miatt is kiemelkedő figyelmet kap. 

A koronavírus miatt ugyanis az idén se a tavaszi olimpiai selejtezőket, se a nyári, tokiói játékokat nem lehetett megrendezni, így akadnak olyan válogatottak, amelyek úgy érkeznek meg Dániába, hogy az első csoportmérkőzésük egyben az idei első meccsük is lesz. Márpedig ez az Eb sarokpontja lesz az olimpiai (selejtezős) felkészülésnek, hiszen ki tudja, mit hoz a jövő.

Nehéz elhinni, hogy megússzuk koronavírus nélkül

A koronavírus-helyzet sokkal nagyobb grimbuszt okozott volna az eredeti leosztásban, éppen emiatt lett egyszerűbb az élet azzal, hogy Norvégia nem vállalta a rendezést, Dánia viszont igen.

Kapcsolódó
Másfél héttel az Eb előtt derült csak ki, hol játszik a magyar kéziválogatott
Nem siette el a dán kormány, de végül rábólintott a torna megrendezésére.

A két ország járványügyi rendelkezései ugyanis nem álltak összhangban, amíg egy pozitív eset a norvégoknál a teljes válogatott vesztét okozta volna, addig a dán helyszínen csak a beteg nem léphet többet pályára. Ettől még persze ez a helyzet az egész Eb-re rányomja a bélyegét, hiába a buborék, a teljes elzártság, még az optimisták is csodaként értékelnék, ha a torna megúszná pozitív minta nélkül.

Kapcsolódó
Európában kritikus a helyzet, nem mindenki örül a kézilabda Eb-nek
Még a legoptimistább szakértő sem hisz abban, hogy a fertőzés teljesen elkerüli majd a játékosokat és edzőket. A válogatottak vasszigorral találják majd szemben magukat, aki megszegi az előírásokat, már pakolhat is.

Bent Svele, a norvég Tv2 szakértője például egyenlőség nélküli káoszról beszélt, szerinte félő, hogy ha felbukkan egy fertőzött egy csapaton belül, akkor ott végigsöpör a betegség.

A szervezők érdekében remélem, hogy sikerül megúszni, de most nehéz elhinnem, hogy ez így lesz

– mondta.

Az első jelek már megmutatkoztak, a románok úgy utaztak el a tornára, hogy a Győri Audi ETO KC egykori beállósáról, Crina Pinteáról utolsó pillanatban derült ki, hogy elkapta a vírust. Ezek után várható volt, hogy ezzel nem lesz vége, már Koldingban Laura Moisa is megbukott a teszten, így a teljes válogatott 24 órás karanténba került (az újabb teszt erejéig). Azaz csütörtök délután a németek ellen edzés nélkül kell pályára lépnie.

Kapcsolódó
Koronavírus miatt lemarad a kézilabda Eb-ről az exgyőri klasszis
Nagy csapás Romániának, hogy Crina Pintea az utolsó pillanatban kiesett.

De a németeknél is akad probléma, ott a szövetségi kapitány nem utazhatott el a tornára. Henk Groenert két segítője, Alexander Koke és André Fuhr helyettesíti majd, meglehet, az egész Eb-n.

A lengyelek 35 fős keretének a fele koronavírusos volt, így Arne Senstad csak azt hangoztatja, mennyire jó, hogy egyáltalán ott lehetnek a tornán, de csodát senki se várjon tőlük. Lengyelország az elmúlt két Európa-bajnokságon nem jutott tovább a csoportkörből, a legutóbbi hat meccsét elvesztette. Legutóbbi győzelmét 2014-ben, Oroszország ellen szerezte.

A nyitómérkőzést Norvégia ellen vívja, amennyiben az északi válogatott nyer, első olyan csapat lesz az Eb-k történetében, amely eléri a 80. győzelmet.

Kapcsolódó
Elveszítette babáját a sztárkapus, ezért mégis megy az Eb-re
Szörnyű családi dráma miatt csatlakozik a kerethez a norvégok sztárkapusa.

A norvégoknál még mindig reménykednek, hogy Silje Solberg is megérkezhet  Győrből, így nem kizárt, hogy a torna egyik esélyese négy kapust is bevet. Az biztos, hogy Emily Stang Sando és Rikke Granlund kezd, de ha minden jól megy, akkor a december 7-i, Románia elleni harmadik csoportmérkőzésen már ott lehet a kapusban Katrine Lunde is.

És ha Solberg végre negatív mintát produkálna, akkor nem elképzelhetetlen, hogy az Eb végső szakaszában utóbbi kettő áll a szakvezetés rendelkezésére.

A 2018-as játékkal álmodhatunk merészeket

De akkor ejtsünk pár szót a magyarokról is, akik úgy mennek ki az Eb-re, hogy semmi elvárás, semmi teher. Azt még a szakvezetés is elismeri, a következő két hétben bármi megtörténhet, akár egy kisebbfajta csoda is.

Januárban a férfiaknál nagyon jól működött az edzői triumvirátus, kíváncsian várjuk, mire lesz képes most a női stáb. A tavaly decemberi, Japánban rendezett világbajnokság után az MKSZ menesztette Kim Rasmussent, a helyét az olimpiai selejtezőre ideiglenesen a Danyi Gábor, Elek Gábor kettős vette át.

Az ismert okok miatt azonban meccsük sem lehetett, nyáron az MKSZ nem tehetett mást, meghosszabbította a megbízatásukat. Hogy az amerikaifutballból ismert munkamegosztás hogy működik élesben, majd az Eb-n kiderül, az biztos, hogy a tervek szerint a Győri Audi ETO vezetőedzőjeként is dolgozó Danyi a védekezésért, az FTC-Rail Cargo Hungáriát irányító Elek pedig a támadásokért felelős. Kettejükhöz csatlakozott még szakmai tanácsadóként Görbicz Anita.

Az elmúlt hetek nem voltak zökkenőmentesek, többen átestek a koronavíruson, a felkészülés végső szakaszának kezdetéről is hiányzott pár ferencvárosi játékos és Elek Gábor kapitány, ennek ellenére a hangulatra nem lehet panasz.

Kapcsolódó
Elek Gábor és öt Fradi-játékos nem kezdheti meg időben az Eb-felkészülést
A Krim Ljubljana egyik játékosa koronavírusos lett, ezért az elővigyázatosság.

Az biztos, hogy széleken megvagyunk, a beállósposzt pedig továbbra is lyukas – a kulcskérdés az lesz, hogy a belső posztokon képesek lesznek-e a játékosok felnőni a feladathoz.

Talán jó is, hogy megfelelő erősorrendben lépünk pályára: december 4-én Horvátország ellen kezdünk, majd 6-án Szerbia, 8-án Hollandia következik.

„Nem rossz a sorsolásunk, mindenképpen tovább szeretnénk jutni a csoportból. Azt a szellemiséget, illetve játékminőséget szeretnénk a pályára vinni, amit a legutóbbi Európa-bajnokságon, és ha ez sikerül, akkor álmodhatunk merészeket is. Minden meccsen úgy lépünk pályára, hogy meg akarjuk nyerni, és minden világverseny alkalom arra, hogy sikert érjünk el” – nyilatkozta a ferencvárosi irányító, Kovacsics Anikó a Molcsapat.hu portálnak.

Hozzátette, a dániai torna azért is fontos, hogy egységesebb csapatuk legyen a márciusi, győri olimpiai selejtezőtornára, illetve aztán remélhetőleg az olimpiára.

A magyar válogatott Eb-kerete

Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szikora Melinda (Siófok KC)
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC), Csiszár-Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lakatos Rita (Váci NKSE), Tóth Eszter (Motherson Mosonmagyaróvár)
Beállósok: Pásztor Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Helembai Fanny (Váci NKSE)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kácsor Gréta (Váci NKSE), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

 

A magyar válogatott Eb-csoportmérkőzései:
December 4., 18.15: Magyarország – Horvátország
December 6., 16.00: Magyarország – Szerbia
December 8., 20.30: Hollandia – Magyarország

20 éve már sikerült

Az elején már említettük, az olimpiai évben rendezett Európa-bajnokságok mindig esélyt kínálnak a kisebb csapatoknak is, erre a legszebb példa a 2000-es romániai Európa-bajnokság, ahová a magyar válogatott úgy utazott ki, hogy Farkas Andrea, Nagy Anikó, Balogh Beatrix, Radulovics Bojana, Benyáts Beatrix, Borók Rita és Németh Helga sem állt a szakvezetés rendelkezésére.

Ugyanakkor ott volt a 23 éves Nagy Krisztina, akit kevesen ismertek, mégis Európa-bajnokként tért haza.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány akkor még azt is eljátszotta az újságírókkal, hogy az edzéseken szemléltette és elmagyarázta a következő mérkőzés taktikáját, hogy mindenki láthassa, mi valósul meg az elképzeléséből.

Mennyit változott a világ: idén az újságírók nem is találkozhatnak a kézilabdázókkal az Eb alatt…

Valóban katasztrofálisak a női bírók?

Figyelmet érdemel majd a bíráskodás is, az EHF ugyanis úgy döntött, erre a tornára csak női játékvezetőket nevez. Volt is belőle értetlenkedés, Per Johansson, a Rosztov-Don svéd edzője, és a montenegrói válogatott másfél hete kirúgott kapitánya egyenesen úgy fogalmazott:

A női kézilabda szempontjából ez katasztrófa!

Az egyenlőség az lenne, hogy a legalkalmasabbak vezessék a mérkőzéseket. Vannak női párosok, akik kiválóan alkalmasak bármilyen mérkőzésre. De vannak olyan női és férfi játékvezetők is, akik nincsenek közel ahhoz a szinthez, amelyet például a Bajnokok Ligája képvisel. Több mérkőzésük is kínos volt” – idézte a Daniasport.hu a szakembert.

Jamina Roberts, az Érd egykori, az IK Sävehof jelenlegi balátlövője hasonló véleményen volt.

„Nemtől függetlenül a legjobb bírókat érdemelnénk, de ez vonatkozik a férfi világversenyekre is. Csak azért nem lesz egyenlőség, mert csak női vagy férfi bírókat jelölnek. Ha el akarunk jutni valahová ebben a társadalomban, akkor nem a nemek aránya dönt, hanem a tudás” – mondta.

Az Eb bírópárosai

Ana Vranes, Marlis Wenninger (osztrákok)
Vesna Balvan, Tatjana Prastalo (bosnyákok)
Karina Christiansen, Line Hesseldal Hansen (dánok)
Charlotte Bonaventura, Julie Bonaventura (franciák)
Joanna Hrisztidi, Joanna Papamattheu (görögök)
Jelena Mitrovic, Andjelina Kazanegra (montenegróiak)
Vania Sá, Marta Sá (portugálok)
Cristina Nastase, Simona-Raluca Stancu (románok)
Viktorija Alpaidze, Tatjana Berezkina (oroszok)
Vanja Antics, Jelena Jakovljevics (szerbek)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik