Sport koronavírus

Európában kritikus a helyzet, nem mindenki örül a kézilabda Eb-nek

SEBASTIEN BOZON / AFP
SEBASTIEN BOZON / AFP

Noha Dánia úgy tűnik, megmentette a kézilabdavilágot, és a tomboló koronavírus-járvány ellenére megrendezi egyedül is a decemberi női Európa-bajnokságot, akadnak szkeptikus vélemények is ezzel kapcsolatban.

Másfél héttel az Eb előtt derült csak ki, hol játszik a magyar kéziválogatott
Nem siette el a dán kormány, de végül rábólintott a torna megrendezésére.

Elsősorban Norvégiából, ahol a helyi szövetség nem merte bevállalni a társrendező szerepkört: a norvég TV 2 kézilabda-szakértője, Bent Svele, illetve a lengyelek szövetségi kapitánya, Arne Senstad is nagyon aggódik a következő hetek miatt.

„Nagyon szkeptikus vagyok, mert Európában kritikus a helyzet. Legutóbb láthattuk, hogy a szigorú körülmények között készülő labdarúgó-válogatottaknál is történtek fertőződések. Egyes helyeken, például Magyarországon és Lengyelországban rengeteg fertőzött van, de a Schengenen kívüli országokban sincs jó ellenőrzés” – mondta a korábbi norvég válogatott kézilabdázó, az évtizedek óta televíziós szakkommentátorként dolgozó Bent Svele.

A vb-ezüstérmes,. 184-szeres norvég válogatott kapus, Ole Erevik kevésbé kételkedő, szerinte nem kell elhalasztani az Eb-t, bár abban nem hisz, hogy a fertőzés teljesen elkerüli majd a játékosokat és edzőket.

A lengyel női válogatott szövetségi kapitánya, Arne Senstad komoly nehézségekkel szembesült, hiszen a 35 fős, Eb-re benevezett keretében 14 fertőzött is akad. Szerinte nagyon határeset, hogy megrendezik a tornát.

Természetesen a sportág szempontjából látom annak fontosságát, hogy ne halasszák el, de úgy gondolom, azon kicsit el lehetne gondolkodni, hogy érdemes-e most Európa-bajnokságot játszani

– nyilatkozta.

Lengyelország a december 3-i nyitányon éppen Norvégia ellen lép majd pályára Koldingban.

Még várják az ETO kapusát

Ami a norvég válogatottat illeti, az Aftenposten véleménycikkének a címe a legtalálóbb: „Frusztráció, félelem és elvárások”.

A frusztráció abból fakadt, hogy sokáig kétségek között tartották a játékosokat, egyrészt a norvég rendezők visszalépésével, majd a dán szervezők késői megerősítésével, hogy mégis lesz Eb. A félelem adott, bár az, hogy a csapatok és delegációk mindenkitől elkülönítve, buborékban lesznek, biztosíték lehet a problémamentes rendezésre.

Az elvárás pedig adott: egy kétszeres olimpiai, háromszoros világ- és hétszeres Európa-bajnok csapattól mi más lenne a minimum, mint egy érem, főleg akkor, ha a legutóbbi két világversenyen nem értek oda a dobogóra.

Lesznek nézők

Bár a mérkőzésekre jegyeket nem árulnak, ez nem jelenti azt, hogy üresek lesznek a lelátók. A dán Tv2 szerint ugyanis a többi csapat tagjainak és a sajtó képviselőinek értelemszerűen lesznek fenntartott és elkülönített helyek, csakúgy, mint az önkénteseknek, illetve az európai és a dán szövetség képviselőinek, partnereinek és szponzorainak.

A nagy kérdés az, hogy ki lesz a kapus, hiszen Katrine Lunde babát vár, Andrea Austmo Pedersen sérült, míg a Győri Audi ETO KC-ben védő Silje Solberg elkapta a koronavírust.

Sőt, a Bietigheimben védő, Emily Stang Sando is karanténban volt, így pár napja még csak Rikke Granlund (Team Esbjerg) és Marie Davidsen (Thüringer HC) állt a norvég kapitány rendelkezésére.

Azóta Sando visszatért, és esetleg még Solberg is felépülhet.

Silje állapota javult, kedden újabb teszteken esik túl, az ezekre adott válaszok határozzák meg a továbbiakat. Napról napra nyomon követjük

mondta Anne Froholdt, a válogatott orvosa.

Aki megszegi a szabályokat, repül

Az Európa-bajnokság 16 válogatottja szigorú szabályok között fog élni, a Daniasport.hu összeszedte a legfontosabbakat.

A torna ugyan csak december 3-án kezdődik, de a szigorú protokoll már hamarabb érvényes lesz a résztvevők számára. A résztvevőknek 72 órával a megérkezés előtt át kell esniük egy koronavírusteszten, amennyiben ez negatív, csak úgy léphetnek be Dánia területére. A megérkezéskor a reptéren újabb teszten esnek át, innen egyenesen a hotelbe mennek, a szobáikat addig nem hagyhatnak el, amíg meg ne kapják az eredményeket.

Innentől kezdve 72 óránként jönnek a következő tesztek, egészen addig, amíg az adott személy Dániában tartózkodik.

Ha valaki pozitív tesztet produkál, akkor elkülönítik a társaktól, de ettől még a csapatot nem zárják ki. Csupán akkor, ha annyi hiányzója van, hogy nem tud kiállni a soron következő mérkőzésre.

A hotelt senki sem hagyhatja el, csupán edzés és mérkőzés céljából. Ha valaki megszegi az előírásokat, azt azonnal hazaküldik az Európa-bajnokságról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik