Sport

Kulcsár Krisztián levonta a megfelelő következtetést

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke amondó, két év mérlege alapján a magyar sport nem áll jobban az ötkarikás versenyszámokban, mint a 2016-os riói olimpia előtt.

A sportvezető a Kossuth Rádió Sportvilág című műsorában azt mondta: aki reálisan tud valószínűséget mérlegelni, az az elmúlt két év világversenyeiből levonhatja a megfelelő következtetést.

Tavaly és tavalyelőtt összesen nyolc olimpiai versenyszámban nyertek a magyar sportolók világbajnoki aranyérmet, de ebből a női kajak négyes duplázott, tehát héttel számolhatunk. Ezek alapján lehet tudni, mire számíthatunk Tokióban

– jelentette ki Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke.

A magyar sportolók 2016-ban 8 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzérmet nyertek, ugyanakkor a medálokat a súlylökő Márton Anita bronzérmét leszámítva mindössze három sportágban, vívásban, úszásban és kajak-kenuban gyűjtötték.

Az elnök hozzátette, ők a MOB-ban mindent megtesznek azért, hogy az eredmények a lehető legjobbak legyenek. A bizottság feladata elsősorban e tekintetben arra korlátozódik, hogy minél jobban segítsék a sportállamtitkárság munkáját, mivel Magyarországon az állami sportirányítás dönt a beáramló források elosztásáról.

Az anyagiak megléte szükséges, de nem elégséges feltétel. Fontos, hogy meglegyen a megfelelő számonkérés és következmény, különben nem lehet elvárni, hogy a teljesítmény megszülessen

– fogalmazott Kulcsár, aki szerint épp ezért kiemelten fontos, hogy a pénzek jól hasznosuljanak.

A MOB jövőjéről kifejtette: a közgyűlésen várhatóan elfogadják az intézménystratégiát, amelyen már dolgoznak egy ideje, ezt követően pedig belevágnak versenysport-stratégiába.

Ez nagyon összetett kérdés, amely a kiválasztással kezdődik: az iskolákban hogyan mérjük fel a gyerekeket, ezek az adatok hova kerülnek, utána a szövetségekben történik-e toborzás és ajánlás, hogy a gyerekek miben ügyesek. Ez egy nagyon komoly és alapos átgondolást igénylő kérdés

– mondta a MOB elnöke.

(Kiemelt kép: mob.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik