Sport lineup

Egy fecske nem csinál nyarat, de öt talán már igen

Két éve az NFL-ben csak az nem verte meg a Brownst, aki nem akarta.  De mindenki meg akarta verni őket, így mindenki meg is verte őket. A szégyenteljes szezon után a tavalyi év már sokkal jobban sikerült a gusztustalan mezeseknek, ám az igazi fordulat az „átigazolási időszakban” következett: ma már arról beszélnek a szakemberek, hogy az új igazolásokkal meddig juthat a Cleveland a rájátszásban. Merthogy a keretük alapján ott lenne a helyük. Összeszedtük, kik tehetnek csodát az NFL egyik legrosszabb csapatánál.

Az elmúlt tíz évben elég mostoha dolog volt Clevelandben fociszurkolónak lenni. Fontos adalék: Miskolc testvérvárosában, Ohio állam második legnagyobb településén a helyi kosárcsapat hagyományosan jobbnak számít, mint a focicsapat. Ez a különbség 2016-ban beláthatatlanná vált: a Cavaliers megnyerte az NBA-t, miközben a Browns egyetlen győzelemmel és 15 vereséggel, tök utolsóként zárta a szezont.

Tényleg csak nevetni lehet Amerika elátkozott csapatán
Ha nem kap ki, akkor sem nyer, ezért lett a mémek és az internet kedvenc célpontja a Cleveland Browns. Kevesen tudják, de lehetett volna mindez máshogy.

Nagyban köszönhető ez persze LeBron Jamesnek, aki, mint később kiderült, egyedül vitte a hátán a kosarasokat, hovatovább az egész város sportját. A távozása után összeomlott a Cavaliers, az idei szezonban alighanem az övék lesz a második legrosszabb mérleg (jelenleg az utolsó előtti helyen állnak 19-62-es mutatóval).

Az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva a Clevelandnek szüksége van egy új LeBronra, aki egyszemélyes intézményként meg tudja határozni az egész város sportéletét és hangulatát. Március közepén jött is a bombahír: új sztár érkezik Ohióba, de nem a Cavaliershez, hanem a Brownshoz. 

Ez az üzlet alapjaiban rázza meg az NFL-t
Így lesz egy kutyaütő csapatból egy csapásra rájátszásra esélyes brigád.

Zseniális játék, de nem a pályán

Szinte mindenki meglepődött, amikor bejelentették: megállapodott a New York Giants és a Cleveland Browns Odell Beckham Jr átigazolásáról. A megrökönyödés érthető: a Cleveland a tavalyi, viszonylag reménykeltő szezon – 7 győzelemmel és 9 vereséggel zártak – ellenére sem nevezhető középcsapatnak, míg OBJ az NFL egyik legnagyobb sztárja. Az üzlet minden szempontból szenzáció, de aki ismeri a Browns háttérben dolgozó szakembereit, azt nem érte teljesen váratlanul a váltás. Clevelandben komoly munka folyik a színfalak mögött, hogy a csapat rövid időn belül újra értelmezhető eredményeket érjen el.

CLEVELAND, OH - SEPTEMBER 20: Terrance Mitchell #39 of the Cleveland Browns jumps into the seats to celebrate with fans after an interception against the New York Jets late in the game at FirstEnergy Stadium on September 20, 2018 in Cleveland, Ohio. The Browns won 21-17. (Photo by Joe Robbins/Getty Images)
Fotó: Joe Robbins/Getty Images

Az Egyesült Államokban a bajnokságok lebonyolításának a szerves része, hogy a liga a gyengén teljesítő csapatokat megpróbálja kompenzálni – a franchise-ok között a legfontosabb szempont az esélyegyenlőség biztosítása. Erre azért van szükség, mert az senkinek nem lenne jó, ha játéktudásban hatalmas szakadékok alakulnának ki a klubok között, arról már nem is beszélve, hogy ezzel a rendszerrel könnyedén kézben tartható a liga általános színvonala is. A kompenzáció úgy működik, hogy a szezon során leggyengébben teljesítő franchise-ok választhatnak elsőként a drafton, azaz megkaphatják az egyetemi bajnokság legjobbjait. Ez a szisztéma lehetővé teszi, hogy kiegyenlítődjenek az erőviszonyok, de akadnak más eszközök is. A liga egyik legdrasztikusabb szabálya az úgynevezett fizetési sapka. Ez gyakorlatilag egy maximalizált pénzügyi keret, amelyből a játékosok bérére és juttatásaira költhetnek. Akármilyen csere, igazolás, üzlet történik a csapatok között a piacon, ebbe a sapkába bele kell férnie a csapatoknak. Kissé ironikus, hogy pont a kapitalizmus és a szabadpiac hazájában nem lehet eszetlenül költeni a pénzt, de a vezetők rájöttek, hogy igenis szükség van bizonyos kontrollra, mert ha az árak és a bérek elszabadulnának, annak beláthatatlan következményei lennének, lásd: Neymar 222 milliós vételára.

Ezek a körülmények megkövetelik a sportvezetőktől a megfontolt gazdálkodást és a hosszútávú tervezést. Akármilyen furán hangzik, de úgy látszik, hogy ha másban nem is, de az okos csapatépítésben a Cleveland az egyik legjobb lett az NFL-ben.

A legokosabb üzlet

A Cleveland sorozatos rossz eredményei lehetővé tették, hogy nagy mennyiségű, magas draftválasztásokat raktározzanak be. Minél magasabb egy draft választás, annál jobb játékost kap az egyetemi bajnokságból a franchise. Így valósul meg a már fent említett kompenzáció. És most jön a lényeg: ezeket a draftjogokat nemcsak lehívni lehet, hanem cserélgetni is. A Cleveland az elmúlt években felhalmozott draftpozícióiból több fontosat lehívott, de voltak, amelyekkel üzletelt. A keret alapján elég jól eltalálták az arányt, de erre és hogy végül kik és milyen módon érkeztek a csapathoz, majd a végén visszatértünk.

Most beszéljünk Brock Osweilerről, a jó szezont ment irányítóról, akinek a leigazolása, majd trükkös ejtése jól mutatja a Browns menedzsereinek zsenialitását.

Brock Osweiler 2016-ban a Denverrel Super Bowlt nyert Peyton Manning cseréjeként. A többször jó ütemben beszálló, megbízható játékost a következő évben leigazolta a Houston Texans, méghozzá kezdő irányítónak. Az, hogy Osweilernek mennyire ment a játék a Broncos után, az most részletkérdés. A mi történetünk szempontjából lényegesebb, hogy a Houston egy évvel később eladta a játékost a Brownsnak, mivel nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ráadásul hatalmas összeget, egészen pontosan tíz millió dollárt foglalt a Texans fizetési sapkájából.

FOXBORO, MA - JANUARY 14: Brock Osweiler #17 of the Houston Texans reacts in the second half against the New England Patriots during the AFC Divisional Playoff Game at Gillette Stadium on January 14, 2017 in Foxboro, Massachusetts.  (Photo by Maddie Meyer/Getty Images)
Fotó: Maddie Meyer/Getty Images

Itt került a képbe a Browns, amely belement az NFL történetének legkreatívabb üzletébe, amelynek keretén belül felszabadítottak tíz millió dollárt a Houstonnak, sőt, a Texans még egy negyedik körös draftjogot és 16 millió dollárt is kapott az üzlet végén. A gesztusért cserébe a Cleveland egy nagyon értékes, 2018-as második körös választást és egy 2017-es hatodik körös választási lehetőséget kapott. Ohióban úgy számoltak, hogy ha már a jövő csapatát építik, akkor nem sajnálják a pénzt és a két fontos draft mellé megéri leigazolni egy olyan játékost, akire valójában nincs is szükségük. A tranzakció közben ez persze nem így lett kommunikálva, de azóta már tudjuk, mi volt az eredeti terv, mivel a megállapodás után nem sokkal a Browns elküldte Osweilert, akinek így csak a szerződésében foglalt lelépési díját kellett kifizetni, a csapat fizetési sapkája pedig nem szenvedett számottevő károkat.

Ez a pontosan, precízen megtervezett tranzakció jól jelzi, hogy clevelandiek nem riadnak vissza szinte semmitől, ha az a csapatnak közép- vagy hosszútávon jó lehet.

Ezt igazolja Kareem Hunt leigazolása is, akinek gyakorlatilag kerékbe tört a pályafutása, amikor kiderült: bántalmazott egy nőt egy szállodában.

MOBILE, AL - JANUARY 28: Runningback Kareem Hunt #33 from Toledo of the North Team before the start of the 2017 Resse's Senior Bowl at Ladd-Peebles Stadium on January 28, 2017 in Mobile, Alabama. The South defeated the North 16-15. (Photo by Don Juan Moore/Getty Images)
Van-e visszaút, ha megvertél egy nőt?
Az NFL-nek sokadjára kell szembesülnie ezzel a kérdéssel, ami inkább úgy hangzik helyesen: kell-e hagyni, hogy legyen visszaút ezen játékosok előtt.

Mint nem sokkal később kiderült, igen, innen is van visszaút, a Browns ugyanis leigazolta. John Dorsey, a csapat menedzsere elmondta, tisztában vannak azzal, milyen komplex a játékos helyzete és hogy rendkívül érzékeny téma az, hogy második esélyt adtak számára. Az edző persze gyorsan leszögezte: semmilyen módon nem tartják megbocsáthatónak, amit a játékos tett, de úgy gondolják, megérdemli a lehetőséget, ám csak akkor, ha pontosan úgy viselkedik és azt csinálja, amit a csapatnál elvárnak tőle.

Készen áll a keret

Ha már szóba került az egyik nagy szerzemény, Kareem Hunt, aki egyébként 8 meccs eltiltás után léphet pályára a Brownsban, tehát valamikor az alapszakasz közepén térhet majd vissza, nézzük, kikkel áll ki a több éven keresztül csak gyűjtögető és számolgató Clevelnad Browns a következő szezonban.

1. Odell Beckham Jr

OBJ az NFL egyik legjobb elkapója, elképesztő adottságokkal rendelkezik, a képességei alapján nem az alapszakaszban kellene tengődnie, mint ahogy azt a New York Giantsnél tette. Nagyjából mindent képes lett volna bevállalni a váltásért és gyakorlatilag ennél nagyobbat nem is válthatott volna.

Amit adtak érte: két 2019-es draft picket (1/17 és 3/25) és két játékost (Kevin Zeitler falembert és Jabrill Peppers safety-t)

2. Kareem Hunt

Szinte minden készen állt ahhoz, hogy az elkövetkező években Super Bowlt nyerjen Patrick Mahomes oldalán a Kansas City Chiefsben, de egy meggondolatlan balhé miatt gyakorlatilag mindent elveszített. A Browns felrántotta a földről, és ezért valószínűleg szó szerint a lelkét is ki fogja tenni a pályán.

Amit adtak érte: csak vele kellett megállapodnia a Brownsnak, mivel a Kansas önként lemondott róla. Az első évben bónuszokkal együtt nem éri el a fizetése az 1 millió dollárt, garantáltan 645 ezret kap, ez gyakorlatilag egy alap fizetésnek felel meg az NFL-ben.

3. Baker Mayfield

Mayfield a 2018-as draft 1/1-ese, vagyis az egyetemi liga legértékesebb játékosa volt. Az első évében csereként szállt be, de hamar átvette az irányítást Clevelandben. 1999 óta összesen 28 irányítót fogyasztott el a Browns, a tavalyi remeklés után azt remélik, hogy végre megtalálták azt, aki hosszútávon segíthet a csapaton.

BALTIMORE, MARYLAND - DECEMBER 30: Quarterback Baker Mayfield #6 of the Cleveland Browns throws a touchdown in the first quarter against the Baltimore Ravens at M&T Bank Stadium on December 30, 2018 in Baltimore, Maryland. (Photo by Rob Carr/Getty Images)
A Cleveland Browns újonca rekordot döntött az NFL-ben
Természetesen egy új NFL-rekorddal zárult az alapszakasz.

4. Jarvis Landry

Landryt már tavaly leigazolták a Miami Dolphinstól, ahol az elkapó remek teljesítményt nyújtott. Neki és Beckhamnek ráadásul közös történetük is van, mivel gyerekkoruk óta jó barátok, többször játszottak egy csapatban, de még többet egymás ellen. A sors úgy hozta, hogy most újra együtt, közös célért küzdhetnek Clevelandben, ez pedig nem akármilyen lökést adhat a Brownsnak.

Amit adtak érte: egy 2018-as 4. körös választás és egy 2019-es 7. körös választás.

5. Myles Garrett

A félelmetes adottságokkal rendelkező defensive end a 2017-es draft 1/1-es választottjaként került a Brownshoz, ahol elég impozánsan mutatkozott be, öt meccsen összesen öt alkalommal sackelte az ellenfél irányítóját. A védőnek hatalmas szerepe van abban, hogy tavalyi idényben a Browns tőle szokatlan módon hét meccset is megnyert a szezonban, érkezésével stabilizálta a clevelandi defenset.

Már csak hátra kell dőlni

Az, hogy ezekből a játékosokból hogyan lesz csapat, az jó kérdés. Sokan erős személyiségek, akiket nem lesz egyszerű kordában tartani, gondoljunk csak Mayfield nyilatkozataira vagy Beckham győzelmi táncaira. Akárhogy is, egy dolog biztosnak látszik: ha minden jól megy, akkor ezzel a kerettel a Browns alighanem jó pár évre kilép a pofozózsák szerepéből. A lassú és fájdalmas építkezés beért, innen már tényleg csak a játékosokon és az edzőkön múlik minden.

Már csak egy normális mezre lenne szükség, de arra nagyon.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

flag of the european union on broken brick wall and half usa united states of america flag, crisis president and europe for europe business customs duties on products tax export and import concept
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.