Sport lineup

Tényleg csak nevetni lehet Amerika elátkozott csapatán

Általában az NFL-ben (és az NHL-ben, az NBA-ben, az MLB-ben) azon csapatok városai tartanak hetedhétországra szóló bulit, amelyek megnyerik az adott szezont. Ilyenkor szó szerint milliók mennek utcára ünnepelni, sírni, nevetni, hiszen övék a bajnoki cím, ők a „világbajnokok”.

Akadnak viszont olyan szurkolók, akik soha az életben nem élhették meg ezt az érzést, és prognosztizálhatóan a közeljövőben sem fogják. Számukra minden év egyforma: megy a készülődés, várják az új idényt, több száz órát olvasnak cikkeket, néznek műsorokat, hallgatnak szakértőket, majd több száz, ezer dollárt költenek jegyre, bérletre, csak hogy láthassák a kedvenceket újra, meg újra, meg újra – kikapni. Ez mindennapos.

A Cleveland Browns szimpatizánsai ilyenek. Tán épp ezért, ezek a végletekig türelmes és lojális szurkolók januárban szintet léptek, és a 2017-es, történelmi, nyeretlen – 16 meccs 16 vereség – szezon után parádét rendeztek a bevárosban, ahol több mint háromezren ünnepelték meg minden idők legrosszabb csapatát.

A Browns az idei rajt előtti két évben 32 mérkőzésen mindössze egyszer hagyta el a pályát győztesen, ha pedig az elmúlt tíz évet vesszük figyelembe 160 találkozón 38-szor. Mégis, a mesés clevelandi tábor, a Dawg Pound kitartó. A meccsek általában így is közel telt házasok, és idővel megszokták, sőt már maguk ironizálnak a kedvencek sikertelenségén; ők csinálnak viccet, mémet a saját szerencsétlenségükből.

(A clevelandi szurkoló: egyszer három jegyet felejtettem a szélvődőn, mire visszamentem, már kilenc volt ott.)

Fotó: NFL Memes

Úgy tűnt, hogy az imák meghallgattattak, a kitartás célt ért, hiszen a Browns a fogadkozásoknak eleget téve tényleg odatette magát az új év első meccsén, és a clevelandiek legnagyobb örömére 2016 decembere óta először nem kaptak ki egy NFL-meccsen. Az már más kérdés, hogy ismét sikerült az internetes trolloknak munkát adni azzal, hogy győzni nem sikerült, mivel a hosszabbítás utolsó másodpercében kihagyták a szinte kihagyhatatlant; a meccsnyerő fieldgoalt. A világon nincsen ennél brownsosabb dolog.

Furcsa lehet, de volt idő, amikor komolyan kellett venni a Cleveland Brownst. Ugorjunk vissza a kilencvenes évekre, amikor nem Amerika legszerencsétlenebb csapatáról, hanem egy ígéretről beszélhetünk, amit ha beváltanak, minden máshogyan alakulhatott volna.

Mi lett volna, ha?

Az igazán nagy sikerekig a negyvenes-ötvenes évekig kell visszamennünk, de arra talán már a jelenkor legelvetemültebb szurkolói sem emlékeznek. Nagyon rég volt az, amikor a Browns nem at általános közröhej tárgyát képezte, hanem elismerés övezte. Nehéz elképzelni, de 1991-től néhány éven keresztül Clevelandben együtt dolgozott a profi és az egyetemi bajnokság történetének két legjobb edzője: a New England Patriots-cal ötszörös NFL-bajnok Bill Belichick és az Alabama Crimson Tide-dal ötszörös, az LSU-val egyszeres össznemzeti bajnok Nick Saban. Előbbinek ez volt az első vezetőedzői állása, utóbbi a védelemmel foglalkozott.

Bár a két coach csak később futott be, mégis érdekes belegondolni, hogy két ekkora elme munkája sem tudott beérni. Ez csak valami átok lehet.Belichikckék valamit elkezdtek, jól dolgoztak, így történt, hogy az 1996-os idény előtt sokat vártak a Brownstól, sőt voltak, akik előzetesen a Super Bowlba várták őket. Ám ez már csak azért sem történhetett meg, mert az akkori tulajdonos, Art Modell úgy döntött, hogy Baltimore-ba költözteti a franchise-t. Cleveland nem hagyta magát, viszont ez azzal járt, hogy a hosszú pereskedés végén a bíróság a csapatot Modellnek, a nevét, színeit és történelmét pedig a városnak ítélte. A botránynak az lett a vége, hogy a franchise három évig nem játszott egyetlen meccset sem, csak 1999-ben sikerült újra aktiválni.

Bill Belichick Fotó: Focus on Sport/Getty Images

A clevelandiek azóta sem tudják a döntést megemészteni, mert úgy érzik, valami készülőben volt. Modell a személyzet nagy részét Baltimore-ba vitte, amikor 1996-ban megalakult a Baltimore Ravens. Ki tudja, lehet, hogy ott és abban a pillanatban vágta el a Browns jövőjét.

Nagyon sajnáltam a játékosokat, a szurkolókat és az edzőket is, akik rengeteg munkát tettek bele még úgyis, hogy semmi támogatást nem kaptunk. A tulajdonost nem lehetett elérni, Baltimore-ban volt, úgy éreztük, hogy egy lakatlan szigeten vagyunk

mondta Bill Belichick.

Senki nem értette, hogy mi történik, a játékosokat is hidegzuhanyként érte a bejelentés. Kis túlzással hétfőn még Clevelandben feküdtek le aludni, kedden már Baltimore-ban keltek fel. És még mindig az a kérdés: mi lett volna, ha?

A Halhatatlanok Csarnokába beiktatott clevelandi legenda, Ozzie Newsome azt mondja, ő tudja, hogyan végződött volna, ha hagyják őket játszani.

Egyértelmű, hogy Super Bowlt nyertünk volna. Tehetségesek, elkötelezettek, egységesek voltunk.

Az új érában, az 1999-es újrakalibrálás óta a Brownsnak mindössze kétszer sikerült (2002 és 2007) nyolc meccsnél többet nyerni az alapszakaszban, rájátszásban pedig az utolsó győzelemig 1994-ig és a már említett Belichick-féle csapatig kell visszatekernünk.

Majd jövőre!

Az NFL-t kedvelők jelenleg ott tartanak, hogy ha meghallják a csapat nevét, csak legyintenek egyet. Ugyan egy-egy jobb fiatalt már sikerült beépíteni a csapatba, de az eredmények tavaly sem jöttek. A jövő viszont még tartogathat meglepetéseket, hiszen az idei drafton az első helyen kihúzott, ám jelenleg kispados irányítótól, Baker Mayfieldtől sokat várnak a szakértők.

A szurkolók, a Dawg Pound biztosan. Noha az elején azt írtuk, hogy a tábor mindig ott van a Browns háta mögött, az elmúlt évek kilátástalansága után a 73 200 néző befogadására képes FirstEnergy Stadium kihasználtsága kissé visszaesett – 87,9 százalékról 85 százalékra – a hazai meccseken. Ez még nem ok az aggodalomra – átlagban 62 ezer nézőt jelent –, hiszen ha idén végre látható lesz a fejlődés, a tendencia könnyen megfordulhat. Tényleg nem kell sok, csak egy picike győzelem, néhány szép touchdown, vagy szerelés.

Fotó: Justin K. Aller/Getty Images

Hogy miért szurkol valaki a történelem egyik legrosszabb csapatának? A Sports Illustratednek többen is elmondták, egyszerűen imádják a focit, és történjen bármi, ha esik az eső, ha fúj a szél, hisznek a Brownsban.

Ez olyan, mint a télapó. Ha nagyon erősen hiszel benne, ha tényleg nagyon akarod, előbb-utóbb megkapod azt, amire mindig is vágytál.

NFL, alapszakasz, 2. forduló, párosítások:

2018. 09. 14., 02.20 Cincinnati Bengals–Baltimore Ravens 34-23
2018. 09. 16., 19.00 Atlanta Falcons–Carolina Panthers
2018. 09. 16., 19.00 Buffalo Bills–Los Angeles Chargers
2018. 09. 16., 19.00 Green Bay Packers–Minnesota Vikings
2018. 09. 16., 19.00 New Orleans Saints–Cleveland Browns
2018. 09. 16., 19.00 New York Jets–Miami Dolphins
2018. 09. 16., 19.00 Pittsburgh Steelers–Kansas City Chiefs
2018. 09. 16., 19.00 Tampa Bay Buccaneers–Philadelphia Eagles
2018. 09. 16., 19.00 Tennessee Titans–Houston Texans
2018. 09. 16., 19.00 Washington Redskins–Indianapolis Colts
2018. 09. 16., 22.05 Los Angeles Rams–Arizona Cardinals
2018. 09. 16., 22.05 San Francisco 49ers–Detroit Lions
2018. 09. 16., 22.25 Denver Broncos–Oakland Raiders
2018. 09. 16., 22.25 Jacksonville Jaguars–New England Patriots
2018. 09. 17., 02.20 Dallas Cowboys–New York Giants
2018. 09. 18., 02.15 Chicago Bears–Seattle Seahawks

Ajánlott videó

Olvasói sztorik