Sport

Doppingügy: Csak egy vitamin, ami védi a szívet

Marija Sarapova a sokadik élsportoló, aki idén a meldoniummal bukott meg doppingteszten. De mi ez a szer és egyáltalán miért fogyasztják olyan sokan?

Három világcég is elhagyta Sarapovát

Abeba Aregawi, az 1500 méteres síkfutás 2013-as svéd világbajnoka, az orosz Edouard Vorganov kerékpáros, az ukrán Olga Abramova és Artem Tychtchenko biatlonosok, Endeshaw Negesse etióp maratonfutó, valamint hat grúz birkózó mellett Jekatyerina Bobrova olimpiai bajnok jégtáncos és Marija Sarapova teniszező is pozitív doppingtesztet produkált idén. Mindnyájan a meldonium nevű szer miatt, ami az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában engedély hiányában nem forgalmazható és 2016. január 1-től szerepel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tiltólistáján. És a sornak talán még közel sincs vége, a következő hetekben valószínűleg további doppingesetekről lehet majd hallani hasonló okok miatt.

Craig Reedie, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke szerint egyéves eltiltásra számíthat Marija Sarapova.

A meldonium használatáért rendszerint egyéves eltiltás jár. Kelet-Európában ez a gyógyszer vény nélkül is kapható enyhébb verzióban, erős hatóanyaggal viszont orvosnak kell felírnia. Sok ilyen esettel találkozunk január 1. óta, mivel nem minden sportoló figyel arra, hogy mi szerepel a tiltólistán.

2015-ben egy kölni kutatás 8320 élsportoló vizeletmintáját vizsgálta meg véletlenszerűen, 2,2 százalékuknál pedig meldonium nyomaira bukkantak. Oroszországban ez az arány valahol 17 százalék körül mozog.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

A tanulmányban leírták, a szer fokozza a sportolók állóképességét, védelmet nyújt stressz ellen, stabilizálja az idegrendszert és további jótékony hatásokkal bír a szervezetre.

A meldoniumot 1975-ben Lettországban fejlesztették ki a volt szovjet köztársaságok, és főként a Mildronate nevű gyógyszer összetevőjeként ismert. Használják szívinfarktus megelőzésére és annak következményeinek kezelésére.

Mielőtt a WADA úgy döntött, megtiltja a sportolóknak a szer használatát, Ivars Kalvins, a meldonium feltalálója életműdíjat vehetett át az Európai Szabadalmi Hivatal ünnepségén 2015-ben.

Kalvins olyan endogén anyagot szabadalmaztatott, amely nagy adagban kiváló hatással van a sejtekre. A meldonium csökkenti a toxikus maradékok lerakódását az izmokban és oxigénnel táplálja a sejteket

– hangzott el a díjátadón a jelöltről.

Ivars Kalvins
Ivars Kalvins

Kalvins a LeMonde című francia lapnak adott interjújában nemrégiben kifejtette, miért nem tartja doppingszernek a meldoniumot.

Nem lehet vele javítani a sportolók teljesítményét. Egyszerűen érthetetlen, miért szerepel a tiltott anyagok között. A sportolók ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint mindenki más, nekik is meg kellene hagyni a lehetőséget, hogy megelőzhessék egészségügyi problémáikat. Számomra ez egy rossz döntés, rendkívül rosszhiszemű magatartás a WADA részéről. Mintha megtiltanák a húsleves fogyasztását azon az alapon, hogy a hús karnitint tartalmaz, amely serkenti az energiatermelést és a zsírsavak oxidációját. A tilalmat meg kell szüntetni, mert semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy a sportolóknak előnyt jelent a versenyeken a fogyasztása.

Dr. Sergei Illjukov, a WADA sportorvosi tanácsadója ugyanakkor meglehetősen szkeptikus a meldoniummal kapcsolatban.

A meldoniumot főként terápiák részeként, más gyógyszerekkel kombinálva alkalmazzák iszkémiás szívbetegségeknél, mert önállóan meglehetősen csekély hatást gyakorol a szervezetre. Én még sosem használtam, mert úgy látom, nincs meggyőző tudományos bizonyíték hatóerejére.

A meldonium kémiai képlete
A meldonium kémiai képlete

A szakember hozzáfűzte, használata nemcsak a betegek, hanem a sportolók számára is abszurd.

Közel sem olyan csodaszer, mint amilyennek beállították. Mostanra a WADA tiltólistáján szerepel és ennek sokan nem örülnek, de a szabályok azért vannak, hogy betartsuk őket.

Az észt orvos azt is megemlítette, szerinte a meldonium elavult ideológián alapszik.

Kelet-Európában továbbra is abban a hitben élnek az emberek, hogy az élsport káros az egészségre és szüksége van a testnek adalékanyagokra. Számukra nevetséges, hogy a meldonium doppingszer, mert ők úgy vélik, ez csak egy vitamin, amely védi a szívet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik