Sport

Maria Sharapova doppingesete megosztja a sportszeretőket

Még a nemzetközi média is különböző álláspontra helyezkedett az egykori világelső teniszezőnő hétfői bejelentésével kapcsolatban.

A nemzetközi sajtó döbbenten fogadta, hogy Maria Sharapova, az oroszok korábbi világelső teniszezője hétfőn bejelentette, pozitív lett a doppingtesztje a januári ausztrál nyílt bajnokságon.

Az orosz Szport-Ekszpressz úgy fogalmaz:

Nehéz felfogni a történteket. Nem arra gondolunk, hogy a világsztárról és közönségkedvencről kiderült, hogy tiltott szerrel élt, hanem sokkal inkább arra, hogy a teljesen haszontalan és semmi előnyt nem biztosító meldoniummal bukott le. Sokkoló az is, hogy a sportoló nem vette észre azt, hogy betiltották a készítményt. Sharapova hangsúlyozta, nem így akarja befejezni karrierjét. Mi sem szeretnénk ezt, ezért azt kívánjuk, hogy a lehető leggyorsabban térjen vissza a pályára.

Az olasz La Repubblica szerint a teniszvilág romokban hever:

“Maria, milyen csúnya meccs! Visszafogott fekete ruha, távolba meredő pillantás, összekulcsolt karok: egy másodosztályú Los Angeles-i hotel szomorú konferenciatermében Sharapova elvesztette élete mérkőzését. A világ romokban hever – nemcsak az övé, hanem a teniszvilág is.”

A szintén olasz Corriere della Sera szerint a címlapok sztárja még sosem volt ilyen gyűrött:

Gyanús sietséggel hozták össze és élőben közvetítették a szibériai születésű teniszező szomorú pillanatát, aki a legszégyenletesebben szennyezte be magát: doppinggal. Lemállott a smink, amelyet Hollywood készített a bevándorolt orosz játékosnak, aki élete lehetőségét kapta meg az USA-tól. A teniszpályán kiszámítható és robotszerű, most azonban az igazi élettel kell megküzdenie.”

Az angol The Times visszafogottabban kritizál:

Nagy csapás lenne, ha Sarapova hitelét vesztetten, a nehezen felépített imázst lerombolva hagyná el a sportvilágot. Annyi bizonyos, hogy ez az egyedülálló nő, aki végigküzdötte az életét, nem fogja ellenállás nélkül elveszteni a szívekért és lelkekért vívott csatát.

A bulvárlap, a Daily Mail szerint:

A pozitív teszt igazi katasztrófa a tenisz számára. A sporttörténelem egyik legnagyobb sztárját felfüggesztették, és hírnevén örökre csorba esett.

A román Gazeta Sporturilor azt kérdezi: “mennyi a hazugság, mennyi az igazság?”

Mit esznek Oroszországban? Marija azt akarja bemagyarázni, hogy nincs egy csapata, amelyik a tenisz egyik legbonyolultabb témájával foglalkozik, az antidopping-előírásokkal? Mit várhatunk a világranglista 500. helyezettjétől, ha a világ leggazdagabb játékosa a véletlenre bízza a doppingellenes küzdelmet?

Érdekes, hogy az Oroszországban, Nyaganban született, orosz állampolgár, de már réges-rég az Egyesült Államokban élő teniszezőnőt azonnal védelmébe vette Vitalij Mutko, orosz sportminiszter.

Nagy szégyen ez Másának. Remélem, mihamarabb visszatér a pályára, mi mindenben támogatjuk őt. Fél évvel ezelőtt a minisztérium minden sportszövetséget tájékoztatott arról, hogy a meldonium hamarosan tiltólistára kerül. Ezt az információt tovább kellett volna adni a sportolóknak. Innentől pedig az edzőké, orvosoké, fizioterapeutáké és szövetségi alkalmazottaké a felelősség

– hangsúlyozta a sportminiszter, aki úgy látszik, mindenekelőtt a 28 éves játékos stábját hibáztatta a történtekért. Mutko hozzátette, elképzelhető, hogy hamarosan újabb meldoniumos esetekre derül fény, mivel ez a szer elterjedt az orosz sportéletben.

Közben a világ legjobban kereső női sportolójának – aki tavaly 29,5 millió dollárral gazdagodott – szponzorai sorban függesztik fel az együttműködést. A Nike után kedden a Porsche autógyár és a TAG Heuer svájci órakészítő cég is közölte, hogy a vizsgálat végéig felfüggeszti Sarapova támogatását.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik