Sport

Maria Sarapovát már három világcég is elhagyta

A világklasszis orosz teniszező hétfő esti, Los Angeles-i sajtótájékoztatóján döbbentett meg mindenkit azzal, hogy pozitív lett a doppingtesztje az Australian Open után.

Ilyen közlemények után kártyavárként omlik össze az évek alatt gondos és szorgos munkával felépített, stabil várnak tűnő karrier.

Erre példa, hogy a sajtótájékoztatót követően nem telt el huszonnégy óra, és a teniszezőnő egyik legnagyobb szponzora, a Nike bejelentette felfüggeszti kapcsolatát Maria Sharapovával.

Ahogy a CNBC twitter oldalán a Nike-közlemény fogalmaz:

mindannyiunkat elszomorított és meglepett a hír. Úgy döntöttünk, mialatt a vizsgálat folytatódik, felfüggesztjük a kapcsolatot Mariával és továbbra is figyelemmel kísérjük az eseményeket.

Sarapova úgy fogalmazott, egészségügyi okokból – cukorbetegség – immár tíz éve szedett egy gyógyszert, amit az orvosa írt fel neki és eddig egy összetevője sem volt a WADA tiltólistáján. Viszont január elsejétől már doppingszernek számít a Meldonium.

A Meldonium

A meldonium szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. Egy tavalyi orosz felmérés szerint 4316 vizeletmintából 724 tartalmazott meldoniumot.

Sarapova és az edzői stáb ugyanakkor nem tudott a szabályváltozásról. A sportoló elismerte, hogy hibázott, és egyelőre fogalma sincs, milyen szankciót rónak ki rá, de reméli együtt tud működni az ITF-fel és nem kell így befejezze karrierjét.

A világ legjobban kereső női sportolója pályafutása során eddig több mint 36 millió dollár pénzdíjat gyűjtött, tavalyi összes bevételét pedig 29,5 millióra becsülte a Forbes gazdasági magazin.

A Nike bejelentése után kedden a Porsche autógyár és a TAG Heuer svájci órakészítő cég is közölte, hogy a vizsgálat végéig felfüggeszti Sarapova támogatását.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke szerint egyéves eltiltásra számíthat Marija Sarapova.

A meldonium használatáért rendszerint egyéves eltiltás jár. Kelet-Európában ez a gyógyszer vény nélkül is kapható enyhébb verzióban, erős hatóanyaggal viszont orvosnak kell felírnia. Sok ilyen esettel találkozunk január 1. óta, mivel nem minden sportoló figyel arra, hogy mi szerepel a tiltólistán.

– jelentette ki Craig Reedie WADA-elnök. ”

Az AP hírügynökség szerint ugyanakkor bizonytalan, hogy mire számíthat a 28 éves teniszező: több évre is eltilthatják, viszont ha a sportág nemzetközi szövetsége (ITF) csak kisebb figyelmetlenségnek tekinti az esetet, akkor elképzelhető, hogy tovább versenyezhet.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik