Közélet

A vallásba menekült S. Ábel

s ábel (s. ábel, )
s ábel (s. ábel, )

Apja azt mondta, negatív élmények tették tönkre fia életét.

– A fiam vizsgálata befejeződött, a szakértők szerint beszámítható – mondta vasárnap a Borsnak S. Ábel édesapja. Hozzáfűzte, gyermeke a Venyige utcai börtönben jól kijön rabtársaival.

Ellehetetlenítő világ

Édesapja szerint Ábelt rengeteg negatív élmény érte az elmúlt években, amelyek gyakorlatilag tönkretették az életét, a fiú az „ellehetetlenítő világ elől” a hitbe menekült. Vallását a börtönben is gyakorolja. A férfi elmondta, kitartanak gyermekük mellett.

Másfél év előzetes

S. Ábelt  emberölés előkészülete és más bűncselekmények miatt ítélte első fokon, nem jogerősen két és fél évre a Fővárosi Törvényszék. Mint ismert, az egyetemistát 2010-ben kapták el, miután felmerült a gyanú, hogy végezni akar több társával is. A bíróság májusban kimondta: a vádlott beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott. A fiatal mindent tagadott. Összesen több mint másfél évet töltött előzetes letartóztatásban, illetve az igazságügyi elmemegfigyelő intézetben. 2011 novemberében szűnt meg fogva tartása. Az elsőfokú döntés ellen fellebbeztek, így másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla jár majd el.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Lövöldözés a Móriczon

A fiatal augusztusban ismét hallatott magáról, a Móricz Zsigmond körtér egyik gyorséttermében lövöldözött, a plafonra célzott. Másnap, pszichiáterénél kapták el a rendőrök. Futó Barnabás a jelenlegi ügyről korábban elmondta azt is: ügyfele nem tett vallomást, ő pedig személyes találkozójukon nem tapasztalt elmezavarra utaló jeleket. Szakértő kirendelésére azonban még sor kerülhet ennek az eljárásnak a későbbi szakaszában is.

IMEI-ből a börtönbe

A bíróság szeptember végén úgy döntött, bár S. Ábelt nem szabad szabadon engedni, de már szükség arra, hogy megfigyeljék az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyintézetben (IMEI). Az ügyészség ugyan indítványozta, hogy a gyorsétteremben lövöldöző fiatalt továbbra is tartsák megfigyelés alatt, vizsgálják elmeállapotát, ám ezt a bíróság elutasította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik