Poszt ITT

Ön honnan szeretne gázt kapni?

Orosz politikai függőségtől tartanak azok az ellenzéki politikusok, akik szerint hazánk nem pártolja kellőképpen a közös uniós projektként épülő, nem orosz gázt szállító Nabucco vezeték építését. A kormány szerint ők csak több vasat tartanak a tűzben. Számos szakértő ennél keményebben fogalmaz: vágyálomnak tartják az orosz gázzal szembeni függőség gyors csökkentését.

A közös uniós energiapolitika, így az EU érdekeinek elárulásával vádolja két ellenzéki párt Gyurcsány Ferencet, miután a kormányfő többször tárgyalt Putyin elnökkel az orosz gázt Ázsián keresztül szállító Kék Áramlat vezetékről. A Fidesz és a KDNP szerint a kabinet ezt a vezetéket pártolja a Nabuccóval szemben, így kiszolgáltatja hazánkat az orosz politikai érdekeknek.

A kormányfő szerint azonos feltételek mellett Magyarországnak jobb lenne a Közép-Ázsiából érkező gázvezetéket választani az orosz helyett, de előre nem szabad kizárni egyik alternatívát sem, aki szerint a Nabucco vezeték sorsa ráadásul bizonytalan, mert a vezetékbe gázt pumpáló országok nem rendelkeznek a kellő termelési kapacitással.

Az ügyben a Fidesz elnökével nyílt konfliktusba keveredett szerdán a budapesti orosz nagykövet is, aki szerint országában az üzlet az üzlet, nem pedig politika.

Számos szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy gazdaságilag a helyzetet akár egyszerűnek is lehet nevezni: Európa gázhiánnyal küzd, míg Oroszország exportőr, ráadásul a vezetékek Oroszországból Európába vezetnek, tehát az egymásra utaltság kölcsönös. Ráadásul a négy legnagyobb uniós tagországból három – Németország, Franciaország és Olaszország – több évtizedes külön-megállapodásokat kötött a Gazprommal.

Elemzők és politikusok abban viszont egyetértenek, hogy az orosz gázfüggőséget nemcsak alternatív szállítási útvonalakkal, hanem takarékosabb gázfelhasználással és az alternatív energia felé fordulással kell csökkenteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik