Nagyvilág

Letartóztatták az orosz vezérkari főnökhelyettest, a vád: 144 millió forintnyi kenőpénz

MTI
MTI

Előzetes letartóztatásba helyezte Vagyim Samarin altábornagyot, a fegyveres erők híradástechnikai főcsoportfőnökségének vezetőjét, a vezérkari főnök helyettesét különösen nagy értékű vesztegetés elfogadása miatt a 235. helyőrségi katonai bíróság.

A bíróság szerdán döntött a két hónapos előzetes letartóztatásról – közölte csütörtökön az orosz sajtó. Ha bűnösnek találják, a tábornokot nyolctól tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre, és akár a vesztegetés összege százszorosának megfizetésére ítélhetik.

Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője közölte: Samarint azzal vádolják, hogy a 2016 áprilisától 2023 októberéig tartó időszakban 36 millió rubel (mintegy 144 millió forint) kenőpénzt fogadott el Alekszej Viszokovtól, a permi Telta telefongyár vezérigazgatójától és a vállalat főkönyvelőjétől, Jelena Grisinától, a katonai megrendelések növelése fejében. Az ügyben Viszokovot és Grisinát is őrizetbe vették.

Petrenko csütörtök késő délután bejelentette, hogy előzetes letartóztatásba került Vlagyimir Vertyeleckij, az orosz védelmi minisztérium állami beszerzést biztosító osztályának vezetője is a hivatali visszaélés miatt. Az SZK katonai nyomozó szervei szerint Vertyeleckij 2022-ben nem teljesített kutatási és konstruktőri megrendelést fogadott el, amivel 70 millió rubel (mintegy 280 millió forint) kárt okozott. A büntetőügyben a hatóságok több házkutatást tartottak.

Az elmúlt hónap során több tábornokot tartóztattak le Oroszországban, köztük Tyimur Ivanov védelmiminiszter-helyettest, Jurij Kuznyecovot, a katonai tárca személyzeti osztályának vezetőjét és Ivan Popovot, a déli katonai körzet 58. hadseregének volt parancsnokát. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy nem kampányról van szó, hanem a bűnüldöző szervek korrupció elleni következetes harcáról, amely az állami intézményrendszer minden szintjén folyik. Ivanovot csaknem 1,2 milliárd rubel (mintegy 4,8 milliárd forint) kenőpénz elfogadásának gyanújával április végén vették őrizetbe. A nyomozás szerint a védelmi minisztérium cégei “ellentételezés nélkül végeztek el építési és javítási munkálatokat a feltehetően Ivanov tulajdonában lévő létesítményekben”. Ivanov, akit tisztségéből felfüggesztettek, ártatlannak vallotta magát.

Kuznyecovot azzal vádolják, hogy összesen 30,5 millió rubel (csaknem 121 millió forint) kenőpénzt fogadott el Ljova Martiroszján vállalkozótól. A nyomozás szerint a tábornok segített Martiroszjánnak abban, hogy szerződéseket kössön a Sztyemenko hadseregtábornokról elnevezett Krasznodari Katonai Főiskolával szállodai szolgáltatások nyújtására, 372 millió rubelért (csaknem másfél milliárd forint). A tábornoknál tartott házkutatás során az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerint több mint 100 millió rubel (mintegy 400 millió forint) értékű készpénzt, aranyérméket, drága karórákat és egyéb luxuscikkeket találtak.

Popovot május 17-én tartóztatták le nagy kárt okozó csalás ügyében. A Vedomosztyi című lap szerint a volt parancsnokot azzal gyanúsítják, hogy erődítmények építésére szánt fémszerkezeteket tulajdonított el és értékesített. A tábornok ártatlannak vallotta magát. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik