Otthon

Miért kedvező a H tarifa a fűtési szezonban?

DANIEL REINHARDT / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
DANIEL REINHARDT / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
2010 tavasza óta a lakosságnak lehetősége van, hogy a megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek esetén kedvezőbb árú villamos energiát használjon október 15-től április 15-ig. Mit jelent a H tarifa? És hogyan lehet igényelni? Egyebek mellett ennek jártunk részletesen utána az alábbi cikkünkben.

Sokak számára meglepő lehet, de ma Magyarországon a lakossági áramszolgáltatás terén több tarifával is találkozhatunk. A leggyakrabban használt, általános díjszabás, az A1 tarifa mellett a köztudatban egyre inkább elterjedt a H tarifa is. Bár az elnevezés valóban ismerősen cseng a többségnek, a talán legkedvezőbb elérhető áramdíjszabással kapcsolatban időről időre merülnek fel kérdések, melyekre az alábbiakban adunk választ .

A H tarifát annak idején – 2010. április 16-án – azért vezették be, hogy egy kedvezményes tarifával is lehessen működtetni a hőszivattyúkat és a megújuló energiaforrásokból, például a napenergiából kiépített fűtési rendszereket. Az egyetemes áramszolgáltatás keretein belül igényelhető különleges díjszabás azóta magyar családok tízezreinek jelent anyagi segítséget. A kialakult globális energiapiaci helyzetben pedig várhatóan még nagyobb népszerűségnek örvend majd a közeljövőben.

Egyik legfontosabb jellemzője, hogy a H tarifa szezonális, vagyis nem érhető el egész évben. Fűtési célra a legkedvezményesebb áron csak október 15-től április 15-ig vehető igénybe, de ebben az időszakban a nap 24 órájában, megszakítás nélkül, amivel rengeteget spórolhat meg egy-egy háztartás.

A H tarifa díja jelenleg ugyanis mindössze 22-24 Ft/ kWh – ez szolgáltatótól is függ, hogy hol mennyibe kerül pontosan –, a 2022. augusztusától hatályos villamosenergiaár-változás pedig egyáltalán nem érintette ezt a díjszabást, vagyis nem drágult. Ezáltal az energiaszámlák továbbra is töredékére csökkenthetők a H tarifával a fogyasztástól és a korábbi fűtési rendszer típusától függően.

A hőszivattyúk mellett a napenergiára vagy más, megújuló energiaforrásra épülő fűtési rendszerek, keringtető szivattyúk és kompresszorok üzemeltetése is a H tarifával a leggazdaságosabb a jelenleg elérhető konstrukciók közül.

Ha H tarifára szeretnénk átállni

Ha eldöntöttük, hogy szeretnénk élni ezzel a kedvezményes lehetőséggel, és a környezettudatos rendszerünk is rendelkezésre áll, vagy épp zajlik a beszerzése, akkor első körben vegyük fel a kapcsolatot a területileg illetékes elosztó hálózati engedélyessel. A H tarifa esetében nem áll fenn annak a veszélye, hogy azon a településen, ahol élünk, nem vehető igénybe, ugyanis a rendelet szerint az egész ország területén elérhető.

Ezt követően ki kell alakíttatni a célra alkalmas mérőhelyet, majd benyújtani a H árszabásra vonatkozó igénybejelentést az elosztó hálózati engedélyes felé. Az engedélyes meghatározza a műszaki, gazdasági feltételeket, illetve elkészíti a szükséges szerződésmódosítást. A folyamat pontos leírása az E.ON oldalán is megtalálható.

De hogyan mérhető a kedvezményes, illetve a fűtési időszakon kívüli fogyasztás?

A kérdésre egyszerű a válasz, ugyanis a szerződésmódosítás aláírása után, a bekötés során egy külön mérőt kell felszerelni. Az új mérőóra nem a fogyasztó tulajdona, hanem az elosztó hálózati engedélyesé, ezért annak nincs külön díja.

A H tarifás mérő kijelzőjét egyszerű leolvasni, ehhez mindössze egy pár perces gyorstalpaló szükséges a szakemberektől. Így azzal sem lesz problémánk, ha a fűtési szezonban szeretnénk leolvasni a fogyasztásunkat.

Mindent összegezve, ha a tél közeledtével új fűtési rendszert tervezünk, és leginkább megújuló energiára épülő megoldásokban, pl. hőszivattyúban gondolkozunk, akkor érdemes fontolóra venni a H tarifát is, hiszen így rendkívül kedvező árú villamos energiával tudjuk az eszközöket működtetni.

H tarifa és hőszivattyú

A H tarifa igénylésén túl, magával a hőszivattyús rendszer kiépítésével is fordulhat az E.ON-hoz, ahol a szakértő kollégák a felméréstől az átadásig segítik a folyamatban.

 

A cikk az E.ON támogatásával készült

Kapcsolódó
Hőszivattyú: Így optimalizálhatjuk a fűtési költségeinket
Ha gazdaságos és egyben környezetkímélő megoldást keresünk új építésű vagy felújítandó lakásunkba, mindenképpen szóba jön a hőszivattyú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik