Otthon

Telefontöltés vezeték nélkül

Annak ellenére, hogy a vezeték nélküli töltés elve több mint százharminc éve ismert, a mobilok világába csak mostanában kezd igazán berobbanni ez a technológia. Ám amilyen későn érkezett meg, olyan gyorsan terjed, és az előrejelzések szerint nagyon hamar tömegek éreznek majd rá az ízére annak a kényelemnek, amit az ilyen készülékek a használata nyújt.

Bármilyen okosak és fejlettek, a mai telefonok még mindig igénylik a napi töltést, ha beszélgetés mellett internetezésre, navigálásra, videózásra vagy játékra is használjuk őket. Állandó és kényelmetlen elemévé vált ezért az életünknek a konnektorok és töltőkábelek keresgélése, de a vezeték nélküli töltők megjelenésével ez a stressz kicsit végre mérséklődhet.

Kényelmes és trendi

Aki használt már ilyet, azonnal érzi, mennyivel komfortosabb megoldás ez, hiszen nem kell zsinórokat bogozgatni, konnektor után kutatni, és elfelejthetjük azt a bosszantó mozdulatot is, amikor a telefon nyílásába igyekszünk beletalálni a mikro USB csatlakozóval – ami Murphy törvényéhez híven valamiért mindig éppen fordítva van a kezünkben, mint ahogy kéne. Egyszóval vezeték nélkül tölteni sokkal elegánsabb. Sőt, trendibb is – olyannyira menő, hogy egyes amerikai kutatások a világunkat a közeljövőben leginkább átalakító technológiák közé sorolják.

A vezeték nélküli töltők működési elvét azóta ismerjük, hogy Michael Faraday angol fizikus 1831-ben leírta az elektormágneses indukció törvényeit. Erre a tudományos eredményre támaszkodva készülhetett el 1885-ben a világ első transzformátora Budapesten, a Ganz gyárban. Ennek működése már nagyon hasonlított a mai vezeték nélküli töltőéhez. A technológia tehát nem újkeletű, és már jó ideje alkalmazzák is különféle elektromos háztartási eszközökben, például borotvákban, fogkefékben és vízmelegítőknél. A telefonok és a többi mobilkészülék világába azonban csak néhány éve tört be igazán, miután a szabványok körüli harcok lezajlottak, és a Qi technológia felülkerekedett a versenytársakon. A Qi térnyerése után, 2017-ben jöttek ki az első nagyobb gyártók olyan készülékekkel, amelyek tömegekhez is eljuttatták a „zsinórmentesség” élményét. Azóta számtalan típus jelent meg a piacon, és ma már gyakorlatilag alapfelszereltségnek számít egy okostelefonnál, hogy alkalmas vezeték nélküli töltésre is.

Milyen töltőt válasszak?

A ma kapható vezeték nélküli töltők túlnyomó többsége „univerzális”, vagyis szinte minden gyártó telefonkészülékéhez használható. A kialakításukat tekintve széleskörű igényeknek képesek megfelelni, és a piacon egymás után jelennek meg a praktikus és ötletes megoldásokat felsorakoztató modellek, amik kényelmesebbé teszik a mindennapos mobiltelefon-használatot. A bútorokba, asztalok lapjába vagy éppen a falba belesimuló, ezért rendkívül esztétikus készülékektől kezdve a nyilvános helyeken – például benzinkutakon, éttermekben – használható vandálbiztos töltőkig számtalan konstrukció létezik már.

Azok számára, akiknek fontos, hogy lehetőleg akkor is karnyújtásnyi távolságra legyen a telefonkészülékük, amikor az épp tölt, az asztallapba építhető töltő kínálkozik ideális választásnak – ez egyébként irodai környezetben is a legpraktikusabb modell.

A falba süllyeszthető változat még az előzőnél is kevesebb helyet foglal el a környezetünkből. Kialakításánál fogva érdemes olyan terekben alkalmazni, ahol a telefonhasználat kevésbé intenzív. Tökéletes megoldásnak kínálkozik például otthon, hiszen a munkából hazatérve a telefonkészüléket általában már „pihenőállásba tesszük”. Ennél a típusnál tényleg semmilyen kábel jelenléte nem zavarja a szemet, hiszen a töltő vezetéke a falban elrejtve csatlakozik a 220 Voltos hálózatra, ezért a töltő harmonikusan és diszkréten illeszkedik a lakókörnyezetünkbe.

A strapabírás a fő erénye azoknak a modelleknek, amelyek vandálbiztos kialakításuknak köszönhetően nyilvános helyekre is kihelyezhetők. Egy kávézó komfortja és népszerűsége például garantáltan növelhető ma azzal, ha a vendégek ilyen készülékkel tölthetik a mobiljukat, miközben a feketét szürcsölgetik.

Szponzorált tartalom

A cikk a Legrand Magyarország támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik