Kultúra

Új kulturális miniszter: A világ legjobb dolga magyarnak lenni

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI
Csák János utódja a közmédiának adott interjút.

A választások másnapján nyújtotta be lemondását Csák János, és már az is kiderült hétfőn, hogy eddigi államtitkára, az eredetileg gyógyszerész végzettségű Hankó Balázs váltja őt a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) élén. Csák János kétéves miniszteri időszakát ebben a cikkünkben tettük mérlegre, és természetesen azonnal kértünk interjút Hankó Balázstól is, hogy képet adhassunk olvasóinknak, milyen tervei vannak a kultúra és az innováció területén. Választ egyelőre nem kaptunk, de a leendő miniszter szerda reggel interjút adott az m1-nek és a Kossuth rádiónak, ahol elhangzott pár általános irányvonal.

Kulturális életünk lényege az identitásőrzés kell, hogy legyen

– mondta Hankó Balázs kiemelte, hogy a KIM három erős pilléren áll:

  • a magyar identitásunkat adó kultúrán,
  • a hivatásformáló felsőoktatáson, szakképzésen és innováción,
  • valamint a jövőt biztosító családügyön.

A magyar kulturális támogatási rendszer szerinte egyike a legkiterjedtebbeknek a világon amire példaként hozta fel, hogy a közös működtetésben finanszírozott színházakra 15 milliárd forintot, a klasszikus zene támogatására pedig 18 milliárd forintot biztosít a kormányzat.

Az MTI tudósítása szerint Hankó Balázs célként nevezte meg, hogy a magyar minőségi kultúra mindenki számára biztosítva legyen és a mindennapok részévé válhasson, és kiemelte: a jövőben erősíteni kívánja az olyan, Csák János minisztersége időszakában elindult programokat, mint például a Neumann János Program, vagy a Petőfi Kulturális Program.

Úgy véli, a versenyképesség és az identitásőrző közösségépítés által lesz vonzó a kultúra is, az ágazat eredményességét, hatékonyságát szerinte javítja többek között a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ felállása is. Ebből arra lehet következtetni, hogy folytatódni fognak a Csák minisztersége alatt belengetett központosítási folyamatok a kultúra területén.

A családügynek és a kultúrának is arról kell szólnia, hogy jobbá tegyük nemzetünket, erősítsük fiataljainkat és családjainkat. Nekünk az a dolgunk, hogy ehhez minden lehetőséget megadjunk úgy, hogy a nemzetünket formáló kultúrát mindenkihez eljuttassuk, a családi életet és a gyermekvállalást pedig vonzóvá tegyük

– mondta a július 1-jén hivatalba lépő miniszter, hozzátéve, hogy a kormány célja, hogy Magyarország még családbarátabb országgá váljon és hogy minden vágyott gyerek meg tudjon születni.

A világ legjobb dolga magyarnak lenni, legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk és ha ezt bárki kritizálja, vagy bárki el akarja venni tőlünk, azt nem hagyhatjuk

– hangzott el az interjúban Hankótól.

Ez a szlogen nagyon hasonlít arra, amit a 2022-es választások után ajánlott a döntéshozók figyelmébe Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára, a Nemzeti Színház kommunikációs tanácsadója, aki kiáltványt írt arról, hogy „A világ legjobb dolga magyarnak lenni!” vezérgondolat köré kéne szervezni a teljes kultúrpolitikát. A 24.hu-nak adott interjú során igyekezett részleteiben is kibontani, hogy nézne ki mindez a gyakorlatban, és elég sajátos állításokba bonyolódott ennek kapcsán például az Oscar-díjas Saul fiáról is (ezt a cikkünket itt olvashatják):

Kapcsolódó
Szabó László: A Saul fia nem azt mutatja, hogy a világ legjobb dolga magyarnak lenni?
Szabó László szerint a magyar kultúrpolitikának egy világos vezérgondolat köré kellene szerveződnie: „A világ legjobb dolga magyarnak lenni!”. A kommunikációs szakembert megkérdeztük, miként nézne ki ez a támogatási rendszer a gyakorlatban, de beszéltünk arról is, hogy az általa elnökölt Magyar Sakkszövetség elveszíteni látszik a legjobb magyar sakkozót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik